Ειδήσεις

Στους 995 οι Τούρκοι που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα

Τους 995 έχουν φτάσει οι Τούρκοι πολίτες που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα από τη νύχτα του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην πατρίδα τους στις 15 Ιουλίου 2016 μέχρι και σήμερα. Η αύξηση είναι μεγάλη, ειδικά εάν συγκριθεί με τα στοιχεία στο τέλος του περασμένου Φεβρουαρίου, όταν τα σχετικά αιτήματα δεν είχαν ξεπεράσει ακόμη τα 236.

Οι περισσότερες αιτήσεις ακόμη εκκρεμούν και δεν έχει διευκρινιστεί ακριβής αριθμός όσων έχουν απορριφθεί ή έχουν γίνει δεκτές. Τον Αύγουστο, η «Κ» δημοσίευσε την ιστορία του Ε., του πρώτου Τούρκου πολίτη που επιβεβαιωμένα λαμβάνει άσυλο στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, καθώς κρίθηκε ότι θα κινδύνευε με διώξεις στην πατρίδα του.

Σύμφωνα με στοιχεία που είχε παραχωρήσει παλαιότερα η Υπηρεσία Ασύλου στην «Κ», από τις 15 Ιουλίου 2016 μέχρι και το τέλος εκείνου του έτους, 138 Τούρκοι πολίτες είχαν ζητήσει προστασία στην Ελλάδα. Ο αριθμός τους δεν ήταν ακόμη μεγάλος συγκριτικά με το τι ακολούθησε, ειδικά κατά τη φετινή θερινή περίοδο. Μια εκτίμηση είναι ότι οι περισσότεροι παρέμεναν κρυμμένοι για κάποιο διάστημα ώσπου να αποφασίσουν να διασχίσουν το Αιγαίο ή τον Εβρο. Σε αρκετές περιπτώσεις, ταξίδευαν μαζί με πρόσφυγες και μετανάστες. Ωστόσο, στις 31 Ιουλίου, 18 Τούρκοι εμφανίστηκαν στα αστυνομικά τμήματα Ιαλυσού και Ρόδου λέγοντας ότι επιθυμούν να υποβάλουν αίτημα για χορήγηση ασύλου. Ανάμεσά τους βρίσκονταν τρεις οικογένειες με τέσσερα παιδιά, εκπαιδευτικοί, ένας συνδικαλιστής και ένας γιατρός.

Εκείνη την ημέρα κατέφυγαν στη Ρόδο περισσότεροι Τούρκοι από όσους ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα μέσα στο 2013. Μόλις 17 πολίτες από τη γειτονική χώρα υπέβαλαν σχετικό αίτημα εκείνη τη χρονιά. Το 2014 αυξήθηκαν στους 41 και το 2015 σε 43.

Το αποτυχημένο πραξικόπημα και οι διώξεις που ακολούθησαν κατά των οπαδών του Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος θεωρείται από τις τουρκικές αρχές υπαίτιος για τα γεγονότα της 15ης Ιουλίου, ώθησαν χιλιάδες Τούρκους πολίτες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στη Γερμανία καταγράφηκαν 620 αιτήματα τον περασμένο Ιούλιο, 433 τον Ιούνιο και 498 τον Μάιο. Υπηρεσίες ασύλου ορισμένων κρατών αναρτούν στις ιστοσελίδες τους αναλυτικά στοιχεία για αντίστοιχες υποθέσεις και την έκβασή τους. Μέσα στο 2017, η Σουηδία έκανε δεκτά 8 αιτήματα Τούρκων πολιτών και απέρριψε 66. Αντίστοιχα, στη Φινλανδία, οι θετικές αποφάσεις ήταν 9 και οι αρνητικές 40. Στη Νορβηγία, 29 έλαβαν άσυλο και 9 είδαν τα αιτήματά τους να απορρίπτονται.

Ανά περίπτωση

Κάθε περίπτωση πάντως, τόσο σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη όσο και στην Ελλάδα, εξετάζεται ξεχωριστά, καθώς δεν έχουν όλες τις ίδιες απαιτήσεις ή βαθμό δυσκολίας. Ο Ε. που έλαβε άσυλο στη χώρα μας είχε καταθέσει επίσημα το αίτημά του στο Φυλάκιο του Εβρου στις 13 Δεκεμβρίου. Αλλοι συμπατριώτες του όμως, που έφτασαν στην Ελλάδα τέσσερις μήνες νωρίτερα από αυτόν, ακόμη περιμένουν μια απάντηση για τις δικές τους περιπτώσεις.

Η αναμονή δεν είναι εύκολη υπόθεση, ειδικά για όσους έχουν ήδη συγγενείς που πρόλαβαν να καταφύγουν σε άλλες χώρες. Οπως συμβαίνει με την περίπτωση Τούρκου, οπαδού του κινήματος Γκιουλέν, που έχει συμπληρώσει ένα χρόνο στην Ελλάδα και η υπόθεσή του εκκρεμεί. «Λυπάμαι τόσο πολύ, έχω χάσει κάθε ελπίδα», έγραψε πρόσφατα σε μήνυμά του στην «Κ» όταν έμαθε ότι δεν υπάρχει απάντηση.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου