Δικογραφία εις βάρος 102 ατόμων(!) εκ των οποίων οι 68 αγνώστων μέχρι στιγμής πλήρων στοιχείων ταυτότητας, για συμμετοχή σε 4 εγκληματικές οργανώσεις με διαρκή δράση στην διακίνηση ναρκωτικών υπό την καθοδήγηση και διεύθυνση κυρίως αλλοδαπών έγκλειστων σε φυλακές της χώρας σχημάτισαν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Δυτικής Αττικής.
Στην υπόθεση εμπλέκονται και 7 κάτοικοι της Ρόδου εκ των οποίων προχθές το απόγευμα συνελήφθησαν οι 4.
Πιο συγκεκριμένα συνελήφθησαν από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ρόδου κατόπιν παραγγελίας της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Δυτικής Αττικής δύο ημεδαποί κάτοικοι Ρόδου, ηλικίας 30 ετών και 53 ετών και δύο υπήκοοι Αλβανίας ηλικίας 29 και 19 ετών.
Συγγενής του 30χρονου είχε απασχολήσει μόλις πρόσφατα τις αστυνομικές αρχές σε υπόθεση καλλιέργειας κάνναβης στην Ρόδο.
Στην ίδια υπόθεση φέρονται να εμπλέκονται ακόμη ένας 47χρονος ημεδαπός κάτοικος Αρχαγγέλου, ένας 26χρονος Αλβανός κάτοικος Ρόδου κι ένας 40χρονος με καταγωγή από την Κρήτη κάτοικος Ιαλυσού.
Οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Δυτικής Αττικής διακρίβωσαν ειδικότερα την ύπαρξη ευρέως εγκληματικού δικτύου που αποτελείτο από τουλάχιστον τέσσερις εγκληματικές ομάδες, τα μέλη των οποίων προέβαιναν στην προμήθεια, αποθήκευση και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών και συγκεκριμένα κάνναβης και κοκαΐνης σε διάφορες περιοχές της Αττικής αλλά και της επικράτειας γενικότερα.
Οι εγκληματικές ομάδες είχαν κοινές επαφές και δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ τους, πλην όμως η δράση των μελών κάθε ομάδας ήταν ξεχωριστή και αυτόνομη.
Τα μέλη των εγκληματικών ομάδων προέβαιναν με συστηματική και διαρκή δράση σε προμήθεια, αποθήκευση, εμπορία και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών και συγκεκριμένα κοκαΐνης και κάνναβης.
Το «πελατολόγιο» τους απαρτιζόταν όχι από ουσιοεξαρτημένα άτομα, αλλά από άτομα που προβαίνουν σε περαιτέρω διακίνηση των ναρκωτικών ουσιών σε ουσιοεξαρτημένα άτομα.
Η δράση τους ήταν καθημερινή και αδιάλειπτη κι εμπεριείχε μεθόδους και τρόπους, που καταδεικνύουν «επαγγελματισμό» και πλήρη ενσυναίσθηση της εγκληματικής τους συμπεριφοράς.
Ο τρόπος δράσης τους, καθώς και τα μέτρα προφύλαξης που ελάμβαναν απαρτίζονται από τα εξής κοινά χαρακτηριστικά:
– Χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις που έχουν εκδοθεί στα στοιχεία μη υπαρκτών προσώπων, τις οποίες συχνά αντικαθιστούσαν προκειμένου να αποφύγουν την καταγραφή τους από τις διωκτικές αρχές.
-Χρησιμοποιούσαν μεταφορικά μέσα, η ιδιοκτησία των οποίων ήταν καταχωρημένη στα στοιχεία έτερων προσώπων ή και εταιρειών.
– Για τις επικοινωνίες τους επέλεγαν και τις διαδικτυακές εφαρμογές συνομιλιών (viber, messenger, whats’up, telegram, imo κ.α.).
-Στις επικοινωνίες τους απέφευγαν να χρησιμοποιούν ονόματα, ελαχιστοποιώντας έτσι τον κίνδυνο αποκάλυψης των πραγματικών τους στοιχείων.
– Προ της αγοραπωλησίας, προηγούντο μια ή και περισσότερες τηλεφωνικές συνομιλίες με τον «πελάτη» κατά τις οποίες καθοριζόταν ο χρόνος και το σημείο συνάντησης, καθώς και η εμπορευθείσα ποσότητα ναρκωτικών ουσιών.
Η πρώτη εγκληματική οργάνωση είχε συσταθεί από 6 αλλοδαπούς και δραστηριοποιείται σε διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών κάνναβης και κοκαΐνης σε τιμές «χονδρικής», σε άτομα τα οποία στη συνέχεια προβαίνουν κυρίως σε περαιτέρω διακίνηση αυτών, έχοντας πλήρη επίγνωση της εγκληματικής τους δραστηριότητας, αναζητώντας επίσης διαρκώς τρόπους και μέσα, προκειμένου να επεκτείνουν τις «επιχειρηματικές» τους δραστηριότητες και κατά συνέπεια την αποκομιδή μεγαλύτερων κερδών.
Ενας εκ των εμπλεκομένων δραστηριοποιείτο στην καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης.
Η δεύτερη εγκληματική ομάδα φέρεται να προμηθευόταν κάνναβη από μέλη της πρώτης και να την διακινούσε σε άλλα μέλη.
Η τρίτη εγκληματική ομάδα φέρεται να διευθύνετο από έναν 43χρονο Αλβανό, κάτοικο Αιγάλεω Αττικής, εμπλεκόμενο στην πρώτη και είχε αναπτύξει το δίκτυο διακίνησης του και στο νησί της Ρόδου, «προσλαμβάνοντας» για το σκοπό αυτό συνεργάτες, που είχαν μόνιμη κατοικία και ασχολούντο επίσης με την αγοραπωλησία ναρκωτικών ουσιών, τόσο κάνναβης όσο και κοκαΐνης, ενδεικτικό στοιχείο της εγκληματικής του δραστηριότητας και διάθεσής του να επεκταθεί επαγγελματικά, τόσο χωρικά όσο και στο είδος ναρκωτικών ουσιών που διακινούσε.
Για το σκοπό αυτό βρισκόταν σε συχνή επικοινωνία με τους συνεργάτες του, δίνοντάς τους οδηγίες σχετικά με τη διακίνηση ναρκωτικών και τις τιμές πώλησης.
Φρόντιζε επίσης να εφοδιάζονται με επαρκείς ποσότητες, τους προέτρεπε συνεχώς να ενεργοποιούνται με σκοπό την εξεύρεση πελατών και κανόνιζε συναντήσεις για διακίνηση τις οποίες πραγματοποιούσαν.
Τον τελευταίο καιρό έρχονταν στο νησί της Ρόδου με σκοπό τόσο να τους προμηθεύσει με νέες ποσότητες όσο και να προβεί στον έλεγχο της επιχείρησης.
Ο 30χρονος Ροδίτης φέρεται να είχε αναπτύξει συνεργασία με τον 43χρονο Αλβανό κατ’ εντολή του οποίου διακινούσε ποσότητες ναρκωτικών ουσιών κάνναβης, τόσο σε ακατέργαστη όσο και σε κατεργασμένη μορφή («σοκολάτα») σε άτομα-χρήστες τέτοιων ουσιών.
Επιπλέον ο 30χρονος Ροδίτης φέρεται να εμπορευόταν και ποσότητες ακατέργαστης κάνναβης που προέρχονταν από δενδρύλλια κάνναβης που διατηρούσε στην οικία του.
Ο 53χρονος Ροδίτης φέρεται μαζί με τον 43χρονο Αλβανό να διακινούσαν μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών ουσιών κοκαΐνης σε άτομα-χρήστες τέτοιων ουσιών.
Ο 30χρονος Ροδίτης φέρεται μάλιστα να προσέλαβε και να δημιούργησε υποομάδα διακίνησης με τους δύο Αλβανούς που συνελήφθησαν, 27 και 19 ετών.
Ο 27χρονος μάλιστα φέρεται να διακινούσε ποσότητες ναρκωτικών ουσιών κάνναβης τόσο σε ακατέργαστη όσο και σε κατεργασμένη μορφή («σοκολάτας») σε χρήστες τέτοιων ουσιών, τις οποίες προμηθευόταν είτε από τον 43χρονο Αλβανό είτε από τον 30χρονο Ροδίτη.
Επίσης, προμήθευε και ο ίδιος τον 30χρονο Ροδίτη όταν τελείωναν οι δικές του ποσότητες προκειμένου και αυτός να μην διακόπτει την εγκληματική του δραστηριότητα.
Ο 19χρονος, βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία με τον 27χρονο ομοεθνή του, αποτελώντας στενό του συνεργάτη και παραλαμβάνοντας ποσότητες κάνναβης από εκείνον προκειμένου στη συνέχεια να τις διακινήσει περαιτέρω, πραγματοποιώντας για το σκοπό αυτό συναντήσεις με άτομα-χρήστες τέτοιων ουσιών.
Τα κέρδη που αποκόμιζε ο 19χρονος από την εγκληματική του δραστηριότητα φέρεται να τα μοιράζονταν με τον 27χρονο.
Η τέταρτη εγκληματική ομάδα φέρεται να είχε ως επικεφαλής έναν 25χρονο Αλβανό που προμηθευόταν συστηματικά μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών ουσιών κάνναβης διαφόρων ποιοτήτων και ποικιλιών, καθώς και ποσότητες κοκαΐνης, με σκοπό την περαιτέρω διακίνηση σε ουσιοεξαρτημένα άτομα.
Είχε συνεργό μια 23χρονη ημεδαπή, η οποία λειτουργούσε ως βοηθός του συσκευάζοντας τις ποσότητες ναρκωτικών ουσιών κάνναβης που διακινούσε, έχοντας αποκτήσει βασικές γνώσεις ως προς τις ποσότητες και τα χρηματικά ποσά.
Για τους υπόλοιπους κατηγορουμένους διαπιστώθηκε αγορά ναρκωτικών ουσιών από τα αρχηγικά στελέχη των προαναφερόμενων εγκληματικών ομάδων, ενώ για τον 27χρονο Αλβανό, τον 19χρονο ομοεθνή του, τον 26χρονο Αλβανό και τον 40χρονο ημεδαπό διαπιστώθηκε η δραστηριοποίησή τους στη διακίνηση ναρκωτικών στο νησί της Ρόδου.
Στην οικία του 27χρονου Αλβανού βρέθηκε και κατασχέθηκε ποσότητα 297,4 γραμμαρίων κατεργασμένης κάνναβης ενώ από τις υπόλοιπες έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στην Ρόδο κινητά τηλέφωνα, δύο ζυγαριές ακριβείας και 760 ευρώ.
Την υπόθεση χειρίζεται από την Ρόδο ο δικηγόρος κ. Στέλιος Αλεξανδρής.