Ειδήσεις

Υπ. Εργασίας: Εννέα +1 προγράμματα για την ανάσχεση της ανεργίας

Εννέα νέα προγράμματα για την απασχόληση 56.300 ανέργων αναμένεται να ενεργοποιήσει μέχρι το τέλος του 2018 το υπουργείο Εργασίας, καθώς διαπιστώνεται μια αξιοσημείωτη στασιμότητα στο ρυθμό ανάσχεσης της ανεργίας. Κάτι, που καταγράφεται και στην τριμηνιαία έκθεση του γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, όπου επισημαίνεται ότι παρ’ ότι οι οικονομικές συνθήκες παραμένουν ευνοϊκές στο δεύτερο τρίμηνο του 2018 η εικόνα της ανεργίας που δεν μειώθηκε είναι “λιγότερο ευνοϊκή”.

Σε αυτά, πρέπει να προστεθεί η β’ βάση του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας, που “τρέχει” ήδη, με τις αιτήσεις να παραμένουν “ανοικτές” έως τις 20 Αυγούστου, για την πρόσληψη σε δήμους 30.333 ανέργων.

Αναλυτικά, και με στόχο η ανεργία να πέσει προς το τέλος του έτους κάτω από το 20%, το υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ έχουν εδώ και καιρό σχεδιάσει 9 προγράμματα για την καταπολέμηση συγκεκριμένων φαινομένων, όπως για παράδειγμα το brain drain, αλλά και προσαρμοσμένα στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε γεωγραφικής περιφέρειας.

Τα προγράμματα αυτά, αναμένεται να ενεργοποιηθούν τους επόμενους μήνες και αφορούν:

1. Ολοκληρωμένη Παρέμβαση ένταξης στην αγορά εργασίας 10.000 ανέργων σε δυναμικούς κλάδους της οικονομίας, με έμφαση στον αγροτοδιατροφικό, τον τεχνολογικό καθώς και τους κλάδους πληροφορικής και επικοινωνιών. Αφορά 10.000 άνεργους, 29-64 ετών οι οποίοι θα προωθηθούν στην απασχόληση του αγροτοδιατροφικού τομέα, ενώ θα υποστηριχθούν προκειμένου να αναλάβουν επιχειρηματική δραστηριότητα στον πρωτογενή τομέα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει θεωρητική κατάρτιση 120 ωρών, συμβουλευτική υποστήριξη, πιστοποίηση και πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, η οποία δεν θα υπερβαίνει τους 5 μήνες. Αποκλειστικά για τα προγράμματα κατάρτισης σε ειδικότητες του Αγροτικού Τομέα η πρακτική άσκηση μπορεί να πραγματοποιηθεί και σε επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

2. Στοχευμένη Κατάρτιση και πιστοποίηση 10.000 ανέργων ηλικίας 29-64, σε κλάδους που παρουσιάζουν προοπτικές ανάπτυξης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει θεωρητική κατάρτιση 120 ωρών, συμβουλευτική υποστήριξη, πιστοποίηση και πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, η οποία δεν θα υπερβαίνει τους 5 μήνες.

3. Επιδότηση Νέων Θέσεων Εργασίας για 15.000 ανέργους ηλικίας 18 – 29 ετών, με έμφαση στους πτυχιούχους. Η πρώτη φάση του προγράμματος περιλαμβάνει 10.000 νέους ανέργους έχει ήδη ξεκινήσει ενώ αναμένεται η δεύτερη φάση με άλλους 5.000, κατά κύριο λόγο πτυχιούχους ΑΕΙ, ΤΕΙ, προκειμένου να απασχοληθούν σε νέες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης, του ιδιωτικού ή κοινωνικού τομέα της οικονομίας. Το ποσό επιχορήγησης των επιχειρήσεων που θα προσλάβουν τους ανέργους φτάνει στο 50% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους του ωφελούμενου, με ανώτατο όριο τα 400 ευρώ μηνιαίως για τους νέους έως 25 ετών και τα 500 ευρώ για τους νέους άνω των 25 ετών.

4. Επιδότηση Νέων Θέσεων Εργασίας για 6.000 ανέργους ηλικίας έως 35 ετών αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε μεταποιητικές/βιομηχανικές επιχειρήσεις. Το πρόγραμμα προβλέπει τη κατάρτιση 6.000 ανέργων αποφοίτων πτυχιούχων ανωτάτων ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα και στη συνέχεια επιδοτούμενη πρόσληψη τους σε μεταποιητικές/ βιομηχανικές επιχειρήσεις.

5. Δράση Ολοκληρωμένης Παρέμβασης για 4.500 νέους απόφοιτους Λυκείου έως 29 ετών. Πρόκειται για πρόγραμμα κατάρτισης 200 ωρών για απασχόληση σε περίπου 10 επαγγελματικές ειδικότητες (τεχνικές και του τομέα των υπηρεσιών). Οι άνεργοι θα απασχοληθούν κυρίως σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα. Η διάρκεια του προγράμματος μπορεί να φτάνει και τους 14 μήνες, ενώ το ύψος επιχορήγησης θα ξεκινά από 360 ευρώ το μήνα για κάλυψη μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους.

