Ειδήσεις

Επαναφέρει την κατάργηση των Πανελλαδικών ο Γαβρόγλου

“Πρόθεση του υπουργείου Παιδείας είναι το απολύτως αντιπαιδαγωγικό σύστημα των εισαγωγικών να γίνει σύντομα παρελθόν”, δήλωσε σε νέα του συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου τονίζοντας ότι “το σημερινό σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, αν και αδιάβλητο, έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του και είναι ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια που υπονομεύει την εκπαιδευτική και παιδαγωγική λειτουργία του Λυκείου ως αυτόνομη βαθμίδα εκπαίδευσης. Γι’ αυτό και είναι επιβεβλημένο να καταργηθεί, ώστε να αποκατασταθεί η παιδαγωγική αυτονομία του Λυκείου”.

Η δήλωση αυτή έρχεται σε συνέχεια προηγούμενων δηλώσεών του στην ΕΡΤ στην οποία επανέφερε το θέμα της κατάργησης των Πανελλαδικών Εξετάσεων αλλά αυτή τη φορά θα αλλάξουν σε πέντε χρόνια, όπως είπε χθες.

Όπως είπε “δεν μπορεί να υπάρχει εισαγωγή στο πανεπιστήμιο, χωρίς κάποιου είδους εξετάσεις”, ενώ ανακοίνωσε ότι για ένα διάστημα αρχικά τριών ετών πρέπει να υπάρχει ένα μικτό σύστημα εξετάσεων. “Ενα ποσοστό το απολυτήριο, ένα ποσοστό τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα”, είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι “είναι απολύτως ρεαλιστικό σε πέντε χρόνια το σημερινό σύστημα εξετάσεων να αποτελεί παρελθόν”.

Για την επαναφορά των φοιτητών στα διοικητικά όργανα των πανεπιστημίων σημείωσε ότι “είναι νέα παιδιά, είναι υπεύθυνα παιδιά και πρέπει να συμμετέχουν στις διαδικασίες των αποφάσεων. Διότι μπροστά στα νέα παιδιά ο άλλος δεν μπορεί να πει όποια κουβέντα θέλει, υπάρχει ένας άλλου τύπου και επί της ουσίας έλεγχος”.

Αναφορικά με το θέμα του ασύλου σημείωσε ότι με τη ρύθμιση που υπήρχε τα προβλήματα πολλαπλασιάστηκαν. “Εμείς για πρώτη φορά βάζουμε έναν κανόνα. Να δούμε το θέμα της παραβατικότητας μέσα στα πανεπιστήμια, που είναι ένα βαθύτερο πρόβλημα της κοινωνίας”.

 Περί αριστείας…

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η Αριστερά είναι κατά της αριστείας, με αφορμή την απόφασή του για επιλογή των σημαιοφόρων στο δημοτικό μέσω κλήρωσης, ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου σχολίασε ότι “η Αριστερά πρωτίστως είναι υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης και των ίσων ευκαιριών σε όλους, ειδικά όταν μιλάμε για ένα κοινωνικό αγαθό όπως η παιδεία”.

Στην συνέντευξή του ο κ. Γαβρόγλου σημείωσε ακόμη ότι “η εκπαίδευση αποσκοπεί στη μόρφωση όλων των πολιτών. Αριστεία για μας είναι όλα τα παιδιά να μπορούν να μορφωθούν σε ένα σχολείο, το καθένα να πάρει ό,τι του ταιριάζει, και κυρίως, να μπορούν να αποκτήσουν την εμπειρία της χαρά της γνώσης”, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι “αυτή είναι η βασική μας αφετηριακή διαφορά με τη νεοφιλελεύθερη σημερινή ΝΔ του κ. Μητσοτάκη”.

Ο ίδιος μάλιστα εξαπέλυσε επίθεση στην αντιπολίτευση κατηγορώντας την για ακραίο νεοφιλελεύθερο λόγο.

“Δυστυχώς όμως βλέπω ότι σε αυτό το πολιτικό μπλοκ της ΝΔ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού να κυριαρχεί ένας ακραίος εθνικολαϊκίστικος και νεοφιλελεύθερος λόγος”, για να συμπληρώσει “Βέβαια, επειδή δεν είναι σε θέση να έρθουν τα κόμματα αυτά σε πλήρη σύγκρουση με τους πανεπιστημιακούς, παρά τους λεονταρισμούς ότι θα καταργήσουν τον νόμο κτλ. υπερψήφισαν έναν εντυπωσιακά μεγάλο αριθμό άρθρων!”, σχολιάζει ο κ. Γαβρόγλου.

Αναφερόμενος στο νέο νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση ο κ. Γαβρόγλου σημειώνει ότι είναι “ο πρώτος νόμος μετά το 1974 που προχωρά όχι μόνο σε διοικητικές ρυθμίσεις αλλά ιδρύει νέους θεσμούς και καθιερώνει διαδικασίες που εξασφαλίζουν μία ουσιαστική εξωστρέφεια των ΑΕΙ”.

Απευθυνόμενος εξάλλου, στην αξιωματική αντιπολίτευση τόνισε “Ας το ξεκαθαρίσουμε και ας το καταλάβει η ΝΔ. Εμείς θα κάνουμε το παν να αναβαθμίσουμε τα δημόσια Πανεπιστήμια. Και θα προβάλλουμε όλων των ειδών τις αντιστάσεις στη βαθμιαία ιδιωτικοποίησή τους”.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου