Ειδήσεις

Δ/ντής Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής Π. Νίκας: Προσκαλώ τον Δήμαρχο Κω να επισκεφθεί το ΚΕΠΥ Φυλακίου Ορεστιάδας

«Η διαχείριση Κέντρου Πρώτης Υποδοχής δεν αποτελεί «σχέδια επί χάρτου» αλλά έχει βρει εφαρμογή από την Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια. Έχω ο ίδιος απευθύνει πρόσκληση στον κ. Δήμαρχο κατ’ ιδίαν να επισκεφθεί το ΚΕ.Π.Υ. Φυλακίου Ορεστιάδας και να δει για τι μιλάμε και πώς λειτουργεί. Την ίδια πρόσκληση την επαναλαμβάνω και δημοσίως»

Δεν είναι λίγες οι φορές που ο δήμαρχος Κω Γιώργος Κυρίτσης έχει θέσει δημόσια συγκεκριμένα ερωτήματα που αφορούν στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής (ΚΕΠΥ) μεταναστών – προσφύγων, επαναλαμβάνοντας ότι, δεν έχει λάβει απαντήσεις. Τα ίδια ερωτήματα έθεσε και στη συνάντηση εργασίας που είχε προ ημερών με τον Διευθυντή του Γραφείου Ευρώπης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες κ. Vincent Cochetel, στην οποία συζητήθηκε η διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος, Σε σχετικό δελτίο τύπου που εξέδωσε, επανέλαβε τα ερωτήματα, υπογραμμίζοντας πως «παραμένουν και ζητούν απάντηση».

Ποια είναι αυτά τα ερωτήματα; Τα παραθέτουμε όπως ακριβώς τα έθεσε ο κ. δήμαρχος:

«- Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη διαχείρισης ενός τέτοιου κέντρου;

– Ποιος θα καλύψει τις δαπάνες διαμόρφωσής του αλλά και τα λειτουργικά;

– Ποιος θα αναλάβει το έργο της φρούρησης, της σίτισης και της υγειονομικής παρακολούθησης. Έχουμε καταλάβει πόσοι άνθρωποι απαιτούνται (αστυνομικοί, γιατροί, νοσηλευτές, προσωπικό) και για ποιο ύψος δαπανών μιλάμε;

– Ποιος εγγυάται ότι το κέντρο αυτό θα είναι ένας χώρος παραμονής για ένα 24ωρο και δεν θα μετατραπεί σε μόνιμο και ανεξέλεγκτο καταυλισμό;»

Ο «Σ» απευθύνθηκε για μία ακόμα φορά στον Διευθυντή της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής κ. Παναγιώτη Νίκα. Οφείλουμε να ομολογήσουμε πως, η εν λόγω Υπηρεσία και ο κ. Νίκας, ανταποκρίνονται σε κάθε μας κάλεσμα, όχι μόνο διότι αντιλαμβάνονται το κρίσιμο της υπόθεσης, αλλά διότι \ εκτιμούν πως έτσι ακριβώς οφείλει και πρέπει να λειτουργεί το Δημόσιο. Σαφώς και αποτελούν φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση για άλλες κρατικές Υπηρεσίες και υπουργεία που λειτουργούν ωσάν να βρίσκονται εκτός χώρας και οι υποθέσεις του λαού αφορούν άλλους…. Του θέσαμε, λοιπόν, τα συγκεκριμένα ερωτήματα του δημάρχου μας (εν μέρει είχε απαντήσει σε αρκετά από αυτά σε προηγούμενη συνέντευξη που μας είχε παραχωρήσει…) στα οποία απάντησε ευθέως και μάλιστα με τρόπο που δεν επιδέχεται οιασδήποτε αμφισβήτησης.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ερ: Κύριε Νίκα, σας θέτουμε τα ερωτήματα του δημάρχου Κω κ. Γιώργου Κυρίτση, προκειμένου να λυθούν οι όποιες «παρεξηγήσεις» ή «παρερμηνείες» που ενδεχομένως υπάρχουν. Ξεκινάμε από το πρώτο: Ποιος θα αναλάβει την διαχείριση ενός τέτοιου Κέντρου;

Π.Ν.: Θα αναλάβει η Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής η οποία είναι κατά νόμο αρμόδια (ν.3907/2011) για την σύσταση και λειτουργία Κέντρων Πρώτης Υποδοχής.

