Ειδήσεις

Σε τούνελ εσωκομματικής εσωστρέφειας η Νέα Δημοκρατία

Ένταση στην πεντάωρη συνεδρίαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής – Άγνωστο που θα στηθούν οι 1500 κάλπες – Μάχη για το αντίτιμο που θα πληρώσουν όσοι ψηφίσουν – Σκρέκας στηρίζει Τζιτζικώστα

Στο τούνελ της εσωκομματικής εσωστρέφειας θα συνεχίσει να βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία, η οποία θα βαδίσει για άλλο ενάμιση μήνα, εν μέσω εσωτερικών συγκρούσεων με φόντο την διαδοχή στην ηγεσία της, σε μια περίοδο που η κυβέρνηση θα φέρνει στη Βουλή κρίσιμα νομοσχέδια.

Οι υποψήφιοι για την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα συνεχίσουν να δίνουν τη μάχη για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμα, καθώς αποφασίστηκε οι κάλπες για τον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών θα γίνουν στις 22 Νοεμβρίου.

Εάν χρειαστεί και δεύτερος γύρος θα γίνει μια εβδομάδα μετά, στις 29 Νοεμβρίου, ημέρα κατά την οποία έγινε πριν έξι χρόνια η εκλογή από τη βάση και επικράτησε ο Αντώνης Σαμαράς έναντι της Ντόρας Μπακογιάννη.

Μετά από μια επεισοδιακή πεντάωρη συνεδρίαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής της Ν.Δ., η οποία ξεκίνησε στις πέντε το απόγευμα και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις δέκα το βράδυ της Πέμπτης, αποφασίστηκε η ημερομηνία των εκλογών, αλλά έμειναν ακόμα ανοικτά ζητήματα, όπως πόσες κάλπες και που θα στηθούν, αλλά το κυριότερο –και αυτό εκτιμάται θα είναι το νέο πεδίο της σύγκρουσης- δεν έχει αποφασιστεί το αντίτιμο που θα πληρώσουν όσοι θελήσουν να ψηφίσουν.

Κατά τη διάρκεια της πεντάωρης συνεδρίασης, υπήρξαν πολλές στιγμές έντασης, ενώ οι φωνές ορισμένες στιγμές ακούγονταν έξω από το γραφείο που ήταν συγκεντρωμένοι τα 13 μέλη της Επιτροπής, παρουσία και των εκπροσώπων των υποψηφίων, των Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Κυριάκου Μητσοτάκη, Άδωνι Γεωργιάδη και Απόστολου Τζιτζικώστα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, οι εκπρόσωποι των κκ. Μητσοτάκη, Γεωργιάδη (σ.σ. αρχικά «έπεσε» στο τραπέζι και η 29η Νοεμβρίου για συμβολικούς λόγους) και Τζιτζικώστα πρότειναν την 15η Νοεμβρίου, όπως ήταν ο αρχικός τους σχεδιασμός.

Η έκπληξη όμως ήταν από τον Θόδωρο Αμπατζόγλου, εκπρόσωπο του κ. Μεϊμαράκη που πρότεινε την 29η Νοεμβρίου, αν και η αρχική θέση του νυν προέδρου της Ν.Δ. ήταν να γίνουν οι εκλογές όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ακόμα και την 1η Νοεμβρίου.

Ο κ. Μεϊμαράκης αν και αρχικά ήθελε να τελειώσει πολύ γρήγορα η διαδικασία άλλαξε στρατηγική για να μην κατηγορηθεί ότι έχει πρόβλημα με το χρόνο και φοβάται. Θεωρεί ότι θα κερδίσει πόντους, εκπροσωπώντας τη ΝΔ στη Βουλή, αφού αυτός κυρίως θα είναι έναντι του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ενώ εκτιμά ότι η μακρά προεκλογική περίοδος μπορεί να κουράσει τους συνυποψηφίους του.

Μετά από μεγάλη ένταση και διαξιφισμούς, ο γραμματέας της Ν.Δ. Ανδρέας Παπαμιμίκος έκανε συμβιβαστική πρόταση για πρώτο γύρο στις 22 Νοεμβρίου και εάν χρειαστεί και δεύτερος σε περίπτωση που υποψήφιος δεν λάβει το 50%+1 να γίνει στις 29 Νοεμβρίου.

Στην ουσία όμως δεν μπορούσε να γίνει και διαφορετικά, καθώς αυτή η διαδικασία εκλογής έχει πολλά τεχνικά προβλήματα και θεωρήθηκε ότι χρειάζεται χρόνος. Και αυτό διότι οι εταιρείες που διεκδικούν να αναλάβουν την διεξαγωγή των εκλογών επεσήμαναν ότι το ηλεκτρονικό σύστημα – μητρώο δεν θα ήταν λειτουργικό πριν από τις 12 Νοεμβρίου. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρεις εταιρείες που διεκδικούν το…έργο και συνολικά το κόστος της εκλογής (ψηφοδέλτια, κάλπες, τερματικά, κ.α.) εκτιμάται στις 700.000 ευρώ. Αυτό το ποσό θα βρεθεί από την κρατική επιχορήγηση και από το αντίτιμο που θα πληρώσουν όσοι ψηφίσουν.

Η επόμενη μάχη όμως στην Εφορευτική Επιτροπή, εκτιμάται ότι θα γίνει για το αντίτιμο που θα πρέπει να καταβάλλουν όσοι ψηφίσουν. Για τα μέλη της Ν.Δ. θα είναι ίσως δυο ευρώ, αλλά το πρόβλημα είναι για τα μη μέλη, δηλ. τους φίλους που θα θελήσουν να ψηφίσουν. Ήδη από την πλευρά του κ. Μεϊμαράκη υπάρχει σκέψη να προτείνουν 20 ευρώ για τα νέα μέλη και τους φίλους, ενώ η βουλευτής Άννα Ασημακοπούλου που εκπροσωπεί τον κ. Τζιτζικώστα έβαλε θέμα μη πληρωμής αντιτίμου από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, δηλ. ανέργους, ΑΜΕΑ, κ.α.

Οι κάλπες θα είναι και πάλι πιθανότατα 1.500 και η μάχη που θα δοθεί στην επόμενη συνεδρίαση της προσεχούς Δευτέρας θα είναι που θα στηθούν οι κάλπες. Και αυτό διότι από τον αριθμό των μελών και φίλων που θα ψηφίσουν κριθεί και εν πολλοίς η αναμέτρηση και ειδικά εάν στηθούν κάλπες, π.χ. μόνο στις πρωτεύουσες των νομών, αποτρέπεται η συμμετοχή ψηφοφόρων από περιφερειακούς δήμους και χωριά και μάλιστα σε μια περίοδο που ακόμα και οι καιρικές συνθήκες ίσως έχουν τη σημασία τους.

Από την πλευρά του κ. Μεϊμαράκη λένε ότι αρκούν περίπου 1.000 σημεία ψηφοφορίας σε όλη την επικράτεια. Η πλευρά του κ.Μητσοτάκη δέχεται μια μικρή μείωση, δηλ. 100-150 εκλογικά κέντρα σε σχέση με το 2009 που ήταν 1.500, ενώ οι κκ. Τζιτζικώστας και Γεωργιάδης επιμένουν να εφαρμοστούν ότι έγινε πριν έξι χρόνια στην πρώτη εκλογή αρχηγού από τη βάση.

Την ίδια στιγμή που ακόμα δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι όροι της αναμέτρησης, οι υποψήφιοι τρέχουν για την ενίσχυση της υποψηφιότητάς τους. Ο κ. Μεϊμαράκης είναι πιο θεσμικός και κινείται ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με δηλώσεις κατά της κυβέρνησης, ενώ ενδιαφέρον είχε η χθεσινοβραδινή του συνάντηση με τον Μάκη Βορίδη, με τον οποίο γευμάτισαν στη Γλυφάδα και μένει να αποδειχθεί εάν τελικά επήλθε συμφωνία ώστε ο βουλευτής να στηρίξει τον πρόεδρο της Ν.Δ.

Ο κ. Μητσοτάκης ετοιμάζεται για την αποψινή συγκέντρωσή του στην αίθουσα του Ελληνικού Κόσμου στον Ταύρο. Ήδη γίνεται μεγάλη κινητοποίηση για τη συγκέντρωση του κ. Μητσοτάκη που χθες, με στόχο να ενισχύσει την εικόνα του ως εν δυνάμει υποψηφίου αρχηγού και υποψηφίου πρωθυπουργού, επέλεξε να επισκεφθεί την Κύπρο και να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και τον υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη.

Ο κ. Γεωργιάδης συνεχίζει αυτό που ξέρει καλά, δηλ. συνεχείς εμφανίσεις στα ΜΜΕ για να ενισχύσει την υποψηφιότητά του και ετοιμάζεται για την περιοδεία σε όλη την Ελλάδα με πούλμαν, με πρώτο σταθμό τα Μεταλλεία Χρυσού στις Σκουριές.

«Έφοδο» στην Αθήνα έκανε ο κ. Τζιτζικώστας που εγκαινίασε χθες το κεντρικό προεκλογικό του γραφείο στην οδό Πανεπιστημίου, παρουσία βουλευτών και πρώην βουλευτών και πολιτευτών της Ν.Δ., αλλά και του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Κώστα Ζουράρι.

Με το σύνθημα «τολμάμε, αλλάζουμε, κερδίζουμε», ο κ. Τζιτζικώστας (σ.σ. απόψει κάνει συγκέντρωση ανοικτή στην Πάτρα, παρουσία του βουλευτή Ανδρέα Κατσανιώτη) είδε να βρίσκονται στο πλευρό του, οι Νότης Μηταράκης, Σίμος Κεδίκογλου, Κώστας Μαρκόπουλος, Απόστολος Βεσυρόπουλος, Κώστας Κιλτίδης, Δημήτρης Σαμπαζιώτης και Γιώργος Κωνσταντόπουλος, Γιάννης Παππάς, κ.α. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους εσωκομματικούς συσχετισμούς, έχει η λίστα των 50 προσώπων που υπογράφουν, στην οποία είναι μεταξύ άλλων: ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέκος Καχριμάνης, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, οι δήμαρχοι Λάζαρος Κυριζόγλου (Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης) και Δημήτρης Τζιαχρήστας (Δομοκού), ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, Σπύρος Μάμαλης, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας, Θωμάς Πιτούλης, οι πρόεδροι νομαρχιακών, Νίκος Στεφανής (Σάμου), Κώστας Σύρρος (Αιτωλοακαρνανίας), Παναγιώτης Παλπάνας (Ημαθίας), Ηλίας Τάπρας (Ηλείας), Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφαλά (Ιωαννίνων), Γιάννης Μάκκας (Αχαϊας), ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, κ.α.

Ο Αντώνης Σαμαράς «ότι είναι να το πει το λέει ο ίδιος. Ουδείς εκφράζεται εκ μέρους του» αναφέρουν στενοί συνεργάτες του στη σκιά σεναρίων και φημών για εμπλοκή του στη διαδικασία διαδοχής.

Νωρίς το πρωί της Παρασκευής ένας ακόμα βουλευτής, ο πρώην υπουργός Κώστας Σκρέκας (Τρικάλων)  δήλωσε τη στήριξή του στον κ. Τζιτζικώστα.«Η επιλογή του Απόστολου Τζιτζικώστα, που προέρχεται από τη νεότερη γενιά στελεχών της Νέας Δημοκρατίας ενέχει και έναν ιδιαίτερο συμβολισμό. Συμβολίζει τη θέλησή μας να ακούσουμε το λαό που, πέρα από κόμματα και παρατάξεις, απαιτεί επιτακτικά: “Αλλάξτε για να σας εμπιστευτούμε ξανά”» σημείωσε μεταξύ άλλων στην μακροσκελή δήλωσή του.

Πηγή Το Βήμα

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου