Μετά τη φορολόγηση των παροχών σε είδος έρχονται και άλλες δυσάρεστες αποφάσεις της γ.γ. Δημοσίων Εσόδων. Η πολύμηνη αναβολή εκκρεμοτήτων συσσώρευσε τα «κακά νέα».
Η εγκύκλιος για τη φορολόγηση των παροχών σε είδος, δεν θα είναι η μοναδική για την οποία η νέα γ.γ. Δημοσίων Εσόδων θα βρεθεί στο στόχαστρο. Πολύ σύντομα θα κληθεί να προκαλέσει και πάλι με τις αποφάσεις της καθώς βρίσκονται σε εκκρεμότητα:
Η αποστολή περίπου 1,3 ειδοποιητηρίων πληρωμής του χαρατσιού της ΔΕΗ από ιδιοκτήτες οι οποίοι το άφησαν απλήρωτο στο λογαριασμό της ΔΕΗ. Από τη στιγμή που η κυρία Σαββαΐδου θα δώσει το πράσινο φως να βεβαιωθούν τα ποσά (εκτιμώνται στα 300 εκατ. ευρώ), οι φορολογούμενοι θα έχουν χρονικό περιθώριο μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα για να πληρώσουν και μάλιστα εφάπαξ. Το να βεβαιώσει μέσα στον Οκτώβριο ή στον Νοέμβριο αποτελεί επικοινωνιακή βόμβα καθώς θα στείλει τους οφειλέτες να πληρώσουν και τρίτο φόρο στην εφορία (σ.σ τον Νοέμβριο έχουν ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος και τον Δεκέμβριο ΕΝΦΙΑ και τέλη κυκλοφορίας). Θα προσθέσει σε αυτούς τους φόρους και έναν τρίτο και μάλιστα τόσο μαζικό; Τα έσοδα των 300 εκατ. ευρώ είναι προϋπολογισμένα και η μη είσπραξή τους θα δημιουργήσει προβλήματα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού.
Υπολείπονται πέντε ημέρες μέχρι να ξανανοίξει το σύστημα για την χορήγηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης και ακόμη δεν έχει ελεγχθεί ποιοι εισέπραξαν πέρυσι την προκαταβολή του επιδόματος χωρίς να αγοράσουν πετρέλαιο. Κανονικά, όλοι αυτοί θα πρέπει να επιστρέψουν τα χρήματα στην εφορία. Αντίστοιχα δεν έχει υλοποιηθεί η αποστολή των ειδοποιητηρίων σε όσους έχουν ανασφάλιστα τα οχήματά τους. Πρόσφατα τροποποιήθηκε και το νομοθετικό πλαίσιο ώστε να μην αφαιρούνται πινακίδες και άδειες όταν κάποιος συλλαμβάνεται χωρίς ασφάλεια υπό την προϋπόθεση ότι θα πληρωθεί το παράβολο και το πρόστιμο. Δουλειά της ΓΓΔΕ ήταν να απευθύνει προσκλήσεις ασφάλισης σε όλους όσους έχουν εντοπιστεί να οδηγούν ανασφάλιστοι με επιβάρυνση 250 ευρώ πέραν του κόστους της ασφάλισης. Ούτε αυτό έχει γίνει καθώς οι ανασφάλιστοι ξεπερνούν τους 600.000.
Πολύ σύντομα θα έρθει ξανά στο προσκήνιο το θέμα της φορολόγησης των κουπονιών του σούπερμαρκετ και του επιδόματος παιδικού σταθμού καθώς η κυρία Σαββαΐδου θα πρέπει να υποδείξει με ποιο τρόπο θα γίνει και παρακράτηση μισθού.
Ερμηνείας χρήζει και η νέα διάταξη της φορολογίας εισοδήματος η οποία αναφέρει ότι όποιος εισπράττει ένα μικρό εισόδημα με «μπλοκάκι» θα φορολογηθεί με 26% από το πρώτο ευρώ και όχι ως μισθωτός όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα. Πότε θα συμβεί αυτό; Αν ο συγκεκριμένος φορολογούμενος έχει κάνει το λάθος να δηλώσει ως έδρα το σπίτι ενός συγγενικού του προσώπου αντί για το σπίτι του. Μπορεί επίσης να αμείβεται ως μισθωτός για μια θέση μερικής απασχόλησης. Από τη στιγμή που θα ενισχύει το εισόδημά του με κάποιο μπλοκάκι, τότε το τελευταίο θα φορολογείται από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26%.
Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και η ασφυκτική πίεση για την υποβολή εκατομμυρίων δηλώσεων μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Μέχρι τον επόμενο Απρίλιο ζητείται να γίνουν:
Ολες οι διορθώσεις στο φετινό Ε9 για να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση του φετινού ΕΝΦΙΑ (το σύστημα θα ανοίξει προς το τέλος του μήνα και η διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου
Ολες οι συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών προμηθευτών για τα τιμολόγια του 2013 (με όριο τα 300 ευρώ)
Ολες οι συγκεντρωτικές καταστάσεις του 2014 –αυτή τη φορά από το πρώτο ευρώ- και μάλιστα σπασμένες σε τρίμηνα
Ολες οι δηλώσεις Ε9 για τις μεταβολές που επήλθαν στα ακίνητα μέσα στο 2014 (στο εξής προβλέπεται ότι η δήλωση θα υποβάλλεται μέσα σε έναν μήνα από τη μεταβίβαση του ακινήτου)
Οι φορολογικές δηλώσεις της επόμενης χρονιάς οι οποίες για πρώτη φορά το 2015 θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι τον Απρίλιο, νωρίτερα από ποτέ (σ.σ στην πράξη θα αποδειχθεί ότι αυτό είναι αδύνατον οπότε απλώς αναμένεται η αλλαγή του νόμου).
Τhetoc.gr