Της Νίκης Ζορμπά
Ήρθε ο Εμμανουέλ Μακρόν στην Ελλάδα παραμονές των γερμανικών εκλογών που η επικράτηση του διδύμου Μέρκελ- Σόιμπλε είναι (βάσει των δημοσκοπήσεων) προδιαγεγραμμένη για να κάνει την αλογόμυγα στη μύτη του Βερολίνου;
Η απάντηση είναι μάλλον πιο σύνθετη. Η ατζέντα της επίσκεψης του Γάλλου προέδρου στην Ελλάδα, ήταν λίγο –πολύ γνωστή. “Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση” και επενδύσεις. Οι στοχεύσεις του ωστόσο, ήταν πολυεπίπεδες και όχι απολύτως “ευανάγνωστες”.
Και τούτο γιατί ο κ. Μακρόν αναδείχθηκε νέος ένοικος των Ηλυσίων πεδίων πριν από λίγους μήνες, δια της αρνητικής ψήφου που έδωσαν οι Γάλλοι στη Μαρί Λεπέν. Η εκλογή του στον θώκο της γαλλικής προεδρίας μάλιστα, συνοδεύεται όπως ο ίδιος είπε -κατά τι συγκεκαλυμμένα- στις δηλώσεις του στο Μέγαρο Μαξίμου, από συγκεκριμένες εντολές: Να ενεργοποιήσει και πάλι τον περίφημο γαλλογερμανικό άξονα με τη Γαλλία ωστόσο ως ισότιμο εταίρο και όχι σαν “ουρά” του Βερολίνου.
Η πτώση δε της δημοτικότητάς του σε τόσο σύντομο διάστημα, δείχνει ότι ο κ. Μακρόν έχει κάθε λόγο να “βιάζεται” να δώσει στίγμα διακριτό από την γραμμή που έχει χαράξει η Γερμανία. Ως και έπραξε, αναπτύσσοντας το όραμά του για μια νέα εποχή στην Ε.Ε, της οποίας οι ζυμώσεις θα αρχίσουν αμέσως μετά – προφανώς- από τις γερμανικές εκλογές.
Ταυτόχρονα, ο κ. Μακρόν, με την “απόβαση” των Γάλλων επιχειρηματιών στην Αθήνα, επεδίωξε να εμφανίσει τη Γαλλία ως ηγέτιδα δύναμη και στις επιχειρήσεις. Τόνισε μάλιστα ότι η ΕΕ θα πρέπει να προστατεύσει τις ευρωπαϊκές επενδύσεις, υπονοώντας προδήλως, ότι οι εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και ευρωζώνης επιχειρηματικές δυνάμεις, δεν θα πρέπει να αφεθούν να κατατροπώσουν τις ευρωπαϊκές business.
Ακολουθώντας τον ίδιο βηματισμό με τον προκάτοχό του Φρανσουά Ολάντ, ο κ. Μακρόν σε ουκ ολίγες συναισθηματικής απόχρωσης αποστροφές του (τόσο κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον Έλληνα πρωθυπουργό όσο και κατά την ομιλία του στην Πνύκα), διακήρυξε τους ιστορικούς δεσμούς Γαλλίας- Ελλάδας και αναφώνησε: Δε θα σας εγκαταλείψουμε ποτέ ούτε στα δύσκολα ούτε στα εύκολα. Το ίδιο μήνυμα έστειλε για τη δραστηριοποίηση των εν ελλάδι γαλλικών επιχειρήσεων και μάλιστα δις (από το Μαξίμου και από το ελληνογαλλικό επιχειρηματικό φόρουμ στο Ίδρυμα Νιάρχος): Πάντα ήμασταν και πάντα θα είμαστε εδώ.
Τα “δώρα” σε Τσίπρα και στο βάθος… μεταρρυθμίσεις
Ο κ. Μακρόν πάντως, δεν παρέλειψε (επανειλημμένως) να αναφερθεί και στην ανάγκη της Ελλάδας να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που ανέλαβε για συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις. Τις οποίες συνέδεσε ωστόσο με την “ευρωπαϊκή αλληλεγγύη” την οποία νοηματοδότησε, με το αίτημα για ρύθμιση του ελληνικού χρέους (ως γνωστόν καθόλου …εύηχο δεν ακούγεται αυτό στο Βερολίνο). Η στήριξη όμως που παρέσχε στην Κυβέρνηση απέναντι στο ΔΝΤ είναι διόλου αμελητέα (αναμένεται να επαληθευτεί και στην πράξη).
Σε κάθε περίπτωση όμως, η σχεδόν απαξιωτική αναφορά του στις μεθόδους που ακολουθεί το Ταμείο , είναι ενδεικτική των προθέσεών του: Δεν γίνεται να κουράζουμε όλο το βράδυ τους υπουργούς μας και τους συνεργάτες μας για να υπολογίσουμε το ακριβές ποσοστό ανάπτυξης της Ελλάδας για τα επόμενα τρία χρόνια, είπε. Μας έχετε κουράσει με τις εμμονές σας, εννόησε σε μια όχι και τόσο σιβυλλική δήλωση. Ολοκλήρωσε μάλιστα την επίθεσή του στην Ουάσινγκτον με την “παραδοχή”: Και εμένα να με ρωτήσετε τώρα πόση θα είναι η ανάπτυξη της Γαλλίας για τα επόμενα χρόνια, ειλικρινά λέω ότι δεν θα ξέρω να σας πω!
Ρητορικώς ιδέσθαι, ο γάλλος πρόεδρος έκανε μια εμπνευσμένη ομιλία από την Πνύκα για το πώς οραματίζεται την Ε.Ε στη μετα- κρίση εποχή, επιχειρώντας να φιλοτεχνήσει ένα ηγετικό ευρωπαϊκό προφίλ ως ο έτερος πόλος του συντηρητικού Βερολίνου. Οι συζητήσεις με τη Γερμανία για την “ευρωπαϊκή ολοκλήρωση” βέβαια ακόμη δεν έχουν καν αρχίσει, οπότε προς ώρας, ο γάλλος πρόεδρος αρκέστηκε στην εκφώνηση ενός “πρωτόλειου” σχεδίου για το πώς σκοπεύει να κινηθεί κατά την εκκίνηση των εν λόγω ζυμώσεων.
Θα φανεί συντόμως εάν η Ελλάδα είναι αφετηρία της ενεργοποίησης του γαλλογερμανικού άξονα (επί ίσοις όροις) ή χρησιμοποιήθηκε ως θεωρητική κατασκευήενός προέδρου που βλέπει την δημοτικότητά του να κατακρημνίζεται πριν να προλάβει καν να εγκατασταθεί στα Ηλύσια πεδία.
capital.gr