Ειδήσεις

Χάρης Δούκας: «Θέλουμε να γίνει το ντιμπέιτ για να εξηγήσουμε ποιο είναι το διακύβευμα»

Στον Antenna και στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα του Γιώργου Παπαδάκη, μίλησε χθες, Τρίτη 8 Οκτωβρίου, ο Υποψήφιος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Χάρης Δούκας.

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της 6ης Οκτωβρίου ξεκαθάρισε: «Το αίτημα αλλαγής ηγεσίας νομίζω ότι είναι πανίσχυρο. Διότι κατέβηκαν 6 υποψήφιοι και οι 5 είχαν κεντρικό στόχο την αλλαγή ηγεσίας. Και ο καθένας και η καθεμία παρουσίαζε την πλατφόρμα του. Επέλεξαν εμένα οι πολίτες για να μπορέσω να εκφράσω στον 2ο γύρο αυτό το αίτημα. Στη θέση που είμαι σήμερα, θα μπορούσε, για παράδειγμα, να ήταν ο Παύλος Γερουλάνος. Και εάν ήταν ο Παύλος Γερουλάνος, θα τον στήριζα, γιατί πιστεύω βαθιά ότι το ΠΑΣΟΚ έχει μία μοναδική ευκαιρία».

Σχετικά με την επικείμενη συνάντησή του με τον κ. Γερουλάνο, ανέφερε: «Μπορούμε να συζητήσουμε στην πράξη πώς μπορούμε να προχωρήσουμε στις πολύ μεγάλες αλλαγές που χρειαζόμαστε. Γιατί, κοιτάξτε. Λέμε να αλλάξουμε τη χώρα, και ότι χρειάζεται αλλαγή κατεύθυνσης, και ότι πρέπει να πάμε σε ένα νέο μοντέλο κοινωνικής και οικονομικής δικαιοσύνης. Μα, για να πείσουμε τους πολίτες και να μας εμπιστευτούν ξανά, πρέπει να αλλάξουμε πρώτα εμείς. Αν εμείς παραμένουμε στάσιμοι, τότε μπορεί κάποιος να πειστεί ότι μπορούμε να κάνουμε πολύ μεγάλες τομές και αλλαγές στη χώρα; Γι’ αυτό και λέω ότι, με συμμετοχή και δημοκρατία, με ανοιχτό μυαλό και με μια προσπάθεια να συνδιαμορφώσουμε, γιατί κι άλλοι συνυποψήφιοι έχουν πολύ ωραίες ιδέες, και απόψεις, μπορούμε να φτιάξουμε ένα προωθητικό πρόγραμμα για τις πολύ μεγάλες τομές και μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται ο τόπος. Να μην είναι δηλαδή μια κοινωνική ανάπτυξη που είναι ελεημοσύνης με pass και voucher.

Το λέει άλλωστε και η Ευρώπη καθώς βγήκε και είπε “μην αυξάνετε συνέχεια τα έσοδα, διότι υπάρχει κόφτης στις δαπάνες, άρα ξεφύγετε από τη λογική πάρα πολύ έμμεσοι φόροι και προσπαθήστε να είστε δημιουργικοί, με ανακατεύθυνση, με αναδιανομή, για να σπάσετε το φράγμα της πίεσης στη μεσαία τάξη”, που είναι και ευρωπαϊκή και πάρα πολύ μεγάλη και στη χώρα μας.

Νομίζω με τον Παύλο η συζήτηση δεν είναι παζάρι, αλλά οι πολιτικές. Και έχει κάνει και ένα πρόγραμμα που λέγεται “Αναγέννηση” που το δουλεύει πάρα πολλά χρόνια, το επικαιροποιεί, και νομίζω ότι εκεί είναι η καρδιά της κουβέντας, να συζητήσουμε προγραμματικά».Ξεκαθάρισε επίσης ότι θέλει να γίνει το ντιμπέιτ γιατί «πρέπει να συζητάμε, να συζητάμε και δημόσια, να λέμε τις πολιτικές μας απόψεις και να εξηγήσουμε ποιο είναι το διακύβευμα».

Αναφερθείς, σε ενδεχόμενη συνεργασία με κόμματα της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς στα πρότυπα της Γαλλίας, τόνισε: «Δεν βλέπω εκλογική συνεργασία. Το έχω πει πάρα πολλές φορές. Οι συνεργασίες γίνονται στην κοινωνία, ενώνουμε δυνάμεις στην κοινωνία. Ξέρετε πολιτικά με ενηλικίωσε η αείμνηστη Γεννηματά με την πολιτική της αυτονομία. Αυτό το κρατάμε και είναι θεμέλιο, και πρέπει να φτιάξουμε μια πρόταση η οποία να αγκαλιάσει το 60% των πολιτών – ένα μεγάλο ποσοστό – που δεν έρχονται να ψηφίσουν. Για να αγκαλιάσουμε όλους αυτούς πρέπει να παρουσιάσουμε ένα νέο οικονομικό μοντέλο που να έχει 2 βασικά χαρακτηριστικά. Πρώτον, να συμμετέχουν όλοι οι συντελεστές της αγοράς και οι πολίτες στην ανάπτυξη και, δεύτερον, να είναι δίκαιη διανομή του πλούτου. Αυτή τη στιγμή τίποτα από τα δύο δεν συμβαίνει».

Σχετικά με ενδεχόμενη προσέγγιση στην κ. Διαμαντοπούλου, τόνισε: «Η Άννα Διαμαντοπούλου έχει μια πολύ μεγάλη εμπειρία στα θέματα τα διεθνή και τα ευρωπαϊκά και με το Δίκτυο, παρουσίασε μια μεταρρυθμιστική ατζέντα που έχει αρκετές αλλαγές στο κράτος και βάζει τα θέματα της ψηφιοποίησης. Και είναι θέματα με τα οποία μπορούμε να συνδεθούμε με τον κόσμο καταρχάς. Όλων των υποψηφίων. Και της Άννας. Και του Παύλου».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου