Ρεπορτάζ

Η Ρόδος θα μετάσχει στο 17ο Παγκόσμιο Συνέδριο Μεσαιωνικής Πόλης και Μνημείων

• Θα αποτυπωθούν τα κύρια ζητήματα που διακυβεύονται προς επίλυση

Στο 17ο Παγκόσμιο Συνέδριο Μεσαιωνικής Πόλης και Μνημείων που θα διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο στην Ισπανία, θα λάβει μέρος ο Δήμος Ρόδου ως μέλος του Οργανισμού Πόλεων Παγκόσμιας Κληρονομιάς (OWHC).
Το συνέδριο αποτελεί συνέχεια του 16ου Συνεδρίου στην πόλη του Κεμπέκ τον Σεπτέμβριο του 2022, όπου οι δήμαρχοι των πόλεων-μελών του OWHC εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για τις προκλήσεις στις οποίες εκτίθενται ολοένα και περισσότερο οι περιοχές τους.
Οι συνδυασμένες επιπτώσεις κλιματικών, οικονομικών και κοινωνικών κρίσεων ασκούν σημαντική πίεση στα αστικά περιβάλλοντα, τα οποία γίνονται ολοένα και πιο ευάλωτα ιδιαίτερα στις ιστορικές και πολιτισμικές τους διαστάσεις.
Ο στόχος που τέθηκε ήταν να οριστούν εναλλακτικοί τρόποι δράσης και νέες αστικές και πολιτικές πρακτικές, ανανεώνοντας τους τρόπους διαχείρισης και ανάπτυξης των πόλεων παγκόσμιας κληρονομιάς.
Η Επιτροπή Δημάρχων εισήγαγε το Σχέδιο Δράσης του Κεμπέκ («Quebec Roadmap») που θα οδηγήσει στο Συνέδριο της Κόρδοβα στο New Urban Project («Νέο Αστικό Έργο»), αποτυπώνοντας τα κύρια ζητήματα που διακυβεύονται προς επίλυση:
α. Προσαρμογή των πόλεων στην κλιματική κρίση και μείωση των επιπτώσεών της αξιοποιώντας την ικανότητα των ιστορικών περιοχών να επανεφεύρουν την ταυτότητά τους.
β. Ενίσχυση των χαρακτηριστικών που ενισχύουν τη βιωσιμότητα της πόλης παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
γ. Προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς (υλικής και άυλης) ως βασικού πόρου για την αειφόρο ανάπτυξη.
Οι θεματικοί προβληματισμοί που πραγματοποιήθηκαν από τα 12 Συνεργατικά Δίκτυα έχουν αναδιατυπώσει τέσσερις Στρατηγικούς Άξονες που δίνουν κατεύθυνση σε μελλοντικές παρεμβάσεις βασισμένες στην «κατοικησιμότητα» (habitability):

α. Επαναπροσδιορισμός
του οικο-τοπίου
β. Ανανέωση της πόλης
γ. Μετασχηματισμός
αστικής κινητικότητας
δ. Αναγέννηση του
αστικού περιβάλλοντος
Το φετινό Συμπόσιο της Κόρδοβα θα δημιουργήσει έναν χώρο συνάντησης και συνεργασίας εκλεγμένων αξιωματούχων και δημοτικών εμπειρογνωμόνων, κάνοντας ένα αποφασιστικό βήμα προς τα εμπρός:
α. Επιβεβαίωση των επιχειρησιακών πρακτικών που ενδέχεται να εμπλουτίσουν τις τρέχουσες ή προγραμματισμένες δράσεις στις πόλεις-μέλη του OWHC·
β. Εδραίωση της μεθόδου συνεργασίας και των εργαλείων που θα επιτρέψουν την επιδίωξη της άνωθεν προσέγγισης σε μεγαλύτερη κλίμακα·
γ. Τοποθέτηση του «Habitability» («Κατοικισιμότητας»).στον πυρήνα του «Νέου Αστικού Έργου» του OWHC με στόχο την ενεργοποίηση αστικών στρατηγικών που θα υλοποιήσουν τον στόχο «συμφιλίωσης του ανθρώπου, της πόλης και της φύσης».
Μέσω του συνεδρίου της Κόρδοβα, πέραν την χάραξης κοινής πολιτικής δίνεται η δυνατότητα στους συνέδρους αιρετούς και υπηρεσιακούς να ανταλλάξουν απόψεις, εμπειρίες, τεχνογνωσία αλλά και να υιοθετήσουν λύσεις.
Τον Δήμο Ρόδου θα εκπροσωπήσει ο δήμαρχος Αλέξανδρος Κολιάδης, λόγω της βαρύτητας και της σπουδαιότητας της θεματολογίας.
Ο Οργανισμός Πόλεων Παγκόσμιας Κληρονομιάς είναι ένας διεθνής μη κερδοσκοπικός, μη κυβερνητικός οργανισμός 250 πόλεων στις οποίες βρίσκονται τοποθεσίες που περιλαμβάνονται στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO (μεταξύ αυτών η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου). Ιδρύθηκε το 1993 στη Φεζ του Μαρόκου, κατά τη διάρκεια του δεύτερου Διεθνούς Συμποσίου Πόλεων Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
Ο Οργανισμός Πόλεων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς ιδρύθηκε το 1993 και έχει την έδρα του στο Κεμπέκ του Καναδά. Διοικείται από τη Γενική Γραμματεία, η οποία υποστηρίζεται από πέντε Περιφερειακές Γραμματείες, και διοικείται από τη Γενική Συνέλευση, η οποία αποτελείται από τους δημάρχους των πόλεων-μελών σε καλή κατάσταση, και από το διοικητικό συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από οκτώ δημάρχους.
Ως διεθνής, μη κερδοσκοπικός, μη κυβερνητικός οργανισμός, η OWHC αποτελεί μια πολιτική πλατφόρμα συνεργασίας μεταξύ των δημάρχων των πόλεων των οποίων η επικράτεια περιλαμβάνει ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου