Σε μία εβδομάδα ξεκινούν οι εμβολιασμοί με τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια που έχει ήδη παραλάβει η χώρα μας, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στο OT Forum στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ.
Όπως εξήγησε ο υπουργός, το καλοκαίρι περιορίστηκαν οι εμβολιασμοί καθώς αφορούσαν κυρίως τις ηλικίες άνω των 60 ετών και τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Με τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά της Ομικρον επιτυγχάνεται 86% προστασία από μόλυνση και νόσηση.
Σε ερώτηση του ΟΤ για το χρονικό διάστημα ανά το οποίο θα καλούνται οι πολίτες να κάνουν το εμβόλιο κατά της Covid-19, ο κ. Πλεύρης εξήγησε ότι μέχρι σήμερα δεν έχουμε πλήρη εικόνα για την εξέλιξη της νόσου και επομένως δεν υπάρχει απάντηση όπως π.χ. για το εμβόλιο της γρίπης που γίνεται μία φορά το χρόνο.
Επιστροφή στην κανονικότητα, όχι υποχρεωτικά μέτρα
Με βάση την εικόνα της πανδημίας στη χώρα μας αλλά και γενικότερα ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι επιστρέφουμε στην κανονικότητα και σε μια φάση συνύπαρξης με τον κορωνοϊό και για αυτό δε χρειαζόμαστε μέτρα υποχρεωτικού χαρακτήρα αλλά συστάσεις στον γενικό πληθυσμό, ενώ ιδιαίτερη προσοχή καλούνται να δώσουν κυρίως οι πιο ευάλωτες ομάδες. Για αυτό και τα μέτρα που θα ανακοινώνονται θα στοχεύουν σε αυτές τις ομάδες και όχι σε όλη την κοινωνία.
Ο κ. Πλεύρης μιλώντας στο ΟΤ Forum στη Θεσσαλονίκη, αναφέρθηκε εκτενώς και στα επόμενα κυβερνητική βήματα στο δημόσιο σύστημα υγείας. Απαντώντας σε ερώτηση για τις ελλείψεις αναισθησιολόγων στη Β. Ελλάδα, ο υπουργός τόνισε ότι υπάρχουν ελλείψεις τόσο σε ειδικότητες όσο και σε περιοχές όπως π.χ. τα νησιά. Για αυτό, όπως προανήγγειλε, το υπουργείο Υγείας ετοιμάζει ένα νέο νομοσχέδιο που θα παρέχει κίνητρα σε ειδικότητες και σε χωρικά σημεία, σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η περαιτέρω φυγή επιστημόνων από τη χώρα μας.
«Πρέπει να καταστήσουμε πιο ελκυστικό το ΕΣΥ» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης και έκανε λόγο για επανεξέταση των οικονομικών όρων για όσους γιατρούς επιλέξουν συγκεκριμένες ειδικότητες ή συγκεκριμένες περιοχές της χώρας όπου παρατηρούνται μεγάλες ελλείψεις.
Βοήθεια από το Ταμείο Ανάκαμψης
Όπως είπε ο κ. Πλεύρης εως το 2025 όλα τα ΤΕΠ (Επείγοντα) θα ανακαινιστούν με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Καθώς μάλιστα η απορρόφηση χρημάτων είναι άμεση, η υλικοτεχνική υποδομή μπορεί να αναβαθμιστεί στα νοσοκομεία πολύ γρήγορα.
Επίσης, τα 157 Κέντρα Υγείας προβλέπεται να ενισχυθούν με δυναμικό και υποδομές.
Ειδικότερα για τη Βόρεια Ελλάδα, θα αποκτήσει δύο νέα μεγάλα και σύγχρονα νοσοκομεία με τη βοήθεια του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος, ένα γενικό νοσοκομείο στην Κομοτηνή και ένα παιδιατρικό στη Θεσσαλονίκη, τα οποία αμφότερα έχουν χωροθετηθεί.
Μερική απασχόληση στα δημόσια νοσοκομεία
Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στο νέο μοντέλο προσλήψεων με μερική απασχόληση στα δημόσια νοσοκομεία, όπου σε περιοχές που διαγωνισμοί κηρύσσονται άγονοι, θα δίνεται η δυνατότητα πρόσληψης εργαζομένων για κάποιες ώρες ή ημέρες της εβδομάδας χωρίς να υποχρεούνται να αφήσουν την εργασία τους σε κάποια ιδιωτική δομή υγείας.
Ο κ. Πλεύρης επισήμανε χαρακτηριστικά ότι η νέα προκήρυξη για θέσεις μερικής απασχόλησης θα φέρει πιο ευέλικτες σχέσεις εργασίας στα δημόσια νοσοκομεία. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και το σχέδιο για ιδιωτικά χειρουργεία τις απογευματινές ώρες στα δημόσια νοσοκομεία από γιατρούς του ΕΣΥ, που θα είναι επί πληρωμή για τους ασθενείς αλλά σε τιμές πιο προσιτές από ό,τι στον ιδιωτικό τομέα.
Τέλος αναφερόμενος στον «προσωπικό γιατρό» ο υπουργός Υγείας είπε ότι ήδη έχουν ενταχθεί στο σύστημα 3.200 γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων ενώ έχουμε και 2 εκατ. εγγραφές από πολίτες. Η αμοιβή που προβλέπεται ανέρχεται σε 70.000 ευρώ το χρόνο για 7ωρη απασχόληση ή 27.000 ευρώ για 3ωρη απασχόληση στον ΕΟΠΥΥ, ενώ το σύστημα θα ξεκινήσει επισήμως την λειτουργία του από 1/1/2023.