Η υπόθεση ξεκίνησε μετά από απόφαση του ΣτΕ (2457/2016) που ζητούσε από το υπουργείο Υγείας την ανάκληση παλαιότερης απόφασης για την αποζημίωση της εξέτασης “Oncotype DX” για ασθενείς με καρκίνο του μαστού, καθώς το όριο ηλικίας ήταν τα 65 έτη. Το ΣτΕ δικαίωσε έτσι την ασθενή που είχε κάνει προσφυγή, όταν ο ΕΟΠΥΥ λόγω ορίου ηλικίας δεν είχε καλύψει την εν λόγω ακριβή εξέταση. Αντί όμως ο αναπλ. Υπουργός Υγείας να διορθώσει την προηγούμενη απόφαση του 2013 και να διευρύνει τα όρια ηλικίας, ώστε να καλύπτονται όλες οι ασθενείς, τελικά την κατάργησε στο σύνολό της.
Αυτό, όπως αναφέρει στο Capital.gr η πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) Καίτη Αποστολίδου, έγινε στις 11 Ιουλίου. Εδώ και ένα μήνα δηλαδή, ο ΕΟΠΥΥ δεν αποζημιώνει την εξέταση για καμία ασθενή, ανεξαρτήτου ορίου ηλικίας.
Πρόκειται μια μια εξέταση που κοστίζει 3.800 ευρώ. Μέχρι πρότινος, οι ασθενείς πλήρωναν την εξέταση και στη συνέχεια λάμβαναν από τον ΕΟΠΥΥ την επιστροφή του 80% του κόστους, με τη συμμετοχή τους να καθορίζεται στο 20%, δηλαδή περίπου 760 ευρώ… ποσό που σύμφωνα με την Ομοσπονδία είναι απαγορευτικό για τις περισσότερες ασθενείς, εφόσον βέβαια έχουν την οικονομική δυνατότητα να προπληρώσουν το σύνολο της εξέτασης.
Η εξέταση Oncotype DX είναι μια μοριακή διαγνωστική εξέταση που αναλύει την επιμέρους βιολογία του καρκίνου του μαστού, εξετάζοντας τη δράση 21 γονιδίων στον καρκινικό ιστό. Στην ουσία δείχνει πόσο πιθανό είναι να επανέλθει ο καρκίνος του μαστού, αλλά και την πιθανότητα που έχει μια ασθενής να ωφεληθεί από τη χημειοθεραπεία. Πραγματοποιείται μετά τη χειρουργική επέμβαση και τη διενέργεια παθολογοανατομικής εξέτασης.
Με την ανάκληση της αποζημίωσης της εξέτασης δια χειρός του αναπλ. Υπουργού Υγείας Π. Πολάκη, σημαντικός αριθμός ασθενών με καρκίνο του μαστού, όπως αναφέρουν οι σύλλογοι ασθενών, στερείται πλέον της δυνατότητας ορθής διάγνωσης, ενώ ταυτόχρονα αφαιρείται ένα καθοριστικής σημασίας εργαλείο από τους θεράποντες ιατρούς για την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας των ασθενών. Αυτό με τη σειρά του συνεπάγεται αύξηση του κινδύνου για την ασφάλεια και τη ζωή των ασθενών, αφού αρκετές εξ αυτών θα υποβληθούν σε θεραπείες που δεν θα χρειάζονται, απλά και μόνο γιατί δε θα υπάρχει τρόπος να το γνωρίζουν. Όπως αναφέρει η κ. Αποστολίδου, αυτή τη στιγμή εξετάζεται πόσες ασθενείς, μετά την κατάργηση της κάλυψης, έχουν υποβάλλει αίτημα για τη διενέργεια της εξέτασης και αν τελικά θα αποζημιωθούν.
“Οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας πρέπει να είναι πάντα σεβαστές και άμεσα εφαρμοστέες. Στην συγκεκριμένη όμως περίπτωση είναι εμφανές ότι η ακύρωση της συγκεκριμένης απόφασης του υπουργείου Υγείας (ΥΥΚΑ) που προκύπτει από την υπ’ αρίθμ. 2457/2016 απόφαση του ΣτΕ, δεν αφορά το περιεχόμενο της απόφασης που καταργείται, αλλά την μη τήρηση των τυπικών διαδικασιών, που προβλέπονται κατά την έκδοση και στη συνέχεια εφαρμογή των Υπουργικών Αποφάσεων από το ΥΥΚΑ. Επίσης, δεν αναιρείται το περιεχόμενο των γνωμοδοτήσεων του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, σχετικά με την ανάγκη αποζημίωσης της συγκεκριμένης εξέτασης χωρίς ηλικιακά κριτήρια” τονίζει Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου.
Και όλα αυτή τη στιγμή που, όπως δείχνουν στατιστικά στοιχεία από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού “Άλμα Ζωής”, στην Ελλάδα αναφέρονται 6.000 περίπου νέες περιπτώσεις το χρόνο, ενώ υπολογίζεται ότι 1 στις 8 γυναίκες παγκοσμίως θα παρουσιάσει καρκίνο μαστού σε κάποια φάση της ζωής της. Η νόσος αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο σε γυναίκες.
Η συγκεκριμένη εξέταση μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλους τύπους καρκίνου (καρκίνος του παχέως εντέρου, καρκίνος του προστάτη), για τους οποίους υπάρχουν ήδη εγκεκριμένες δοκιμασίες, εντούτοις ούτε και εδώ υπάρχει αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ.
“Η ορθή διαχείριση του προβλήματος, η οποία θα σεβόταν τους ασθενείς, θα προέβλεπε τις διαδικασίες αποκατάστασης της ομαλότητας, πριν από την ανάκληση της υπουργικής απόφασης που αποζημίωνε τη συγκεκριμένη εξέταση. Το υπουργείο Υγείας έπρεπε να έχει ήδη μεριμνήσει, για την ταυτόχρονη έκδοση μίας νέας υπουργικής απόφασης, παράλληλα με την ανάκληση της προηγούμενης, ώστε να μην υπάρχει χρονικό κενό στην κάλυψη της εξέτασης” αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, τα μέλη της οποία συναντήθηκαν με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Σ. Μπερσίμη προκειμένου να βρεθεί άμεση λύση.
Βασιλική Κουρλιμπίνη-capital.gr