Νέα δεδομένα έρχονται στην επιφάνεια αναφορικά με τον αρχαίο τάφο στην Αμφίπολη, καθώς, έκθεση αυτοψίας έγκριτων αρχαιολόγων με πολυετή ανασκαφική εμπειρία στη Μακεδονία, σύμφωνα με την «Αυγή της Κυριακής» , τοποθετεί τη χρονολόγηση του μνημείου στους ύστερους ελληνιστικούς χρόνους, δηλαδή στο β’ μισό του 2ου – 1ου αιώνα π.Χ., και όχι στον 4ο π.Χ αιώνα.
Το γεγονός αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη θεωρία πως ο τάφος της Αμφίπολης ανήκει στους Μακεδονικούς χρόνους και έκρυβε -αν όχι τον Μέγα Αλέξανδρο, όπως κάποιοι ήθελαν να πιστεύουν- κάποιο μέλος της μακεδονικής βασιλικής οικογένειας.
Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Δημήτρη Καμμένου, για την «επικοινωνιακή και επιστημονική μεθόδευση της ανασκαφής της Αμφίπολης», ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης είπε ότι η μελέτη προέκυψε «μετά την αυτοψία στον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο της Αμφίπολης που πραγματοποίησε στις 30 Μαΐου κλιμάκιο του υπουργείου Πολιτισμού».
Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι ζωγραφικές παραστάσεις των μαρμάρινων επιστυλίων που βρέθηκαν στο δεύτερο χώρο του μνημείου καθώς και η κεραμική από διάφορα σημεία του εσωτερικού του μνημείου χρονολογούνται μεταξύ του δεύτερου μισού του 2ου αιώνα π.Χ ή στις αρχές του 1ου π.Χ αιώνα.
Στην ίδια περίοδο χρονολόγησης με την κεραμική τοποθετούνται, επίσης, οι Καρυάτιδες, οι Σφίγγες αλλά και τα αρχιτεκτονικά στοιχεία του μνημείου, το ψηφιδωτό με την αρπαγή της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα, που παραπέμπει στη γνωστή τοιχογραφία του βασιλικού νεκροταφείου των Αιγών, αποδίδεται σε αντιγραφή αυτής, αλλά και άλλων μεταγενέστερων αποτυπώσεων του θέματος.
Αυγή της Κυριακής