Ειδήσεις

Τα δάνεια των ξενοδοχείων στο «μικροσκόπιο» funds και δανειστών

Η διαδικασία αξιολόγησης του ενεργητικού των τραπεζών οδηγεί σε εκτεταμένη επεξεργασία των δανειακών χαρτοφυλακίων των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες του Bluebirds το ενδιαφέρον πολλών distress funds αναμένεται να κινήσουν δάνεια που έχουν σύνδεση με ξενοδοχειακές επιχειρήσεις καθώς η άνοδος του τουρισμού διασφαλίζει ένα μίνιμουμ αποκόμισης κέρδους για το δανειστή.

Όπως μεταφέρει στο Βluebirds στέλεχος της διεθνούς αγοράς γνώστης της σε εξέλιξη διαδικασίας αξιολόγησης των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών τα δάνεια ξενοδοχείων είτε όσα είναι κόκκινα είτε τα εξυπηρετούμενα αποτελούν asset που θα είναι τα πρώτα που θα χρησιμοποιηθούν ώστε οι τράπεζες πουλώντας τα, να διασφαλίσουν κεφάλαια απαραίτητα για τη μείωση αναγκών ανακεφαλαιοποίησης. Ο λόγος προφανής, καθώς ο έλεγχος δανείου ξενοδοχείου επιτρέπει στον έχοντα το δάνειο να ελέγξει μια πρόσοδο διασφαλισμένη, δεδομένης της τουριστικής έκρηξης που αναμένεται στη χώρα

Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί τουριστικοί παράγοντες εκφράζουν την ανησυχία τους για πιθανές τέτοιες εξελίξεις, τονίζοντας ότι υπάρχει κίνδυνος αφελληνισμού της εγχώριας ξενοδοχειακής βιομηχανίας, ακόμα και της μικρής κλίμακας. Μάλιστα όπως αναφέρει στο Bluebirds στέλεχος τμήματος διαχείρισης κόκκινων δανείων ΜμΕ μεγάλης τράπεζας «οι όποιες κινήσεις εκποίησης ξενοδοχείων ή ανάδειξης προσφορών για τέτοια asset έχει παγώσει λόγω stres test αλλά και για να προσφερθεί ένα πλήρες πακέτο προσημειωμένων ξενοδοχείων σε επίδοξο αγοραστή κατά τη φάση ανακεφαλαιοποίησης».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Bluebbirds περίπου για το 35% των δανείων υπάρχει πρόθεση να υπάρξει διαχείριση εντός των τραπεζών. Ουσιαστικά πρόκειται για τα στεγαστικά δάνεια και αυτά των μικρών επιχειρήσεων, και ξενοδοχειακών, δηλαδή με τζίρο μέχρι 2 εκ. ευρώ. Εδικά στα στεγαστικά αναμένεται να μην υπάρξουν ακραία φαινόμενα (εξώσεις, πλειστηριασμοί χωρίς ένα ελάχιστο δείκτη προστασίας κλπ) καθώς υπάρχει η γνώση σε όλους ότι το κοινωνικό κόστος θα είναι μεγάλο. Ωστόσο παράγοντες που γνωρίζουν καλά την αγορά δανείων θεωρούν ότι τα δάνεια των μικρών επιχειρήσεων (small business loans) μπορεί να μεταβιβαστούν σε άλλα χέρια καθώς η διαχείρισή τους έχει κόστος κι απαιτεί ιδιαίτερη τεχνογνωσία. Αυτό είναι ήδη γνωστό σε θεσμικούς παράγοντες της εγχώριας αγοράς που ασκούν πιέσεις στην κυβέρνηση να αποτρέψουν μια τέτοια εξέλιξη.

Πιέσεις για να μην δοθούν σε funds πάντως ασκούνται και για τα μεγάλα δάνεια που αντιμετωπίζουν ζητήματα εξυπηρέτησης (όχι κατά ανάγκη κόκκινα). Μάλιστα όπως αναφέρεται από γνώστες της προσπάθειας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών παρατηρείται έντονη κινητικότητα τελευταία από επιχειρηματικούς παράγοντες που κάνοντας lobbing θεωρούν ότι θα πρέπει η κυβέρνηση να αποτρέψει τα δάνεια αυτά να περάσουν σε ξένα χέρια. Ωστόσο επισημαίνουν ότι η απόφαση για αλλαγή των διοικήσεων των τραπεζών, που θα τελούν υπό την έγκριση των εταίρων – δανειστών κι όχι της κυβέρνησης, είναι αμετάκλητη και θα οδηγήσει σε τεκτονικές κινήσεις στην αγορά δανείων στη χώρα αλλά και συνολικά στον επιχειρηματικό χάρτη.

Πάντως η όλη διαδικασία ανακεφαλιοποίηση είναι ψηλά στην ατζέντα. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή υπογράμμισε ότι πρώτος στόχος είναι εντός του Νοέμβρη είναι να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της αξιολόγησης, ώστε έως το τέλος του χρόνου να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και να ανοίξει η συζήτηση για την απομείωση τους χρέους. Έτσι, σημείωσε, θα εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις, ώστε να επιστρέψουμε στο πρώτο εξάμηνο του 2016 σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, να αποκατατασταθεί σταδιακά η μακροπρόθεσμη σταθερότητα της οικονομίας, αλλά και η εμπιστοσύνη των επενδυτών, και στις αρχές του 2017 να ανακτήσουμε την πρόσβασή μας στις διεθνείς αγορές δανεισμού.

bluebirds.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου