Πριν από λίγα 24ωρα, το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας κλήθηκε να διαχειριστεί ένα πολύ σοβαρό περιστατικό. Νεαρός πολυτραυματίας, και με ρήξη αορτής, έπρεπε να διακομισθεί από τη Ρόδο σε νοσοκομείο του κέντρου για να χειρουργηθεί. Η πρώτη κρούση από το ΕΚΕΠΥ έγινε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, το οποίο ωστόσο είχε ήδη εν εξελίξει χειρουργεία και δεν μπορούσε να δεχθεί το περιστατικό. Εξετάσθηκε η περίπτωση νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη αλλά τελικά επιλέχθηκε το Αττικόν που έκανε παραγγελία του ακριβού στεντ που θα τοποθετούνταν στον νεαρό. Υστερα από μιάμιση ημέρα συντονισμού τριών νοσοκομείων, ΕΚΑΒ και εύρεσης του υλικού, ο ασθενής χειρουργήθηκε στο Αττικόν και η μετεγχειρητική του πορεία –τουλάχιστον έως την ώρα που γραφόταν το κείμενο– έβαινε ομαλώς.
Το καλοκαίρι, κυρίως τον Αύγουστο, το ΕΚΕΠΥ καλείται να συντονίσει ένα περιστατικό παρόμοιας δυσκολίας ανά 2-3 ημέρες. Η εγρήγορση το καλοκαίρι για το ΕΚΕΠΥ, όπως αναφέρει στην «Κ» ο διοικητής του, Πάνος Ευσταθίου, είναι για ενδεχόμενα μαζικά συμβάντα με διακομιδές πολλών περιστατικών, για μαζικές δηλητηριάσεις, ενώ γίνεται εβδομαδιαίος έλεγχος για τη λειτουργία των κλιματιστικών των νοσοκομείων και συστάσεις για τις άδειες των γιατρών. Η «κίνηση» άλλωστε μετατίθεται σε μεγάλο ποσοστό στις τουριστικές περιοχές, όπου τροχαία περιστατικά, μικροατυχήματα και μέθη απασχολούν τις υπηρεσίες υγείας.
Σύμφωνα με τον κ. Ευσταθίου, η Κρήτη και η Μύκονος έχουν την τιμητική τους όσον αφορά τα περιστατικά μέθης. Ειδικά η Κρήτη αντιμετωπίζει έξαρση ενός εποχικού εφηβικού αλκοολισμού, κυρίως από Βρετανούς: δεκαπεντάχρονα και δεκαεξάχρονα που έρχονται στην Ελλάδα ομαδικά για διακοπές… φυγής από την εποπτεία των γονέων.
Οι αεροδιακομιδές
Το «βαρύ πυροβολικό» ωστόσο της επείγουσας ιατρικής το καλοκαίρι είναι οι αεροδιακομιδές. Το ΕΚΑΒ με αυξημένο φόρτο εργασίας –λόγω υποστελέχωσης των υγειονομικών φορέων– καλείται να ανταποκριθεί σε σταθερά υψηλό αριθμό κλήσεων για αεροδιακομιδές: τον Ιούνιο έλαβε 253 κλήσεις, όσες ακριβώς και τον Ιούνιο 2014. Πέρυσι τον Ιούλιο οι κλήσεις ήταν 295, ενώ φέτος τον Ιούλιο –έως και τις 28 του μηνός– είχαν γίνει 238 κλήσεις.
Οπως αναφέρει στην «Κ» η υπεύθυνη του Τμήματος Αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ, «ιπτάμενη» ιατρός Αννέλα Μαριόλα, «το λιγότερο που γίνεται είναι τέσσερις αεροδιακομιδές την ημέρα. Και μάλιστα πολλαπλών περιστατικών. Μπορεί να φτάσουμε να εξυπηρετήσουμε και δέκα περιστατικά σε μία “αποστολή” έχοντας γυρίσει το μισό Αιγαίο. Υπήρξε ημέρα που μεταφέραμε τέσσερα νεογνά σε μία πτήση», επισημαίνει η κ. Μαριόλα, ενώ περιγράφει πολλαπλή αεροδιακομιδή ακόμα και στο εξωτερικό, όταν με το ίδιο αεροπλάνο διακομίσθηκαν δύο παιδιά στην Μπολόνια της Ιταλίας και στη Ζυρίχη της Ελβετίας. Και όλα αυτά με περιορισμένα πτητικά μέσα και προσωπικό: δέκα γιατροί και 16 διασώστες για όλες τις βάρδιες, για τις αεροδιακομιδές, το συντονιστικό κέντρο, την παραλαβή των περιστατικών. Η Πολεμική Αεροπορία διαθέτει από την Αθήνα ένα αεροπλάνο για όλο το 24ωρο, ένα μικρό ελικόπτερο για πρωινές πτήσεις και… σχεδόν κανένα για τις βραδινές πτήσεις. Σχεδόν κανένα, διότι το Σινούκ το οποίο επιστρατεύεται δεν μπορεί να προσγειωθεί σε μικρά ελικοδρόμια νησιών. Το μοναδικό ελικόπτερο που έχει απομείνει στο ΕΚΑΒ φέτος δεν μπορεί να πετάξει, καθώς δεν βρέθηκαν κονδύλια για το σέρβις του. «Ετσι, δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε αμέσως σε όλες τις κλήσεις. Κάνουμε πολύ αυστηρή επιλογή των περιστατικών με καθαρά ιατρικά κριτήρια και μόνο για τα επείγοντα περιστατικά. Οι αναγκαίες –αλλά όχι επείγουσες– αεροδιακομιδές μπορούν να περιμένουν», σημειώνει η κ. Μαριόλα. Πόσο; «Μπορεί 2 και 3 ημέρες. Πρόσφατα υπήρχε πτητικό μέσο που είχε ετοιμαστεί για να μεταβεί στη Ρόδο, όπου θα εξυπηρετούσε αναγκαία αεροδιακομιδή. Τελευταία στιγμή έλαβε το συντονιστικό κέντρο επείγουσα κλήση από Μύκονο και άλλαξε το σχέδιο πτήσης. Ετσι, όταν θα γύριζε από τη Μύκονο θα πήγαινε στη Ρόδο, εκτός κι εάν προέκυπτε και άλλο επείγον…».
Έντυπη