Ειδήσεις

«Λεφτά για τη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου υπάρχουν. Αρκεί το Κράτος να…”

«Λεφτά για τη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου υπάρχουν. Αρκεί το Κράτος να επιστρέψει ένα μέρος από τα εκατομμύρια που εισπράττει από τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία της Ρόδου»

Παρέμβαση του Τομεάρχη Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτή Δωδεκανήσου, κ. Μάνου Κόνσολα

Με διαχρονική ευθύνη όλων των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια, η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου βρίσκεται αντιμέτωπη με τη φθορά του χρόνου.
Η πρόσφατη επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού στη Ρόδο δεν αντιμετώπισε την ουσία του προβλήματος, που είναι η δέσμευση συγκεκριμένων πόρων που θα χρηματοδοτήσουν έργα και παρεμβάσεις ανάδειξης και αποκατάστασης στη Μεσαιωνική Πόλη.
Προγραμματική Σύμβαση χωρίς χρηματοδότηση δεν υπάρχει.
Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας δεν επιτρέπει την εκταμίευση κονδυλίων για το συγκεκριμένο σκοπό.
Με τη διαφορά, όμως, ότι η Πολιτεία, μέσα από τους αρχαιολογικούς χώρους, έχει εισπράξει 13 εκ. ευρώ από τους αρχαιολογικούς χώρους της Ρόδου την τελευταία διετία.
Μόνο οι εισπράξεις από το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου ξεπερνούν το 1 εκ. ευρώ.
Θα έπρεπε να υπάρχει ένας εύλογος δείκτης ανταποδοτικότητας με τη μορφή έργων ανάδειξης, συντήρησης και αποκατάστασης των ιστορικών μνημείων της Ρόδου, αλλά η Πολιτεία αδιαφορεί.
Εισπράττει εκατομμύρια από τη Ρόδο και το μόνο που εκταμιεύει προς τη Ρόδο είναι αόριστες υποσχέσεις
Θέλετε και άλλα παραδείγματα;
Στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου το ΤΑΠΑ διαχειρίζεται 219 ακίνητα (163 οικίες και 50 καταστήματα) από τα οποία εισπράττει μόλις 450.000 ευρώ το χρόνο. Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν χαμηλά ή χαριστικά μισθώματα ενώ δεν αξιοποιούνται τα συγκεκριμένα ακίνητα σύμφωνα με την εμπορική τους αξία.
Αν το διαιρέσουμε προκύπτει ένας μέσος όρος 1867 ευρώ το χρόνο από κάθε ακίνητο στη Μεσαιωνική Πόλη, δηλαδή 155 ευρώ το μήνα.
Έχω προτείνει, εδώ και τρία χρόνια, μια τριμερή Προγραμματική Σύμβαση ανάμεσα στο Υπουργείο Πολιτισμού, το Δήμο Ρόδου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, που θα έχει ως σημείο αναφοράς την υλοποίηση έργων ανάδειξης, συντήρησης και αποκατάστασης της Μεσαιωνικής Πόλης
Τριμερής Προγραμματική Σύμβαση, όμως, σημαίνει τριμερής χρηματοδότηση.
Το Κράτος οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του, να αποδώσει στη Ρόδο αυτά που της οφείλει.
Αν θέλει το Υπουργείο Πολιτισμού, αλλά και η εκάστοτε κυβέρνηση να δώσουν λύση στο πρόβλημα, υπάρχουν τρόποι.
Και υπάρχουν και οι πόροι που θα χρηματοδοτήσουν τα έργα και τις παρεμβάσεις στη Μεσαιωνική Πόλη.

1ον: Με τη θέσπιση ενός εύλογου δείκτη ανταποδοτικότητας από τις εισπράξεις των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων της Ρόδου.
Με το άνοιγμα της Βουλής θα καταθέσω Ερώτηση ζητώντας αναλυτικά στοιχεία για τα ποσά που έχουν διατεθεί για τη συντήρηση και ανάδειξη των μνημείων της Ρόδου την τελευταία πενταετία. Όταν η Πολιτεία έχει εισπράξει 30 εκ. ευρώ από τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία της Ρόδου την τελευταία πενταετία, έχει μεγάλο ενδιαφέρον να μάθουμε πόσα από αυτά έχουν επιστρέψει με τη μορφή έργων και παρεμβάσεων.

2ον: Με την αξιοποίηση των ακινήτων που διαχειρίζεται το ΤΑΠΑ στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, γιατί δεν μπορεί 219 ακίνητα να αποφέρουν μόνο 450.000 ευρώ σε ετήσια βάση.

3ον: Με την εκχώρηση ποσοστού από τα έσοδα των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων στην αυτοδιοίκηση, προκειμένου οι πόροι αυτοί να διατίθενται για έργα συντήρησης και ανάδειξης της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου.

Οι παραπάνω προτάσεις μου έχουν κατατεθεί και στις προηγούμενες ηγεσίες του Υπουργείου αλλά και στην παρούσα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου