Ειδήσεις

Xειμωνιάτικες διατροφικές παγίδες

Γράφει  ο
Μοράρης Εμμανουήλ,
διαιτολόγος – διατροφολόγος
Ο Χειμώνας είναι η εποχή που μας κλείνει στο σπίτι, με αποτέλεσμα να έχουμε  τάση για συνεχή τσιμπολογήματα.
Επειδή όμως η άνοιξη δεν βρίσκεται μακριά, καλό θα είναι να αντιμετωπίσουμε τα διατροφικά εμπόδια.

Λοιπόν Προσοχή
Τσιμπολόγημα
Το τσιμπολόγημα το κάνουμε όταν  δεν τηρούμε το διατροφικό μας πρόγραμμα. Τα ενδιάμεσα γεύματα (δεκατιανό ή απογευματινό) είναι ανύπαρκτα; Εάν ναι, τότε είναι καιρός να οργανώσεις σωστά την ημερήσια διατροφή σου ενσωματώνοντας τα παραπάνω γεύματα στο διαιτολόγιό σου. Εφοδιάσου με τον απαραίτητο εξοπλισμό στο γραφείο ή στο σπίτι. Εάν πάλι το τσιμπολόγημα έρχεται και φεύγει ανεξάρτητα από τα γεύματα που κάνεις, την κρίσιμη ώρα αναρωτήσου εάν πραγματικά πεινάς. Εφόσον δεν πεινάς, φρόντισε αντί του τσιμπολογήματος να απασχοληθείς με κάτι ενεργητικό για τα επόμενα 5-10 λεπτά.

Λύσεις
Εάν νιώθεις πως έχεις μεγαλύτερη τάση για γλυκά ή αυξημένες ποσότητες φαγητού, χρησιμοποίησε έξυπνες λύσεις  που θα σε βοηθήσουν να ικανοποιήσεις τις επιθυμίες σου αποφεύγοντας παράλληλα τα παραπανίσια κιλά:
Πρόσθεσε αρκετά λαχανικά μέσα σε αγαπημένα σου γεύματα, όπως για παράδειγμα στη σάλτσα των ζυμαρικών, στις σούπες κ.α. αυξάνοντας τον όγκο του φαγητού στο πιάτο σου χωρίς να προσθέτεις θερμίδες.
Εξισορρόπησε τα λιπαρά. Πολλές φορές τα χειμωνιάτικα πιάτα συνοδεύονται από κρέμα γάλακτος, μπεσαμέλ, παχυντικά κρέατα, ενώ το τυρί αποτελεί βασικό συνοδευτικό. Απόφυγε από όπου μπορείς τη μπεσαμέλ ή χρησιμοποίησε την φροντίζοντας τα υπόλοιπα υλικά του φαγητού σου να περιέχουν λιγότερο λάδι. Αντίστοιχα μπορείς να φτιάξεις το αγαπημένο σου φαγητό αντικαθιστώντας την κανονική κρέμα γάλακτος με light ή με κάποιο μείγμα ημι-αποβουτυρωμένου γιαουρτιού και γάλακτος. Επίσης, εάν το τυρί βρίσκεται στο καθημερινό διατροφικό μενού, φρόντισε να επιλέγεις κάποιο με μειωμένα λιπαρά περιορίζοντας έτσι τις θερμίδες που προσλαμβάνεις.
Εάν είσαι από αυτούς που λατρεύουν τη γλυκιά γεύση και ταυτόχρονα πιστεύουν πως το γλυκό είναι αμαρτωλό, τότε η στέρηση μάλλον σε φέρνει απέναντι στην υπερκατανάλωση και τις τύψεις. Μπορείς να έχεις το γλυκό στη ζωή σου αρκεί να ελέγχεις τη συχνότητα (1 -2 φορές την εβδομάδα), να το καταναλώνεις μόνο όταν πεινάς και να προσέχεις την ποσότητα, εφόσον τις περισσότερες φορές η ευχάριστη αίσθηση του γλυκού είναι έντονη στις 2-3 πρώτες μπουκιές. Το σπιτικό γλυκό μπορεί να αποτελέσει μια καλή εναλλακτική λύση δίνοντας έμφαση στα υλικά που θα επιλέξεις: φρούτα, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά και γλυκαντικές ύλες με μηδενικές θερμίδες μπορεί να σου φανούν χρήσιμοι σύμμαχοι στον έλεγχο των θερμίδων.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου