Από τις 3.30 το μεσημέρι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση των υπουργών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Σταθάκη με τους Θεσμούς με στόχο να επιτευχθεί συμφωνία το αργότερο έως τα ξημερώματα της Τρίτης. Μετά θα πρέπει να κατατεθούν το μνημόνιο και τα προαπαιτούμενα στη Βουλή για ψήφιση πριν τις 15 Αυγούστου ώστε να προλάβει η κυβέρνηση τις προθεσμίες.
Ένα από τα μεγαλύτερα “αγκάθια” της διαπραγμάτευσης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές είναι αυτό των κόκκινων δανείων με την Αθήνα να επιμένει στον νέο φορέα διαχείρισης και να διαφωνεί με το πωλητήριο δανείων από τράπεζες.
Αλλά και στα εργασιακά, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι θεσμοί ζητούν να περιοριστεί η μετενέργεια για τις συλλογικές συμβάσεις από τους 6 μήνες σήμερα στους 3 μήνες, ενώ το θέμα των πρόωρων συντάξεων που χθες φαινόταν να έχει τεθεί εκτός των προαπαιτούμενων, φέρεται να επανέρχεται εκ νέου από τους δανειστές.
Στον “Προκρούστη” βρίσκονται και τα κλειστά επαγγέλματα και οι αγορές που πρέπει να απελευθερωθούν άμεσα.
Αλλαγές στις 100 δόσεις
Οι δύο πλευρές φέρονται να συμφωνούν σε σειρά αλλαγών στην ρύθμιση των 100 δόσεων. Μεταξύ των πεδίων αλλαγών περιλαμβάνεται σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές:
-Αύξηση επιτοκίου από το 3% στο 5% για όσους έχουν χρέος πάνω από 5.000 ευρώ.
-Σε αρχική οφειλή κάτω από 5.000 ευρώ εισάγονται κριτήρια για να διατηρηθεί το επιτόκιο στο 0% όπως σήμερα. Στα κριτήρια περιλαμβάνονται ο οφειλέτης να είναι φυσικό πρόσωπο χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα, το χρέος όταν ξεκινούσε η υπαγωγή στη ρύθμιση να μην υπερβαίνει το 50% του ετήσιου εισοδήματός του και να έχει ακίνητη περιουσία έως 150.000 ευρώ. Διαφορετικά επιβάλλεται επιτόκιο 5%.
Προβλέπεται μείωση του αριθμού των δόσεων για πάνω από ένα εισοδηματικό όριο
-Επιχειρείται να εισαχθεί ρήτρα “αποβολής” από τις 100 δόσεις για ασυνεπείς οφειλέτες με την ελληνική πλευρά να θέτει θέμα συνταγματικότητας.
Δεν αποκλείεται οι συζητήσεις να συνεχισθούν και την Δευτέρα, αν χρειαστεί.
Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να κατατεθεί το MoU αλλά και το πρώτο πακέτο από προαπαιτούμενα στην Βουλή εντός της εβδομάδος, σε ξεχωριστά άρθρα, του ίδιου όμως νομοσχεδίου, ανέφερε κυβερνητική πηγή που μετέχει στις συναντήσεις με τους θεσμούς.
Αγρότες- έκτακτη εισφορά
Σύμφωνα με ανώτατο παράγοντα της κυβέρνησης στους αγρότες η μόνη αλλαγή που εξετάζεται είναι η αύξηση του φόρου στο Ντίζελ αλλά σε δύο δόσεις.
Σε σχέση με την έκτακτη εισφορά η ελληνική πλευρά, όπως αναφέρεται, επιμένει για 8% συντελεστή στα υψηλά εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ, για να μην επιβαρυνθούν τα εισοδήματα μεταξύ 50.000 και 100.000 ευρώ. Και δεν αποκλείεται η θέση αυτή να “περάσει” από τις συμπληγάδες των θεσμών.
Διαφωνίες υπάρχουν, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, και στα ενεργειακά όπου οι δανειστές ζητούν την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου.
Τι αλλάζει στον ΦΠΑ
Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, αναφέρουν ότι επιτεύχθηκε τελικά η αποδοχή της μετάταξης του μοσχαρίσιου κρέατος σε συντελεστή ΦΠΑ 13%. Αντιθέτως αυτό δεν έγινε εφικτό για τα την ιδιωτική εκπαίδευση που παραμένει στο 23%.
capital.gr