Ερ: Ποιος θα καλύψει τις δαπάνες διαμόρφωσής του αλλά και τα λειτουργικά;

Π.Ν.: Οι δαπάνες διαμόρφωσης του ΚΕ Π.Υ θα καλυφθούν από κονδύλια της Ε.Ε. και συγκεκριμένα από πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας (ISF- Internal Security Fund). Τα σχετικά αιτήματα έχουν υποβληθεί εδώ και καιρό στην Ε.Ε. και η δημιουργία και λειτουργία ΚΕΠΥ έχει ήδη υποβληθεί με τον επίσημο σχεδιασμό της ΥΠΥ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν)

Τα λειτουργικά θα καλυφθούν επίσης από πόρους του ίδιου Ταμείου. Οι σχετικές προβλέψεις – εγγραφές στον προϋπολογισμό χρηματοδότησης έχουν ήδη γίνει. Εξάλλου, η ΥΠΥ λαμβάνει κατά περίπτωση χρηματοδότηση και από άλλους φορείς όπως τα EEA Grants (Νορβηγία), αλλά και ιδιωτικούς φορείς. Σκοπός είναι να μην προκύπτουν χρηματοδοτικά κενά, κάτι που εξασφαλίζεται από τον προγραμματισμό της ΥΠΥ.

Ερ: Ποιος θα αναλάβει το έργο της φρούρησης, της σίτισης και της υγειονομικής παρακολούθησης;

Π.Ν.: Φρούρηση: εξωτερικοί χώροι η ΕΛ.ΑΣ. Εσωτερικοί χώροι: ιδιωτική εταιρεία παροχής υπηρεσιών φύλαξης. Επίσης, οι εγκαταστάσεις είναι εξοπλισμένες με συστήματα CCTV και διαθέτουν διπλή περίφραξη για να εξασφαλίζουν την ασφάλεια και των διαμενόντων. Η σίτιση θα γίνεται μέσω επιχείρησης παροχής υπηρεσιών εστίασης (catering) με τρία γεύματα την ημέρα. Μάλιστα, λαμβάνεται ειδική μέριμνα για παροχή δεκατιανού και απογευματινού για τους ανήλικους, καθώς και ειδική μέριμνα για τις περιόδους θρησκευτικών εορτών. Η υγειονομική παρακολούθηση γίνεται από το ίδιο το κλιμάκιο του ΚΕ.Π.Υ. (αποτελείται από ειδικότητες ιατρού, νοσηλευτή, κοινωνικού επιστήμονα και ψυχολόγου). Η λειτουργία του ιατρικού κλιμακίου γίνεται με βάση την Υπουργική Απόφαση Υπ. Υγείας ΦΕΚ Β’ 2745 – 29-10-2013).

Ερ: Έχουμε καταλάβει πόσοι άνθρωποι απαιτούνται και για ποιο ύψος δαπανών μιλάμε;

Π.Ν.: Όχι μόνο έχουμε καταλάβει αλλά όλα καθορίζονται σαφώς και επακριβώς. Για το μεν προσωπικό υπάρχει συγκεκριμένη πρόβλεψη ανά αριθμό και ειδικότητα, για δε τις δαπάνες καταρτίζεται συγκεκριμένος προϋπολογισμός που εκτελείται. Για όλες τις δαπάνες ακολουθούνται οι διαδικασίες που ορίζει ο νόμος και πριν από την έναρξη λειτουργίας καταρτίζεται έκθεση δαπανών που προσδιορίζει όχι μόνο τα απαιτούμενα ποσά ανά κατηγορία δαπάνης, αλλά και την προέλευσή τους (κατά περίπτωση Ευρωπαϊκά Ταμεία, Τακτικός προϋπολογισμός κλπ).

