Πολύς λόγος τις τελευταίες ημέρες για την σημαία. Την τιμητική της έχει η γαλανόλευκη, Μια λέξη που μαρτυρείται από την ελληνιστική εποχή, τα χρόνια, δηλαδή, μετά το θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου.Μάλιστα πρωτοεμφανίζεται ως σημεία, από την αρχαία λέξη σῆμα. Το πολύ παλιό ομηρικό σῆμα είναι το μνημείο, το σημάδι, το σύμβολο. Η σημαία δήλωνε το στρατιωτικό σημείο, που χρησιμοποιούνταν στον πόλεμο, για να φανερώνει την ταυτότητα μιας στρατιωτικής ομάδας. Οι λατίνοι το έλεγαν signum militare. Ταυτόχρονα, όμως, η σημαία ήταν και το σώμα στρατού, που πολεμούσε κάτω από ένα συγκεκριμένο έμβλημα. Τη λέξη, όμως, την συναντάμε με την έννοια της εικόνας και της πανοπλίας, που έφερε σημάδια διακριτικά των πολεμιστών. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η σημαία δείχνει, παρουσιάζει κάτι, αποτελεί το σύμβολο, το έμβλημα μια ιδέας, μιας πατρίδας, ενός έθνους, μιας αυτοκρατορίας. Σημαίνει ιδιαιτέρως τις εξέχουσα σημασία των αγώνων του ελληνικού έθνους. Από τότε έγιναν πολλά, γνωρίσαμε και άλλες πολλές σημαίες, σημαιούλες και σημαιάκια. Γνωρίσαμε τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σημαίες νέων κρατών που προέκυψαν από τη διάσπαση μεγαλύτερων. Ήλθαμε σε επαφή με ηγετικές φυσιογνωμίες που έγιναν σημαίες κινημάτων και ομάδων. Οι ποδοσφαιρόφιλοι διαπληκτίστηκαν για τα σημαιάκια του επόπτη και η κόκκινη σημαία διέκοψε παιχνίδια με ένταση. Οι παραλίες μας άρχισαν να παίρνουν γαλάζια σημαία, ένδειξη ποιότητας και καθαρότητας των νερών. Με σημαία ευκαιρίας βγήκαν, στους δρόμους οι πολιτικοί μας, για να υποσχεθούν πράγματα που δεν μπορούσαν να εκπληρώσουν. Έτσι, μάθαμε και το λαϊκισμό! Είδαμε με σημαίες και με ταμπούρλα να πορεύονται μπροστά, κάνοντας θόρυβο, χωρίς να παράγουν έργο. Σημαίες και σημαίες, πολλοί οι σημαιοφόροι! Δεν εξαντλήσαμε το λήμμα. Υπάρχουν τα συνώνυμα φλάμπουρο, μπαϊράκι, παντιέρα, λάβαρο. Μόνο, όμως, η σημαία χρησιμοποιείται, για να αποδώσει το εθνικό σύμβολο μιας χώρας. Το κοινό, όμως, μεταξύ όλων των σημαιο – λέξεων είναι ότι τόσο η σημαία όσο και τα συνώνυμά της συνδέονται στην πράξη με μια επανάσταση, έναν αγώνα, μια έντονη προσπάθεια. (με την ετυμολογική βοήθεια του liberl.gr)
https://www.dimokratiki.gr/09-08-2017/simea-lexi-tis-evdomadas/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.