Η περσινή σεζόν-ρεκόρ σε αφίξεις για τον ελληνικό τουρισμό είχε δημιουργήσει προσδοκίες και για φέτος με την εκτίμηση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) στις αρχές του 2015 να κάνει λόγο για 25 εκατ. τουρίστες έναντι 24,2 εκατ. που είχαν φθάσει οι αφίξεις το 2014. Όμως, οι πολιτικές εξελίξεις και η αβεβαιότητα για την επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές κατά τους πρώτους μήνες του 2015 είχαν αρχίσει να δημιουργούν ανησυχία που επιτεινόταν από το γεγονός ότι ο ρυθμός αύξησης των κρατήσεων είχε παρουσιάσει πτώση.
Για να φθάσουμε στην περίοδο της διενέργειας του δημοψηφίσματος και της επιβολής των ελέγχων κεφαλαίου (capital controls), όταν από χώρες όπως η Γερμανία οι ρυθμοί ήταν αρνητικοί και οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής μειωμένες. Ήταν η στιγμή που πολλοί παράγοντες του τουρισμού έδειχναν ιδιαίτερα απαισιόδοξοι και η εκτίμηση ήταν πως η χρονιά θα έκλεινε με αρνητικό πρόσημο.
Όμως, πλέον η κατάσταση μοιάζει αρκετά διαφορετική και η αισιοδοξία έχει πλέον επανέλθει. «Η εντυπωσιακή ανθεκτικότητα και δυναμική του ελληνικού τουρισμού, που παρά τα τόσα πάει για νέο ρεκόρ, η πρώτη καλή είδηση της οικονομίας μας», ήταν η χαρακτηριστική ατάκα στο Twitter την περασμένη εβδομάδα του προέδρου του ΣΕΤΕ, Ανδρέα Ανδρεάδη.
Η αισιοδοξία που υπάρχει βασίζεται στα μέχρι τώρα στοιχεία, τα οποία προς το παρόν, δεν περιλαμβάνουν τον Ιούλιο -με εξαίρεση τις αφίξεις στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών- αλλά η πορεία του α’ εξαμήνου παρουσιάζεται ιδιαίτερα ικανοποιητική. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αφίξεις των τουριστών στα βασικά αεροδρόμια της χώρας παρουσίασε αύξηση 6,7% στο διάστημα Ιανουαρίου ? Ιουνίου 2015 φθάνοντας στα 5,6 εκατ.
Η αύξηση μπορεί να μην φαντάζει μεγάλη και αρκετοί περιμένουν τον Ιούλιο για να έχουν καλύτερη εικόνα, αλλά οι πληροφορίες από τους βασικούς τουριστικούς προορισμούς κάνουν λόγο για αυξημένες σε σχέση με πέρσι κρατήσεις στα ξενοδοχεία, με περιοχές όπως οι Κυκλάδες και τα νησιά του Ιουνίου να κινούνται με διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης. Φυσικά, υπάρχουν και περιπτώσεις όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη που η πληρότητα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο είναι στο 100%, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι για δεύτερη συνεχή χρονιά στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου έχουν περάσει ουκ ολίγες προσωπικότητες της διεθνούς show business και του αθλητισμού που μέσω των social media προσφέρουν δωρεάν διαφήμιση για τη χώρα μας. Επιπλέον, το γεγονός ότι η επιβολή των capital controls δεν φάνηκε να δημιουργεί προβλήματα στους τουρίστες που ήδη βρίσκονταν στη χώρα μας λειτούργησε θετικά για να μην υπάρξουν ακυρώσεις.
Από την άλλη πλευρά, Δωδεκάνησα και Κρήτη δείχνουν να έχουν επηρεαστεί από την -αναμενόμενη λόγω οικονομικής κρίσης- πτώσης των Ρώσων τουριστών, αλλά δεν αποκλείεται και εκεί το πρόσημο να είναι τελικώς θετικό.
«Κλειδί» η Αθήνα
Πάντως, ο προορισμός που δείχνει να αποτελεί το «κλειδί» για να κλείσει με θετικό πρόσημο και η φετινή χρονιά είναι η Αθήνα, όπου οι αφίξεις κινούνται με πολύ υψηλό ρυθμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΤΕ, οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις αυξήθηκαν κατά 25,9% στο α’ εξάμηνο, ενώ και ο Ιούλιος αναμένεται να παρουσιάσει υψηλό ποσοστό αύξησης.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, η επιβατική κίνηση του Ιουλίου, η οποία δεν περιλαμβάνει μόνο τουρίστες, έφθασε σε επίπεδα – ρεκόρ με τη διεθνή κίνηση να παρουσιάζει άνοδο 19%.
Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι η πληρότητα στα ξενοδοχεία της Αθήνας τον Ιούνιο έφθασε στο 90,5%, σύμφωνα με τα στοιχεία της STR Global, παρουσιάζοντας αύξηση σε ετήσια βάση της τάξεως των 3,2 ποσοστιαίων μονάδων. Πρακτικά, φαίνεται πως το στοίχημα που έχει μπει για να εξελιχθεί η Αθήνα σε προορισμό city break για τους Ευρωπαίους μπορεί τελικώς και να κερδηθεί.
Gbr Consulting
ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
Θετικό για τον ελληνικό τουρισμό είναι και ότι παραμένει σε αρκετά υψηλά επίπεδα ο δείκτης ικανοποίησης των πελατών των ελληνικών ξενοδοχείων. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη σχετική έρευνα της Gbr Consulting, το α’ εξάμηνο του 2015, ο δείκτης ικανοποίησης για την Ελλάδα βρίσκεται στο 84,3%.
Στην υψηλότερη θέση ικανοποίησης βρίσκεται η Ήπειρος με ποσοστό 88,6% και ακολουθούν οι Κυκλάδες με ποσοστό 88%. Για το σύνολο της χώρας, ο δείκτης ικανοποίησης είναι υψηλότερος σε σύγκριση με αυτόν των ανταγωνιστικών προορισμών, αν και σημειώνει μια μικρή μείωση κατά 0,10% σε σχέση με το 2014. Σημαντική αύξηση κατά 1,0% παρουσίασε ο δείκτης εστίασης στην Ελλάδα, ενώ μείωση παρουσίασαν οι δείκτες Σχέσης Ποιότητας Τιμής -0,4% και Τοποθεσίας -0,8%. Η σημαντικότερη μείωση εμφανίζεται στο τομέα της εξυπηρέτησης -4,9% .
Στους ανταγωνιστές, σημαντική αύξηση παρουσίασε ο δείκτης εστίασης κατά 2,10%. Η Σαντορίνη, η Μύκονος, οι Κυκλάδες, η Κρήτη και η Χαλκιδική υπερτερούν σημαντικά των ανταγωνιστικών τους προορισμών ενώ, σε μικρότερο βαθμό, το ίδιο ισχύει και για τους άλλους παραθεριστικούς προορισμούς σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους.
Από την άλλη πλευρά η Αθήνα υστερεί έναντι της Κωνσταντινούπολης και της Βαρκελώνης ενώ υπερτερεί έναντι της Ρώμης. Η Θεσσαλονίκη είναι η μόνη περιοχή με δείκτη ποιότητας κάτω από το 80% και υστερεί έναντι της Μπολόνια και της Σμύρνης. Η Κύπρος υπερτερεί έναντι όλων των ανταγωνιστικών προορισμών. Σημειωτέον πως η έρευνα της Gbr Consulting βασίζεται σε αξιολογήσεις από 94.940 πελάτες ελληνικών ξενοδοχείων και 455.852 πελάτες των ανταγωνιστικών προορισμών.
Ημερησία