Ο Δρ. Γαβριήλ Χαρίτος, καθηγητής Πολιτικών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Ben Gurion, μίλησε στην ΕΡΤ από την Ιερουσαλήμ όπου βρίσκεται για το πώς βιώνουν οι άμαχοι τον ανταρτοπόλεμο των ανδρών της Χαμάς, την ώρα που γίνεται έντονη η κοινωνική διαμαρτυρία προς την κυβέρνηση Νετανιάχου για τους αμάχους που έχουν απαχθεί. «Έχει διαραγεί το κοινωνικό συμβόλαιο ανάμεσα στον πολίτημε το κράτος» τόνισε ο κ. Χαρίτος περιγράφοντας την οργή των συγγενών των αγνοουμένων που παρά τις προσπάθειές τους δεν γνωρίζουν ακόμη ποιος ποιος έχει την ευθύνη για την απελευθέρωσή τους.
«Όλο το βράδυ, ανά μιάμιση ώρα, 20 με 30 βομβαρδιστικά έβαλαν κατά στόχων της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ» είπε στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο κ. Χαρίτος μεταδίδοντας τις πληροφορίες που υπάρχουν μετά την έναρξη των αεροπορικών επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας.
Επίσης, όπως περιέγραψε στους δημοσιογράφους Κώστα Παπαχλιμίντζο και Χριστίνα Βίδου, καθ όλη τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας, εντός του ισραηλινού εδάφους, ομάδες Παλαιστινίων ενόπλων της Χαμάς βρίσκονταν σε οικισμούς και σε περιοχές γύρω από τις στρατιωτικές βάσεις εντός του ισραηλινού εδάφους.
Πώς οι αντιαεροπορικές σειρήνες ξεγέλασαν τους ισραηλινούς στρατιώτες
Σύμφωνα με τα όσα έχει πλήροφορηθεί από τις ισραηλινές πηγές ενημέρωσης η Χαμάς είχε χρησιμοποιήσει 800 με 1.000 μαχητές που εισήλθαν στο ισραηλινό έδαφος είτε από τούνελ που δεν έχουν καταστραφεί από τους Ισραηλινούς γιατί υπήρχαν σε προηγούμενους γύρους βίας ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Γάζα είτε από νέα, που δεν είχαν εντοπιστεί.
Όπως είπε ο κ. Χαρίτος οι αντιαεροπορικές σειρήνες που χτύπησαν το βράδυ της 7ης Οκτωβρίου είχαν ως αποτέλεσμα στρατιώτες στη συνοριακή γραμμή να καταφεύγουν στα καταφύγια και όταν επέστρεφαν, να βρίσκονται αντιμέτωποι με τους ενόπλους, σύμφωνα με αυτά που μετέδωσε το κρατικό ραδιόφωνο επικαλούμενο στρατιωτικές πηγές.
Το ίδιο, όπως ανέφερε, συνέβη και στις πόλεις όπου χτύπησαν αδιακρίτως πολιτικούς και στρατιωτικούς στόχους οι ένοπλοι της Χαμάς. Σύμφωνα με όσα περιέγραψε ο Έλληνας ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, πλέον στο κεντρικό Ισραήλ και στην Ιερουσαλήμ απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις σε ανοικτό χώρο άνω των 10 ατόμων.
Διαμαρτύρονται οι συγγενείς των απαχθέντων
«Χθες η εικόνα στο κέντρο της Ιερουσαλήμ θύμιζε εβραϊκή αργία. Ο κόσμος ήταν λιγοστός. Αυτούς που έβλεπες ήταν κυρίως οι έφεδροι που καλούνταν για να πάνε στις μονάδες τους και αυτοί ήταν που χρησιμοποιούσαν τα λεωφορεία ή υπερορθόδοξοι», σημείωσε ο καθηγητής πολιτικών σχέσεων.
Ο κόσμος σε όλη τη χώρα είναι σε εγρήγορση ενώ σχέδιο εκκένωσης έχει εκπονηθεί για πόλεις και κιμπούτς σε σημεία στο Βόρειο Ισραήλ.
«Πλέον γίνεται πιο έντονη η κοινωνική διαμαρτυρία προς την κυβέρνηση και προς προς τον κρατικό των μηχανισμό από τους συγγενείς των αγνοουμένων» δήλωσε αποκαλύπτοντας ότι χθες Κυριακή μια επιτροπή γονέων και συγγενών όσων αγνοούνται κατήγγειλαν την κυβέρνηση καθώς δεν μπορούν να βρουν έναν υπεύθυνο για να έχουν μία απάντηση για το πού είναι οι συγγενείς τους και ποιος ποιος το διαχειρίζεται την υπόθεση αυτή». πρόσθεσε.
Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