6. Πρόγραμμα Επιδότησης 2.500 άνεργων για την δημιουργία της δικής τους επιχείρησης σε δυναμικούς κλάδους της οικονομίας που ενσωματώνουν την καινοτομία. Το πρόγραμμα θα ανοίξει το φθινόπωρο και θα περιλαμβάνει συμβουλευτική υποστήριξη στους άνεργους για την τελική διαμόρφωση του επιχειρηματικού τους σχεδίου.

7. Ολοκληρωμένη Παρέμβαση επαγγελματικής ενδυνάμωσης και ένταξης στην αγορά εργασίας στον κλάδο της Εφοδιαστικής Αλυσίδας (logistics) και το Εξαγωγικό Εμπόριο. Περιλαμβάνει κατάρτιση και επιδοτούμενη πρόσληψη για 4.000 ωφελούμενους.

8. Δράσεις Κατάρτισης για 2.000 Άτομα με Αναπηρία. Η επιδότηση θα ανέρχεται μέχρι του ποσού των 700 ευρώ μηνιαίως για τους εργαζόμενους με πλήρη απασχόληση και μέχρι του ποσού των 350 ευρώ (μηνιαίως) για τους εργαζόμενους με μερική απασχόληση.

9. Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας 2.300 ανέργων σε Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων – Γ΄ Κύκλος. Πρόκειται για πρόγραμμα απασχόλησης σε δομές υποστήριξης των προσφύγων για 8 μήνες, με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.

“Κλειδώνει” στις 20 Αυγούστου το πρόγραμμα για 30.333 άνεργους

Εν τω μεταξύ έως την Δευτέρα 20 Αυγούστου θα παραμείνει “ανοικτό” το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας σε δήμους, για 30.333 άνεργους. Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων έχει ήδη ξεκινήσει και διενεργείται μόνο ηλεκτρονικά. Η δράση στοχεύει στην άμεση αντιμετώπιση της ανεργίας πληθυσμιακών ομάδων που πλήττονται περισσότερο από την ανεργία καθώς και στην αναβάθμιση των προσόντων των συμμετεχόντων, ώστε να διευκολυνθούν στην επανένταξη τους στην αγορά εργασίας, με κατάρτιση και παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβάλλονται από χρήστες πιστοποιημένους στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες της Διαδικτυακής πύλης του ΟΑΕΔ. Για το λόγο αυτό, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να εισάγουν τους κωδικούς πρόσβασης (Ονομασία Χρήστη και Συνθηματικό), ενώ σε περίπτωση που δεν έχουν κωδικούς θα πρέπει να πάρουν το σχετικό κλειδάριθμο. Για να αποκτήσει ο άνεργος τον κλειδάριθμο ΟΑΕΔ θα πρέπει να προμηθευτεί από το Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης της περιοχής του ένα έγγραφο με τίτλο, “Απόδοση στοιχείων ταυτοποίησης στην Διαδικτυακή Πύλη”.

Υπενθυμίζεται ότι οι δικαιούχοι θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ. Αυτό σημαίνει ότι όσοι είναι άνεργοι αλλά δεν έχουν εγγραφεί στα μητρώα θα πρέπει να το κάνουν άμεσα, ώστε να προλάβουν την υποβολή αίτησης έως την να υποβάλετε αίτηση στο τρέχον πρόγραμμα. Οι υποψήφιοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μία μόνο ειδικότητα, ίδιας βαθμίδας εκπαίδευσης, σε τρεις διαφορετικούς φορείς.

Οι υποψήφιοι άνεργοι θα πρέπει μεταξύ άλλων, να συμπληρώσουν κατά περίπτωση, υποχρεωτικά τα πεδία με ΑΦΜ και ΑΜΚΑ του/της συζύγου (για τους έγγαμους υποψήφιους), το εάν είναι πτυχιούχοι άνεργοι πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα (αποκλειστικά και μόνο για τις θέσεις, που αντιστοιχούν σε ειδικότητες ΠΕ και ΤΕ), αν είναι αρχηγός μονογονεϊκής οικογένειας καθώς και ΑΜΚΑ και στοιχεία των ανήλικων τέκνων και των εξαρτώμενων τέκνων ΑΜΕΑ καθώς και το ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω (στην περίπτωση που ο άνεργος είναι ΑΜΕΑ). Παράλληλα, ο ΟΑΕΔ αντλεί αυτόματα κάποια στοιχεία για το εισόδημα των υποψηφίων από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), ενώ από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ ΑΕ) πιστοποιείται αν ο υποψήφιος λαμβάνει Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

Όσοι από τους άνεργους υποβάλλουν αίτηση και συμπεριληφθούν στους προσωρινούς πίνακες διοριστέων θα πρέπει να υποβάλουν όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στην υπηρεσία τοποθέτησης.

Υπάρχουν βέβαια και 3 κατηγορίες υποψηφίων που οφείλουν να προσκομίσουν δικαιολογητικά, έως τις 20 Αυγούστου, στο ΚΠΑ της περιοχής τους. Αυτές οι κατηγορίες είναι: α) αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών, β) ΑμεΑ, γ) άνεργοι γονείς εξαρτημένων τέκνων ΑμΕΑ.

Ρούλα Σαλούρου

πηγή euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου