Τοπικές Ειδήσεις

Αλλάζει φιλοσοφία η ΔΕΥΑΡ στην εκτέλεση των έργων

Πλήθος έργων προγραμματίζει η ΔΕΥΑΡ με σημείο αιχμής τη ύδρευση στη Νότια Ρόδο, αλλά και την πλήρη αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου και… ταλαιπωρημένου καταθλιπτικού αγωγού στην πόλη.
Αυτό υπογράμμισε χτες, σε συνέντευξη Τύπου, ο γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑΡ κ. Γιώργος Υψηλάντης, λέγοντας πως πολλά είναι ήδη έτοιμα για δημοπράτηση, ενώ εξήρε την αρωγή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στην προσπάθεια να προχωρήσει το έργο για την δημοπράτηση της β’ φάσης του φράγματος Γαδουρά.

Η Β΄ΦΑΣΗ
ΤΟΥ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ
ΓΑΔΟΥΡΑ
«Τα έργα αποτελούν το κεντρικό στοίχημα αυτής της περιόδου για την ΔΕΥΑΡ. Εξαρχής ήταν το κεντρικό στοίχημα της παρούσας διοίκησης, αφού δεν θέλαμε να μείνουμε στην ‘κακομοιριά’ των ψευτο-συντηρήσεων και ψευτο-παρεμβάσεων για να… μπαλώνουμε τα προβλήματα. Η λογική της παρούσας διοίκησης ήταν να γίνονται έργα ουσίας τα οποία έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και δεκαετίες, προκειμένου να λύσουμε προβλήματα στην ρίζα τους, να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής των πολιτών και να τους παρέχουμε τις οφειλόμενες υπηρεσίες. Με αυτή την έννοια, θα ξεκινήσω από ένα έργο που δεν είναι δικό μας, αλλά εξυπηρετεί τις ανάγκες και τους στόχους της ΔΕΥΑΡ.
Μιλάμε για τον νότιο αγωγό τον οποίο έχει δημοπρατήσει η ΠΝΑι. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η εξέλιξη του διαγωνισμού ήταν ομαλή κάτι που μας κάνει να αισιοδοξούμε ότι πολύ γρήγορα θα έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές διαδικασίες –ενδεχομένως ο εργολάβος να εγκατασταθεί και πριν από την Πρωτοχρονιά (!) Αν συμβεί αυτό, είναι μια πολύ καλή εξέλιξη, διότι θα λυθούν προβλήματα και κυρίως στη Δημοτική Ενότητα της Λίνδου, η οποία αντιμετωπίζει εδώ και πολλά χρόνια τεράστια προβλήματα. Φέτος, τα πράγματα πήγαν σχετικά καλά χάρη στις παρεμβάσεις μας, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δόθηκαν οριστικές λύσεις. Οριακά τα φέραμε… βόλτα, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα αλλά η εργολαβία αυτή –πέρα από την Λίνδο που θα εξυπηρετήσει- θα προχωρήσει και σε άλλες περιοχές όπως η Λαχανιά. Αυτό σημαίνει ότι πολλές περιοχές του νησιού που υπέφεραν από την λειψυδρία και την υφαλμύρωση του πόσιμου νερού, νομίζω ότι θα βρουν οριστική λύση. Στο συγκεκριμένο έργο, περιλαμβάνεται και η τροφοδοσία των δεξαμενών του Αρχαγγέλου και του Αφάντου. Για όλα αυτά, αρμόδια είναι η ΠΝΑι και θα γίνουν και οι σχετικές ανακοινώσεις από τον περιφερειάρχη», δήλωσε ο κ. Υψηλάντης.
ΤΑ ΕΡΓΑ ΑΠΟ
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ “ΑΝ.ΤΡΙΤΣΗΣ”
Αναφερόμενος στα τρία έργα που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ‘Αντώνης Τρίτσης’ με έναν χρηματοδοτούμενο προϋπολογισμό περίπου στα 25εκ ευρώ, ο κ. Υψηλάντης, δήλωσε:
«Γι’ αυτά τα τρία έργα, είμαστε στο στάδιο να προχωρήσουμε σύντομα στην δημοπράτησή τους –κάτι που εκτιμώ πως θα γίνει μέσα στον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο.
-Το ένα έργο, έχει να κάνει με την πλήρη ανακατασκευή του κεντρικού Βιολογικού στο Βόδι (τον οποίο βρήκαμε σχεδόν… διαλυμένο). Θα δημοπρατηθεί, θα ανακατασκευαστεί με ταυτόχρονη λειτουργία του από τον ανάδοχο και θα συνεχίσει γι αρκετά χρόνια.
-Το δεύτερο έργο, που επίσης είναι τεράστιας σημασίας για την ΔΕΥΑΡ –αφού μας κοστίζει οικονομικά, περιβαλλοντικά κ.λπ.- είναι η πλήρης αντικατάσταση του δικτύου Αρχαγγέλου. Ένα δίκτυο το οποίο είναι κακότεχνο και κατεστραμμένο, παρ’ ό,τι κατασκευάστηκε μόλις το 2010.
Εντούτοις και το ΥΠΕΣ κατανόησε την ανάγκη και το χρηματοδοτεί. Εμείς θα το προχωρήσουμε άμεσα και όταν εγκατασταθεί ο εργολάβος, θα ανακατασκευάσει πλήρως τα εσωτερικά δίκτυα ώστε να πάψουν να είναι ‘σουρωτήρι’, να χάνεται το νερό άσκοπα, να μην προλαβαίνουμε σε καθημερινή βάση να φτιάχνουμε βλάβες, να ταλαιπωρούνται οι κάτοικοι, συν το περιβαλλοντικό κόστος.
Αυτό, σε συνδυασμό με το ότι η ΠΝΑι μέσω του πρώτου έργου, θα δώσει νερό από το Φράγμα στις δεξαμενές των Αγίων Θεοδώρων Αρχαγγέλου κι εμείς ως ΔΕΥΑΡ θα τροφοδοτήσουμε και τις δεξαμενές του Αναγρού (πίσω από το Κ.Υ.), που θα δώσει λύση στο τεράστιο πρόβλημα της περιοχής αυτής.
-Το τρίτο έργο, είναι η εγκατάσταση ευφυών συστημάτων διαχείρισης ενέργειας σε όλες τις εγκαταστάσεις ύδρευσης της ΔΕΥΑΡ (δηλαδή γεωτρήσεις, αντλιοστάσια, δεξαμενές κ.λπ.) Αυτό το έργο, έρχεται να μειώσει τις καταναλώσεις ενέργειας με αλλαγή των συστημάτων και την αλλαγή εξοπλισμού, όπου απαιτείται.
Αυτό θα έχει ως συνέπεια να προκύψει σημαντικό όφελος στην ΔΕΥΑΡ αφού θα μειωθεί μια μεγάλη ανελαστική δαπάνη που είναι η συνεχής πληρωμή λογαριασμών στην ΔΕΗ (πληρώνουμε 300.000 ευρώ κάθε μήνα!) Και αυτό το έργο αναμένεται να δημοπρατηθεί μέσα σε αυτό τον μήνα ή στον επόμενο.
Αυτά τα τρία μεγάλα έργα είναι έτοιμα να βγουν στον αέρα».
Ο ΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΟΣ ΑΓΩΓΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ
Ο γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑΡ αναφέρθηκε και στο μόνιμο πρόβλημα που ταλαιπωρεί τους πολίτες εδώ και δεκαετίες και δεν είναι άλλο από τον καταθλιπτικό αγωγό στην πόλη της Ρόδου που παρουσιάζει συνεχείς βλάβες:
«Ο αγωγός της… ταλαιπωρίας του κόσμου και της πόλης (από το ΕΛΛΗ μέχρι το ξενοδοχείο Παρκ) παρουσιάζει κάθε χρόνο 4-5 φορές ζημιές που αναστατώνουν την πόλη και ταλαιπωρούν τους πολίτες.
Εμείς ελέγξαμε τεχνικά και επιστημονικά το πρόβλημα και ανακαλύψαμε πως ο αγωγός αυτός, είχε τόσο σχεδιαστικά όσο και μελετητικά και κατασκευαστικά θέματα. Έχουν περάσει τόσες δεκαετίες και στην ουσία, είναι άχρηστος. Άρα με ημίμετρα δεν γίνεται τίποτα. Η μελέτη της πλήρους αντικατάστασης του αγωγού αυτού ανατέθηκε, ολοκληρώθηκε, παραδόθηκε στην ΔΕΥΑΡ και βρισκόμαστε στην διαδικασία εξασφάλισης των αναγκαίων αδειών από τους συναρμόδιους φορείς. Ακολουθεί η εξεύρεση χρηματοδότησης αφού έχει έναν πρ/μό ύψους περίπου 2,5εκ. ευρώ. Εάν εξευρεθεί η χρηματοδότηση, είμαστε έτοιμοι να το δημοπρατήσουμε.
Θα αντικατασταθεί ο καταθλιπτικός αγωγός και θα κατασκευαστεί νέος αγωγός και νέο αντλιοστάσιο στην Ψαροπούλα. Το αντλιοστάσιο που υπάρχει και έχει προχειρο-κατασκευές, θα αντικατασταθεί με ένα προκατασκευασμένο, σύγχρονο από όπου θα οδηγεί τα λύματα στο νέο μέσω της οδού Παπανικολάου προς το ΕΛΛΗ. Να τελειώνουμε με αυτή την ιστορία!»
Ο κ. Υψηλάντης διευκρίνισε πως αυτό το έργο δεν κρίνεται στα ‘επιλέξιμα’ των ευρωπαϊκών προγραμμάτων γι αυτό και θα αναζητηθούν πόροι από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ή κάποιο άλλο από εθνικούς πόρους.

ΤΟ ΕΡΓΟ
ΣΤ’ ΑΦΑΝΤΟΥ
Ένα ακόμη έργο που κρίνεται ώριμο, είναι στ’ Αφάντου.
«Τ’ Αφάντου, είναι μια περιοχή όπου σε κάθε μεγάλη βροχόπτωση, αφενός πλημυρίζει και αφετέρου σημειώνονται σοβαρές καταστροφές. Εκεί λοιπόν πέραν των παρεμβάσεων που κάνει ο Δήμος Ρόδου και η ΠΝΑι με έργα, υπάρχει σοβαρό ζήτημα με τους αγωγούς ομβρίων. Έχουμε σχεδιάσει κι έχουμε ολοκληρώσει την μελέτη. Μόλις εξευρεθούν πόροι, θα το χρηματοδοτήσουμε. Η κατασκευή ενός τμήματος δικτύου ομβρίων εντός της κοινότητας Αφάντου έχει πρ/μό 1,225.000 ευρώ».

Κλείνοντας, ο κ. Υψηλάντης δήλωσε πως η ΔΕΥΑΡ προγραμματίζει και άλλα έργα, παρεμβάσεις κ.λπ. που δεν είναι όμως ακόμη ανακοινώσιμα αφού χρήζουν εξασφάλισης αδειών, χρηματοδοτήσεων κ.λπ.
Μεταξύ αυτών, είναι η πλήρης αντικατάσταση του δικτύου υποδομών στην Κοινότητα Λίνδου, η ολοκλήρωση των υπογείων δικτύων της μεσαιωνικής Πόλης, η εκπόνηση των αναγκαίων μελετών για την επίλυση του προβλήματος επεξεργασίας και διάθεσης των λυμάτων στους οικισμούς (Αρχάγγελος, Αφάντου και Λάρδου).

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου