Μείζον θέμα ανέκυψε σήμερα στον Δήμο Ρόδου όταν τα μέλη της Δημοτικής Κοινότητας Ρόδου κλήθηκαν εσπευσμένα κι ενώ έχει προγραμματιστεί η εκδήλωση εγκαινίων για την 18.00 ώρα, να γνωμοδοτήσουν υπέρ της τοποθέτησης στην πλατεία του Ενυδρείου του γλυπτού του Χουάν Ραμόν Μαρτίν, αφιερωμένου στη συνεισφορά των Ροδίων θαλασσοπόρων που ταξίδεψαν με τον Ισπανό καπετάνιο Φερδινάνδο Μαγγελάνο.
Τα μέλη της Δημοτικής Κοινότητας Ρόδου γνωμοδότησαν αρνητικά!!
Πιο συγκεκριμένα αφού διαπιστώθηκε ότι για την υλοποίηση της προγραμματισμένης εκδήλωσης απαιτείτο υποχρεωτικά να έχει προηγηθεί η λήψη απόφασης από την δημοτική κοινότητα, τα μέλη της κλήθηκαν ειδικότερα να γνωμοδοτήσουν για την έγκριση χωροθέτησης γλυπτού αφιερωμένου στον πρώτο περίπλου της γης πριν από 500 χρόνια και στους Έλληνες ναυτικούς που συμμετείχαν στην αποστολή.
Είχε προηγηθεί το με αρ. πρ. 187/02-12-2019 αίτημα του προξενείου της Ισπανίας στον δήμαρχο Ρόδου Αντώνη Β. Καμπουράκη, στο οποίο ο πρέσβης της Ισπανίας, με επιστολή του, πρότεινε την τοποθέτηση μνημείου στη Ρόδο, για να τιμηθεί η επέτειος των 500 χρόνων από το πρώτο ταξίδι γύρω από τη γη και ταυτόχρονα να τιμηθούν οι Έλληνες ναυτικοί που ενεπλάκησαν στην τολμηρή περιπέτεια της ανακάλυψης και κατάκτησης του τότε Νέου Κόσμου.
Συγκεκριμένα: Το 1519 με ισπανική χρηματοδότηση, ο Φερδινάνδος Μαγγελάνος, ηγέτης της αποστολής για τις Ανατολικές Ινδίες με πέντε πλοία, ναυαρχίδα το TRINIDAD και περίπου 237 άνδρες, έβαλε πλώρη από την Ισπανία για την Ινδονησία για το πρώτο ταξίδι γύρω από τον κόσμο. Μετά τον θάνατό του, το ταξίδι συνεχίστηκε με τους ναυτικούς που απόμειναν, για να συμπληρώσουν έτσι τον περίπλου της γης- Ανάμεσα στα μέλη του πληρώματος φαίνεται να υπήρχαν 9 Έλληνες, εκ των οποίων επέζησαν 5, οι 4 Ρόδιοι: Francisco Albo (Φραγκίσκος Απόλλων) ο Ρόδιος, Μιχαήλ (Miguel) ο Ρόδιος, Miguel Sanchez ο Ρόδιος, Φίλιππος ο Ρόδιος και Νικόλας ο Έλληνας από το Ναύπλιο. Στην επιστολή αυτή ο πρέσβης της Ισπανίας ενημερώνει ότι το μνημείο χρηματοδοτήθηκε μετά από διαγωνισμό από την πρεσβεία και το Ινστιτούτο Θερβάντες, ενώ είναι έργο του γλύπτη Χουάν Ραμόν Μαρτίν. Προτείνει δε η τελετή της επίσημης δωρεάς και αποκάλυψης του μνημείου να γίνει στο πρώτο εξάμηνο του 2020.
Προηγήθηκε και το με αρ. πρ 2/841/09-01-2020 αίτημα του γραφείου αντιδημάρχου τουριστικής ανάπτυξης, πολιτισμού και διεθνών σχέσεων για χωροθέτηση του γλυπτού στην ΕΦΑΔ Δωδ/σου και το με αρ.πρ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΕΦΑΔΩΔ/ΤΒΜΑΜ/18322/13801/394/52/16-01-2020 έγγραφο της ΕΦΑΔ.
Προτάθηκε έτσι η χωροθέτηση του γλυπτού στην πλατεία του Ενυδρείου (απέναντι από το ξενοδοχείο Cactus), για τους εξής λόγους:
- Ο χώρος της πλατείας Ενυδρείου και όλη η περιοχή έχει μέτωπο στην ανοιχτή θάλασσα, γι’ αυτό αποτελεί τον ιδανικό χώρο για να τιμηθεί η ροδίτικη ναυτιλία και οι ναυτικοί της.
- Ο χώρος μπροστά από το Ενυδρείο είναι διαμορφωμένος με παρτέρια και καθιστικά. Η κλίμακα του χώρου είναι φιλική στην ανθρώπινη κλίμακα και ο χώρος περιπάτου από τους πιο πολυσύχναστους.
- Η πλατεία Ενυδρείου είναι προσβάσιμη σε ΑμεΑ και είναι επισκέψιμη τόσο από πολίτες της Ρόδου όσο και από επισκέπτες του νησιού.
Στην ψηφοφορία που ακολούθησε ψήφισαν υπέρ οι κ.κ. Ζιώγου Μάνθα Γλεντής Κωνσταντίνος, Μαλλιάκα Ειρήνη και Αναγνώστου Αθανάσιος και κατά οι κ.κ. Μπάρδος Χρήστος, Μπελιγράδης Γεώργιος, Βασιλαράκης Τσαμπίκος, Τρέχας Κωνσταντίνος και Μελλίνη Δήμητρα. Παρών ψήφισαν οι κ.κ. Ιντζές Δημήτριος, Μαντικός Μιχαήλ, Λοΐζου Ιφιγένεια, Μαντικού Ευανθία, Πορτσέλλη Στέφανος και Καρανικόλας Ευστράτιος.
Ως εκ τούτου η απόφαση εκφράζει κατά πλειοψηφία αρνητική γνώμη για την αποδοχή της δωρεάς του γλυπτού, την χωροθέτηση του στην πλατεία του Ενυδρείου και την τελετή αποκάλυψης του μνημείου.