Ερ: Ποιος εγγυάται ότι το Κέντρο αυτό θα είναι ένας χώρος παραμονής για ένα 24ωρο και δεν θα μετατραπεί σε έναν μόνιμο και ανεξέλεγκτο καταυλισμό;

Π.Ν.: Η απάντηση είναι διττή και έχει ένα θεσμικό σκέλος και ένα πραγματικό. Το θεσμικό είναι πως εγγυάται η Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής ότι δεν θα μετατραπεί σε ανεξέλεγκτο καταυλισμό καθώς λειτουργεί με σαφές νομικό πλαίσιο (πλην του ν. 3907/2011 υπάρχει και ο Γενικός Κανονισμός Λειτουργίας Περιφερειακών Υπηρεσιών Πρώτης Υποδοχής (ΦΕΚ Β’ 64 / 26-01-2012). Το μέγιστο όριο παραμονής των υπηκόων τρίτων χωρών είναι εκ του νόμου 15 ημέρες που μπορεί να παραταθεί για άλλες 10 ημέρες το μέγιστο. Το πραγματικό σκέλος της απάντησης είναι ότι οι ίδιοι οι αλλοδαποί δεν επιθυμούν να παραμείνουν στην Κω (ούτε καν στην Ελλάδα) μόνιμα, αλλά αυτό που θέλουν είναι η ταχεία διεκπεραίωση των διοικητικών διαδικασιών για να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Επίσης, από τα στατιστικά στοιχεία που προκύπτουν από τις μονάδες της Υπηρεσίας που βρίσκονται ήδη σε λειτουργία ο μέσος χρόνος παραμονής είναι μικρότερος των δέκα ημερών (σε κάποιες περιπτώσεις είναι 2-3 ημέρες).

Η πραγματικότητα είναι αυτή όπως περιγράφεται. Αυτή η διαχείριση δεν αποτελεί «σχέδια επί χάρτου» αλλά έχει βρει εφαρμογή από την Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια. Έχω ο ίδιος απευθύνει πρόσκληση στον κ. Δήμαρχο κατ’ ιδίαν να επισκεφθεί το ΚΕ.Π.Υ. Φυλακίου Ορεστιάδας και να δει για τι μιλάμε και πώς λειτουργεί. Την ίδια πρόσκληση την επαναλαμβάνω και δημοσίως.

Εκτίμησή μου είναι πως το φαινόμενο θα συνεχίσει να εξελίσσεται και με δεδομένη τη γεωγραφική θέση του νησιού υπήκοοι τρίτων χωρών – κυρίως πρόσφυγες – θα συνεχίσουν να φτάνουν και τα επόμενα χρόνια.

Σκοπός και ζητούμενο δεν είναι η αντιδικία ούτε παιχνίδι επιβολής δύναμης. Σκοπός πρέπει να είναι να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας και να δούμε πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο. Αφενός να βοηθήσουμε και να υποστηρίξουμε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη και προσπαθούν να γλυτώσουν τη ζωή τους και αφετέρου να ενεργήσουμε με τέτοιον τρόπο ώστε να μην επιβαρύνεται η ζωή και η λειτουργία του νησιού. Πρέπει να ενεργούμε στο πλαίσιο της νομιμότητας και με απόλυτο σεβασμό τόσο στην αξιοπρέπεια όσο και στα δικαιώματα των συνανθρώπων μας που περιμένουν από εμάς ένα χέρι βοήθειας.

Η μόνη βιώσιμη λύση είναι αυτή που θα συμπεριλαμβάνει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς τόσο την Κεντρική Διοίκηση, όσο και την Τοπική, τις ΜΚΟ, διεθνείς οργανισμούς κλπ

Θα ήθελα στο σημείο αυτό να εξάρω για μία ακόμη φορά την προσφορά των τοπικών δικτύων εθελοντών, τους Αλληλέγγυους και όσους πολίτες συνδράμουν με όλες τους τις δυνάμεις και να τους ευχαριστήσω. Αυτοί οι εθελοντές πρέπει να νιώσουν με πράξεις ότι δεν είναι μόνοι τους και ότι δεν κάνουν έναν μάταιο αγώνα. Καλούνται να σηκώσουν ένα βάρος που δεν τους αναλογεί και έχουν βγάλει ασπροπρόσωπη την Κω μέχρι στιγμής. Γνωρίζω από πρώτο χέρι όχι μόνο το τι έχουν κάνει αλλά και την αγωνία τους, το γνήσιο ενδιαφέρον τους για τον συνάνθρωπο και πραγματικά ο αγώνας τους μας συγκινεί και μας εμπνέει.

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ»

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου