Ελληνας, χριστιανός, Ρεπουμπλικάνος, Gay και υποψήφιος για την Γερουσία. Ο Χρυσοβαλάντης Κεφαλάς μιλά για την Ελλάδα και την πορεία του στην αμερικανική πολιτική.
Έλληνας, γεννημένος και μεγαλωμένος στην Αμερική, 35 ετών, άψογος ομιλητής της ελληνικής γλώσσας, βαθιά θρησκευόμενος, γαλουχημένος με τις αρχές τις ελληνορθόδοξης θρησκείας, δηλωμένος ομοφυλόφιλος, υποψήφιος στην πολιτεία του Μέριλαντ με τους Ρεπουμπλικάνους στις επερχόμενες αμερικανικές εκλογές για την Γερουσία των ΗΠΑ.
Το να είναι κάποιος ρήτορας και να έχει στυλ, δεν είναι αυτό που έχει ανάγκη την δεδομένη στιγμή η Ελλάδα. Η Ελλάδα χρειάζεται λύσεις και ουσία
Ο λόγος για τον Χρυσοβαλάντη Κεφαλά, στον οποίον τα μέχρι στιγμής προγνωστικά του δίνουν αρκετά μεγάλες πιθανότητες να είναι ο νέος Ελληνοαμερικανός Γερουσιαστής που, όπως υπόσχεται μιλώντας στην Εφημερίδα των Συντακτών, θα αποτελέσει την φωνή της ελληνοαμερικανικής ομογένειας στην επόμενη σύνθεση της Γερουσίας.
Η απάντησή του στο πώς νιώθει βλέποντας την σημερινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα, περιέχει ισχυρές δόσεις αγανάκτησης για το πολιτικό σύστημα των περασμένων ετών που έφερε την χώρα στο χείλος του γκρεμού, για το οποίο- όπως λέει- δεν υπάρχει καμία συγνώμη: “Με πονάει πολύ να βλέπω την Ελλάδα να καταρρέει μέσα στην δίνη της κρίσης και να βλέπω τους Έλληνες ηγέτες να αποδεικνύονται ανίκανοι να διαμορφώσουν ένα ξεκάθαρο μονοπάτι για το πώς η χώρα θα μπορέσει να αποφύγει την οικονομική καταστροφή. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία και καμία συγνώμη για τις δεκαετίες εφαρμογής εκείνων των πολιτικών που εξαΰλωσαν την οικονομική ανάπτυξη, διέλυσαν την παραγωγή, καταρράκωσαν την καινοτομία και αποθάρρυναν τις επενδύσεις.
Δεν υπάρχει καμία συγνώμη και καμία δικαιολογία για την διαφθορά και τα κύματα χρέους που πλημμύρισαν και υποθήκευσαν το μέλλον την Ελλάδας, και έχουν αναγκάσει τα καλύτερα και τα πιο λαμπερά μυαλά της νέας γενιάς των Ελλήνων να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό. Η Ελλάδα χρειάζεται νέα βιομηχανία, επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες και πρέπει να αρπάξει τις ευκαιρίες που υπάρχουν στον τομέα των εναλλακτικών πηγών ενέργειας για να δημιουργηθούν νέες οικονομικές ευκαιρίας για την χώρα”.
Κατά τον ίδιο, η κυβέρνηση Ομπάμα δεν έκανε όσα θα μπορούσε να κάνει για να βοηθήσει την Ελλάδα να υπερβεί την κρίση. “Ο τρόπος με τον οποίον η κυβέρνηση Ομπάμα έχει προσεγγίσει την κρίση είναι προβληματικός” υποστηρίζει.
«Η Αμερική σε κρίσιμες στιγμές έχει περιοριστεί στον ρόλο του απλού θεατή. Πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει πολλά περισσότερα ώστε να φέρουμε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στο τραπέζι δημιουργώντας τις συνθήκες για μία μακροπρόθεσμη συμφωνία που δημιουργούσε θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, θα προσέλκυε επενδύσεις στην Ελλάδα, θα κινητροδοτούσε την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα και θα διαχειριζόταν το πρόβλημα του ελληνικού χρέους με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα».
Αν και ιδεολογικά ανήκει στην αντίπερα όχθη, χαρακτηρίζει τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ως τον πολιτικό “που έχει την ευκαιρία να γίνει ένας ηγέτης, ο οποίος θα μετασχηματίσει την χώρα, και να ανοίξει τον δρόμο για μία νέα εποχή ευημερίας και ευκαιριών για όλους τους Έλληνες. Αλλά για να συμβεί αυτό πρέπει να οδηγήσει την Ελλάδα στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων στο φορολογικό σύστημα με επίκεντρο την άρση της γραφειοκρατίας ώστε η χώρα να γίνει ένα μέρος που θα μπορέσει να προσελκύσει επενδυτές. Το να είναι κάποιος ρήτορας και να έχει στυλ, δεν είναι αυτό που έχει ανάγκη την δεδομένη στιγμή η Ελλάδα. Η Ελλάδα χρειάζεται λύσεις και ουσία. Ελπίζω ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός μπορεί να παρέχει και τα δύο, και του εύχομαι τα καλύτερα.
Δεν διστάζει να αποδεχθεί με αίσθηση του χιούμορ τον χαρακτηρισμό “αμερικανάκι”. “Σίγουρα είμαι αυτό που λένε… “αμερικανάκι!”, δηλώνει υπογραμμίζοντας ταυτοχρόνως τον καθοριστικό ρόλο που έχει παίξει η ελληνική θρησκεία και κουλτούρα στην διαμόρφωση της προσωπικότητάς του μέχρι σήμερα: “Είμαι πολύ υπερήφανος για την ελληνική ορθόδοξη πίστη μου και την ελληνική κληρονομιά μου. Συμμετέχω ενεργά στην θρησκευτική ζωή της ελληνικής ορθόδοξης εκκλησίας, επισκέπτομαι την Ελλάδα πολύ συχνά, σχεδόν κάθε χρόνο για να δω μέλη της οικογένειάς μου στην Αθήνα, την Ρόδο και την Κάρπαθο. Και αυτό για το οποίο προσπαθώ καθημερινά είναι να αναδεικνύω, ενισχύω και διαφυλάττω την ελληνική μας κουλτούρα στις Ηνωμένες Πολιτείας μέσα από μία σειρά τοπικών οργανώσεων. Σε γενικές γραμμές, η πυξίδα στην ζωή μου και την καθημερινότητά μου είναι το φιλότιμο”.
Στην σκέψη των περισσοτέρων πώς γίνεται ένας ανοιχτά ομοφυλόφιλος πολιτικός να κατεβαίνει υποψήφιος με το Ρεπουμπλικανικό κόμμα που στις ΗΠΑ θεωρείται αρκετά συντηρητικό για να συμμερίζεται σε απόλυτο βαθμό τα δικαιώματα των gay, ο ίδιος δίνει την απάντηση: “Το 61% των Ρεπουμπλικάνων ψηφοφόρων στις ηλικίες από 18 έως 34 υποστηρίζει το δικαίωμα του γάμου των ομοφυλόφιλων. Αν και μέχρι σήμερα υπάρχουν μεροληπτικές συμπεριφορές και επαγγελματικά εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι ομοφυλόφιλοι- για παράδειγμα μέχρι σήμερα δεν έχει εκλεγεί ποτέ ένας ανοιχτά δηλωμένος Ρεπουμπλικάνος gay στην Αμερικανική Γερουσία- η Αμερική γίνεται ολοένα και πιο ανεκτική και δεκτική χώρα απέναντι στους ανθρώπους με έναν τέτοιο σεξουαλικό προσανατολισμό. Και αυτό προφανώς διευκολύνει κάποιον που θέλει να είναι ειλικρινής απέναντι στον εαυτό του, να πετύχει στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα”.
Μπορεί η Ελλάδα μετά πολλών δυσκολιών και αλλεπάλλων αντιστάσεων από πολιτικούς και θρησκευτικούς συντηρητικούς κύκλους να νομιμοποίησε τελικά το σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ των ομοφυλόφιλων ζευγαριών, ωστόσο είναι πολύ μεγάλη ακόμα η απόσταση που η χώρα μας πρέπει να διανύσει για να φθάσει το αμερικανικό επίπεδο της πλήρους θεσμικής ισονομίας μεταξύ ετεροφυλόφιλων και ομοφυλόφιλων. “Υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν” λέει ο Χρυσοβαλάντης Κεφαλάς παραδεχόμενος ωστόσο την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα σε αυτό το πεδίο.
Και στις επικρίσεις θρησκευτικών κύκλων στην χώρα μας απέναντι σε αυτή τη νέα πραγματικότητα, απαντάει επικαλούμενος την θρησκεία: “Η ισότητα δεν απειλεί τις χριστιανικές αρχές αλλά αναδεικνύει μία από τις δύο πιο σημαντικές διδαχές της Βίβλου: το να μεταχειρίζεσαι τους άλλους με τον τρόπο που θα μεταχειριζόσουν τον εαυτό σου” τονίζει. Και καταλήγει λέγοντας πως “σε γενικές γραμμές, το τι κάνεις πρέπει μετράει πάντα περισσότερο από το ποιος είσαι”.
Πηγή: TheToc.gr