• Η δίκη προσδιορίστηκε για την 16η Σεπτεμβρίου 2024
17 κατηγορούμενοι και συγκεκριμένα 11 αλλοδαποί και 6 ημεδαποί, παραπέμφθηκαν με απευθείας κλήση της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου, σε δίκη ενώπιον του Μονομελούς Εφετείου Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων, την 16η Σεπτεμβρίου 2024, λόγω ειδικής δωσιδικίας μιας εκ των κατηγορουμένων, σε υπόθεση εικονικών γάμων που αποσκοπούσαν στην εξασφάλιση αδειών διαμονής σε μη δικαιούχους αλλοδαπούς στη Ρόδο.
Η δικογραφία σχηματίστηκε από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου την 31η Οκτωβρίου 2022κατόπιν πολυήμερης έρευνας και προανάκρισης
Πιο συγκεκριμένα ως εμπλεκόμενοι στην υπόθεση σύμφωνα με την δικογραφία που σχηματίστηκε φέρονται μια 46χρονη ημεδαπή κι ένας 49χρονος Αιγύπτιος για τα αδικήματα της απόπειρας από κοινού υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης κατ’ εξακολούθηση και απόπειρας απάτης καθώς και για παράβαση του κώδικα μετανάστευσης και συγκατηγορούμενοί τους ένας 45χρονος Ρουμάνος, μια 62χρονη ομοεθνής του, μια 26χρονη, μια 21χρονη, μια 23χρονη, μια 25χρονη και μια 41χρονη, ημεδαπές κι ένας 33χρονος, ένας 28χρονος, ένας 40χρονος, ένας 32χρονος, ένας 30χρονος κι ένας 34χρονος, Αιγύπτιοι.
Στην πορεία κινήθηκε και συμπληρωματική έρευνα και ο αριθμός των κατηγορουμών ανήλθε στους 17.
Πιο συγκεκριμένα στους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου περιήλθαν πληροφορίες για την ύπαρξη κυκλώματος που δραστηριοποιείται από το έτος 2019 το οποίο εξασφαλίζει έναντι αμοιβής εικονικά σύμφωνα συμβίωσης μεταξύ αλλοδαπών ανδρών και Ελληνίδων που κατοικούν στη Ρόδο, εξαπατώντας την αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου στην χορήγηση άδειας διαμονής.
Οι αλλοδαποί ως νόμιμοι πλέον στη χώρα εξασφαλίζουν δικαίωμα στην εργασία, δικαίωμα συμμετοχής σε όλα τα επιδόματα που χορηγεί το κράτος και επίδομα γάμου από την εργασία τους.
Οι αλλοδαποί συνήθως Αιγύπτιοι που απασχολούνται σε αλιευτικά σκάφη φέρονται να εξασφάλιζαν μέσω των δύο πρώτων γάμο με ημεδαπές οι οποίες ήταν σε άθλια οικονομική κατάσταση και με δέλεαρ την χρηματική αμοιβή αλλά και εκμεταλλευόμενοι τα ανθρωπιστικά τους αισθήματα, τις έπειθαν να συνάπτουν εικονικά σύμφωνα συμβίωσης σε συμβολαιογράφους (είχαν προκύψει 4).
Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι σε επίπεδο Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου/Τμήμα Αδειών Διαμονής και Ελέγχου απορρίφθηκαν πέντε περιπτώσεις Αιγυπτίων αλιεργατών που συνήψαν σύμφωνα συμβίωσης με Ελληνίδες.
Ακολούθησε επιστάμενη έρευνα και βρέθηκαν 6 δικαιολογητικά με σύμφωνα του είδους.
Απολογήθηκαν 4 κατηγορούμενες που συμμετείχαν σε εικονικούς γάμους που ομολόγησαν τα όσα τους αποδίδονται υποστηρίζοντας ότι η αμοιβή τους, που ήταν μικρή εδίδετο σε δύο στάδια και συγκεκριμένα όταν συνήπταν το σύμφωνο, και όταν ολοκλήρωναν την συνέντευξή στην Αποκεντρωμένη διοίκηση.
Ο Ρουμάνος φέρεται να έχει μεσολαβήσει σε εικονικό σύμφωνο συμβίωσης και σε τρείς περιπτώσεις ως διερμηνέας προκειμένου να τελεστούν τα εικονικά σύμφωνα συμβίωσης ο 49χρονος Αιγύπτιος. Απολογούμενοι αποδέχτηκαν εν μέρει τις αποδιδόμενες σ’ αυτούς κατηγορίες.