Πόλεμος χαρακωμάτων ξέσπασε χθες στο υπουργείο Πολιτισμού μεταξύ της ηγεσίας και της απερχόμενης διοίκησης του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων. Η απόφαση της υπουργού Λυδίας Κονιόρδου να διορίσει νέο διοικητικό συμβούλιο στο ΤΑΠΑ απομακρύνοντας την αρχαιολόγο Ασπασία Λούβη από τη θέση της προέδρου και διορίζοντας τον αρχιτέκτονα-μηχανικό (τέως διευθυντή στην Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Εργων Αττικής) Ορέστη Βαβατσιούλα, πυροδότησε την έκρυθμη από καιρό ατμόσφαιρα.
Σε ολιγόλογο δελτίο Τύπου, το ΥΠΠΟΑ ανακοίνωσε τη νέα σύνθεση του ΤΑΠΑ τονίζοντας ότι στις βασικές προτεραιότητές του θα είναι μεταξύ άλλων: η επιτάχυνση των διαδικασιών για την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, ο εκσυγχρονισμός των κυλικείων σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, των πωλητηρίων κ.ά.
Αντίθετα, μακροσκελής και ιδιαίτερα σκληρή ήταν η δήλωση της απερχόμενης προέδρου αλλά και μελών του Δ.Σ., σαν να ήταν έτοιμη από καιρό. Υπογραμμίζει ότι όλα έγιναν «μεσούντος του Αυγούστου», αφού ανακοινώθηκαν οι χορηγοί για την εγκατάσταση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, ότι είναι σε εξέλιξη ο μεγάλος διαγωνισμός για τα σημαντικότερα αναψυκτήρια χώρων και μουσείων, «ότι τα πωλητήρια έχουν αρχίσει να αποκτούν τη δική τους ταυτότητα με πολιτιστικά προϊόντα υψηλής αισθητικής». Αναφέρεται ακόμη στην αύξηση εσόδων του υπουργείου από το ΤΑΠΑ «κατά 60%, από τα 55 εκατ. στα 88 εκατ. το 2016» ύστερα από τη βελτίωση λειτουργιών και την αύξηση βέβαια της τιμής των εισιτηρίων σε μουσεία και χώρους.
Κατηγορεί ευθέως την υπουργό Πολιτισμού ότι η αντικατάσταση του Δ.Σ. του Ταμείου σχετίζεται με τους συνδικαλιστές της ΠΕΥΦΑ και ότι η εξυγίανση και ο οργανισμός δεν μπορούν να προχωρήσουν γιατί η ίδια η υπουργός έχει «δεσμευθεί απέναντι στους αρχαιοφύλακες».
Αντίθετα, επαινεί τους πρώην υπουργούς Πολιτισμού Ν. Ξυδάκη και Αρ. Μπαλτά. «Η εξήγηση για την αντικατάσταση του Δ.Σ. του ΤΑΠΑ πρέπει να αναζητηθεί μέσα από τις απερίφραστες δηλώσεις του συνδικαλιστικού οργάνου των αρχαιοφυλάκων ΠΕΥΦΑ, που έχει μπλοκάρει τον οργανισμό του ΤΑΠΑ για έναν και μόνο λόγο, για τις υπερωρίες των αρχαιοφυλάκων», σημειώνει τονίζοντας ότι στον νέο οργανισμό όλες οι εισπράξεις του ΤΑΠΑ θα παραδίδονται στο ΥΠΠΟΑ. Αυτό θα αναλαμβάνει να ελέγχει και να πληρώνει όλες τις δαπάνες που σήμερα πληρώνονται από το Ταμείο. Κατηγορεί τους φύλακες και για τις προειδοποιητικές απεργίες. Κι αν ανεστάλη η τελευταία είναι γιατί οι συνδικαλιστές «εξασφάλισαν από την υπουργό τη συμμετοχή τους σε ομάδα εργασίας (sic) για… τη σύνταξη του νέου οργανισμού του ΤΑΠΑ».
Βαριές κατηγορίες
Γίνεται όμως ακόμη σκληρότερη: «Εχει ποτέ αναρωτηθεί κανείς από αυτούς που αναλαμβάνουν… “ηθικές δεσμεύσεις (!)” απέναντι σε εκβιαστές, που απειλούν να κλείσουν την Ακρόπολη, για να μην ασκηθεί έλεγχος στις υπερωρίες τους, ότι πρωτίστως στο πλαίσιο της χρηστής διαχείρισης ενός δημόσιου αγαθού όπως είναι η πολιτιστική κληρονομιά, οφείλουν να απολογηθούν για τη στάση τους απέναντι στον Ελληνα πολίτη;».
Γρήγορη ήταν η ΠΕΥΦΑ. Σε δική της ανακοίνωση κατηγορεί την κ. Λούβη για «αποτυχημένη θητεία», σημειώνοντας ότι «εμείς γνωρίζουμε για κλειστά πωλητήρια, κλειστά αναψυκτήρια και παραλίγο για κλειστά μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, με ευθύνη της δικής της διοίκησης». Σε απάντησή της από τη Ρόδο, η κ. Κονιόρδου χαρακτηρίζει κείμενο εργασίας το σχέδιο του Οργανισμού που παρέδωσε η κ. Λούβη, σημειώνοντας ότι έχει «σοβαρές αδυναμίες, εκφράζει ένα πνεύμα που αλλοιώνει τον χαρακτήρα του ΤΑΠΑ».
Για τη μεταφορά πληρωμής των υπερωριών των φυλάκων από το ΤΑΠΑ στο ΥΠΠΟΑ, επισημαίνει ότι η πρόταση αυτή δημιουργεί προβλήματα και καθυστερήσεις, απαξιώνοντας την Αρχαιολογική Υπηρεσία.
Σε αυτό το βαρύ κλίμα θα πρέπει να ξεκινήσουν τα νέα μέλη του ΤΑΠΑ (Ελένη Ανδρίκου, Αναστασία Κιούση, Αλεξάνδρα Παπαθανασίου, Πανωραία Σπηλιοπούλου, Ιωάννης Τσαμποδήμος).
Η κόντρα των δύο γυναικών φαίνεται πως αναζωπυρώθηκε εξαιτίας του ποσού των 17 εκατ. ευρώ που θα λάβουν για υπερωρίες οι φύλακες (τα 7 εξ αυτών είναι του εποχικού προσωπικού και τα υπόλοιπα των μονίμων και των νυχτοφυλάκων). Η απερχόμενη πρόεδρος του Ταμείου ετοιμάζει συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Ολα δείχνουν ότι αυτός ο Αύγουστος θα είναι καυτός για το ΥΠΠΟΑ.
Καθημερινή