Το τελικό και δύσκολο βήμα στην οριστικοποίηση του τρίτου μνημονίου πρέπει να κάνουν σήμερα κυβέρνηση και πιστωτές στο νέο ραντεβού που θα έχουν στις 2 το μεσημέρι οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας Τσακαλώτος και Σταθάκης με τους επικεφαλής των Θεσμών.
Σήμερα οι δυο πλευρές θα πρέπει να βρουν κοινό τόπο στα ζητήματα που υπάρχουν και οι μεγαλύτερες διαφωνίες: στον τρόπο που θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των κόκκινων δανείων (συνδέεται ευθέως με την ανακεφαλαιοποίση των τραπεζών) και το νέο νομοθετικό πλαίσιο ( προστασία α’ κατοικίας, πλειστηριασμοί κλπ).
Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης περιλαμβάνει συνέχιση του «προστατευτικού πλαισίου» αναστολής των πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του έτους.
Σήμερα αναμένεται να κλείσει και το θέμα με το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και ποια περιουσιακά στοιχεία θα περάσουν σ αυτό και την νομική του μορφή.
Τα μέτρα που ξεκλειδώνουν την συμφωνία
Στη χθεσινή μαραθώνια συνάντηση έκλεισε ο πρώτος κατάλογος με τα προπαιτούμενα μέτρα τα οποία θα ψηφιστούν πακέτο με το νέο μνημόνιο – σε ένα νομοσχέδιο με δύο άρθρα, για να ξεκλειδώση η πρώτη δόση του δανείου, έτσι ώστε να καλυφθεί η πληρωμή των 3,2 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ.
Μαραθώνια λοιπόν αναμένεται να είναι και η σημερινή συνάντηση, όπου και θα ολοκληρωθεί η συζήτηση για τα μέτρα και θα αποφασιστεί το τελικό χρονοδιάγραμμα εφαρμογής.
Ο σχεδιασμός είναι πως αν όλα σήμερα κυλήσουν ομαλά τότε υπάρχει πιθανότητα το νομοσχέδιο να κατατεθεί την Τετάρτη, σε διαφορετική περίπτωση θα μετατεθεί για την επόμενη Δευτέρα.
Αξίζει να σημειωθεί πως το οικονομικό επιτελείο δεν κρύβει τις επιφυλάξεις του για τη στάση του Βερολίνου το οποίο θέλει καθυστέρηση της συμφωνίας και επιμένει σε ένα νέο δάνειο-γέφυρα.
Ο κατάλογος με τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί μέχρι τώρα, περιλαμβάνει:
1. Επιβολή ΦΠΑ 23% και στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείωνκαι όχι μόνο στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών, πληροφορικής αλλά και όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης (σ.σ στα φροντιστήρια ο ΦΠΑ έχει ήδη επιβληθεί από τα μέσα Ιουλίου και οι επιχειρήσεις του κλάδου έχουν ήδη κληθεί να κάνουν δήλωση ΦΠΑ).
2 . Μετάταξη του μοσχαρίσιου κρέατος από το 23% στο 13%
3. Οι αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων με την επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων αλλά και την αύξηση του επιτοκίου. Οι αλλαγές θα θίξουν τους περίπου 850.000 οφειλέτες που μπήκαν στη ρύθμιση. Τα εισοδηματικά κριτήρια θα έχουν ως αποτέλεσμα να μειωθεί ο αριθμός των δόσεων. Όσο υψηλότερο το εισόδημα, τόσο λιγότερες οι δόσεις. Η συγκεκριμένη αλλαγή αλλά και η επιβολή του επιτοκίου (σ.σ με το ισχύον καθεστώς είναι άτοκες οι ρυθμίσεις για οφειλές μέχρι 5000 ευρώ ενώ από τα 5000 ευρώ και πάνω επιβάλλεται επιτόκιο 3%) θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθεί το μηνιαίο ποσό που θα πρέπει να καταβάλουν κάθε μήνα οι οφειλέτες στην εφορία. Επίσης, εξετάζεται να συμπεριληφθεί όρος ώστε να αποπληρώνονται και οι τρέχουσες οφειλές προκειμένου να διατηρηθεί το δικαίωμα παραμονής στη ρύθμιση.
4. Κατάργηση σε δυο φάσεις της επιδότησης που δίδεται στους αγρότες για την αγορά πετρελαίου κίνησης. Αυτό, αναμένεται να είναι και το μόνο από τα μέτρα που θα πλήξουν τους αγρότες που θα περάσει στο πακέτο των προαπαιτούμενων με τις αλλαγές στη φορολόγησή τους να μετατίθενται χρονικά για το φθινόπωρο και το φορολογικό νομοσχέδιο.
5 Την αλλαγή της κλίμακας υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης. Σε αυτό το σημείο φαίνεται να υπάρχει διαφωνία καθώς οι δανειστές θέλουν κατάργηση του συντελεστή 8% που επιβλήθηκε στα εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ και αύξηση του συντελεστή φορολόγησης για όσους δηλώνουν από 50 έως 100.000 ευρώ. Η ελληνική πλευρά, δεν θέλει την κατάργηση του υψηλού συντελεστή.
Εκτός της λίστας των προαπαιτούμενων έμεινε το «καυτό θέμα» με τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.
Ωστόσο άνοιξε νέο κεφάλαιο όσον αφορά στα ενεργειακά καθώς η πλευρά των δανειστών, πιέζει για πλήρη απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.
thetoc.gr