«Η κίνηση εξελίσσεται ομαλά και δεν υπάρχει κάποιο περιστατικό το οποίο να μας ανησυχεί – Παλεύουμε, εβδομάδα με την εβδομάδα».
Αυτό δήλωσε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Ρόδου κ. Κώστας Ταρασλιάς, για την εξέλιξη της τουριστικής σεζόν στην Ρόδο.
«Γνωρίζετε ότι η Βρετανική κυβέρνηση έθεσε περιορισμούς σε εφτά νησιά της Ελλάδας, τα οποία πλέον, όσοι θα επισκεφθούν από την Μεγάλη Βρετανία είναι υποχρεωμένοι να μπουν σε καραντίνα. Η Ρόδος ΔΕΝ ανήκει σε αυτά. Πρέπει να γνωρίζετε πως ούτως ή άλλως, παλεύουμε, εβδομάδα με την εβδομάδα. Αναμένουμε τους Ισραηλινούς να έρθουν στην περιοχή μας. Είχα την χαρά να συνομιλήσω ζωντανά σε ένα ισραηλιτικό κανάλι. Οι ίδιοι έχουν και μια γενικότερη αγωνία κατά πόσο είναι και αποδεκτοί στον τόπο μας. Τους εξήγησα πως είναι ευπρόσδεκτοι, αρκεί, φυσικά, να τηρούν τους κανόνες. Έδειξαν ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι επειδή εξέφρασαν τον φόβο πως και στον δρόμο θα πρέπει να φοράνε μάσκες. Τους εξήγησα πως η χρήση μάσκας είναι ένα θέμα αλλά αφορά τους κλειστούς χώρους, ότι τα καταστήματα είναι κανονικά ανοιχτά –βεβαίως μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα- κι αυτό μάλλον τους ενθουσίασε. Όπως γνωρίζετε τον μήνα Σεπτέμβριο, εορτάζεται η εβραϊκή πρωτοχρονιά και αποτελεί έναν μήνα διακοπών για κείνους –γι αυτό ήθελαν να έχουν επαφή με την Ρόδο. Όσον αφορά στην κίνηση των άλλων χωρών, παραμένουν σταθεροί οι Γερμανοί και οι Βρετανοί. Έλληνες δεν είχαμε πολλούς. Έχουν αποδειχτεί οι δύο κορυφαίες αγορές για το νησί της Ρόδου ενώ ακολουθούν οι Ολλανδοί και οι Πολωνοί. Πιστεύω πως αν δεν συμβεί οποιοδήποτε απρόοπτο θα φτάσουμε στην αρχική μας εκτίμηση ότι θα ξεπεράσουμε τους 500.000 επισκέπτες. Κι αν όλα λειτουργήσουν με την ίδια λογική και με αυτούς τους ρυθμούς, θα μπορέσουμε να πάρουμε και μερικές ημέρες από τον Οκτώβριο».
Σε ερώτηση σχετικά με τους ελέγχους που γίνονται στην εστίαση και στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (και όχι μόνον) ο αντιδήμαρχος δήλωσε: «Οι έλεγχοι συνεχίζονται κανονικά και μάλιστα μερικές φορές, είναι σε τέτοιο βαθμό που υπάρχει και μία δυσαρέσκεια τόσο από καταστήματα όσο και από πελάτες, μπορώ να πω. Παρ όλο που και οι ίδιοι οι Ροδίτες αρχίζουν να συνηθίζουν την ιδέα ότι θα πρέπει να φεύγουν στις 12 τα μεσάνυχτα από τα εστιατόρια, οι έλεγχοι γίνονται λίγο πιεστικοί. Όμως, έτσι πρέπει να γίνεται…»
Κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση στα ξενοδοχεία του νησιού, ο κ. Ταρασλιάς δήλωσε: «Οι ξενοδόχοι είναι αρκετά ικανοποιημένοι μέχρι στιγμής. Αυτό όμως που θεωρώ πολύ σημαντικό είναι αυτό που ανακαλύπτω σε σελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πολλών αλλοδαπών. Με αφορμή την ιδιότητά μου, θεώρησα πολύ καλό να παρακολουθώ τι λένε οι ίδιοι. Και αυτό το οποίο διαπίστωσα είναι ότι έχουν μια μεγάλη αγάπη όσον αφορά την Ρόδο. Περιμένουν να έρθουν ξανά και ακόμη και σε συζητήσεις που κάνουν διαδικτυακά σχετικά με τους ελέγχους π.χ. που διενεργούνται, είναι θετικό το γεγονός πως δίνουν μια πολύ καλή εικόνα. Εκφράζουν σε πολλές περιπτώσεις την στενοχώρια τους επειδή κάποια ταβέρνα ενός φίλου τους δεν άνοιξε –κάτι που δείχνει την ανθρώπινη σχέση που αναπτύσσουν με τους Ροδίτες. Τελικά, οι επαναλαμβανόμενοι τουρίστες (αυτοί που ονομάζουμε Repeaters) είναι η σταθερή αξία της Ρόδου. Είναι οι άνθρωποι που αγαπούν την Ρόδο και την θεωρούν δικό τους τόπο και ιδανικό για το καλοκαίρι. Αυτοί είναι στην πραγματικότητα η μεγάλη μας δύναμη».
Μιλώντας, τέλος, ο αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Ρόδου για τις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις (οι οποίες είναι αμφίβολο εάν πραγματοποιηθούν σε κάποιες χώρες κ.λπ. με τον γνωστό τρόπο) υπογράμμισε τα εξής:
«Βρισκόμαστε σε αναμονή. Αρκεί να σας πω ότι αυτή την στιγμή, έληξε η έκθεση στο Ντύσελντορφ, η οποία ήταν εξειδικευμένη για φυσιολάτρες. Εμείς ως Ρόδος, ως Διεύθυνση Τουρισμού αποστείλαμε υλικό (φυλλάδια για περιπατητικό τουρισμό και το φυλλάδιο που είναι φυσιολατρικό) το οποίο μοιράστηκε από τον ΕΟΤ, καθώς δεν υπήρξαν άλλες αντιπροσωπείες. Δηλαδή δεν στείλαμε αποστολή αλλά είχαμε συμμετοχή μέσω φυλλαδίων».