Στις 8 Οκτωβρίου 2024 πραγματοποιήσαμε κρίσιμη σύσκεψη στην αίθουσα εθιμοτυπίας του Δήμου Ρόδου, μετά από πρόσκληση του Δημάρχου. Το αντικείμενό της ήταν η τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης για τη χρήση και εκμετάλλευση της ζώνης Μαρίνας Ρόδου – ένα ζήτημα που απασχόλησε επί μακρόν την τοπική κοινωνία, έλαβε διαστάσεις και σε ορισμένες περιπτώσεις δίχασε την κοινή γνώμη.
Στην εν λόγω συνάντηση ήμασταν προσκεκλημένοι οι αρχηγοί των δημοτικών παρατάξεων, καθώς και οι εκπρόσωποι του ΤΕΕ Δωδεκανήσου. Ο στόχος ήταν να διαμορφωθεί μια ενιαία και συγκεκριμένη πολιτική στάση των συνομιλητών, οι οποίοι εκπροσωπούν την κοινωνία των Ροδίων, όπως και να καθοριστούν τα νομικά, τεχνικά και πολιτικά πλαίσια για τη διαπραγμάτευση του Δήμου με τους επενδυτές και τα αρμόδια υπουργεία.
Η παράταξή μας, «Αρχή Οργάνωσης» για το νησί μας, κατέθεσε με σαφήνεια και ειλικρίνεια τις απόψεις της στο δημοτικό συμβούλιο, υποδεικνύοντας στον Δήμαρχο Ρόδου την ανάγκη τήρησης των όρων της ήδη (από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή) υπογεγραμμένης σύμβασης.
Η θέση μας και η πρότασή μας προέκυψε κατόπιν συστηματικής ενημέρωσής μας για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της χερσαίας ζώνης της Μαρίνας Ρόδου και τις συμβάσεις που έχουν μέχρι σήμερα υπογραφεί.
Από την έρευνα επιβεβαιώθηκε ότι από την περασμένη δεκαετία η χερσαία ζώνη της Μαρίνας Ρόδου είχε περάσει εξολοκλήρου στην ιδιοκτησία του ΤΑΙΠΕΔ, με μόνη εξαίρεση ένα ελάχιστο κομμάτι γης (μόλις 100 τμ) ιδιοκτησίας Δήμου Ρόδου, το οποίο από μόνο του δεν επηρεάζει την επένδυση. Συνεπώς, μια αρνητική εισήγηση του Δήμου Ροδίων ως προς την επένδυση, θα έφερνε μόνο ένα αποτέλεσμα: Την προσωρινή κωλυσιεργία του έργου και συνεπακόλουθα την απευθείας – διμερή συμφωνία μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και (εκάστοτε) Επενδυτή για τη μαρίνα. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο Δήμος Ρόδου και συνολικά η τοπική κοινωνία θα έχανε το σύνολο των αντισταθμιστικών / ανταποδοτικών οφελών από τον Επενδυτή, καθώς επίσης θα έπαυε να έχει λόγο και ρόλο στο συγκεκριμένο κομμάτι του τοπικού ιστού (όπως ήδη συμβαίνει με τις παραλίες ιδιοκτησίας του ΤΑΙΠΕΔ).
Η προσήλωσή μας στα συμφέροντα του τόπου μας αποσκοπεί στην αποφυγή οικονομικών απωλειών και στην αξιοποίηση των ευκαιριών που παρέχουν οι υφιστάμενες συνθήκες.
Η στάση μας, ήταν και παραμένει ως στάση ευθύνης!
Στην παρούσα χρονική συγκυρία είχαμε τη δυνατότητα να συνομιλήσουμε ως εταίροι μιας τριμερούς συμφωνίας (Δημόσιο – Δήμος Ρόδου – Επενδυτής). Ο Δήμος Ρόδου κέρδισε τη δυνατότητα είσπραξης ετήσιου μισθώματος μέχρι και το έτος 2097, εφόσον το υψηλό κόστος επένδυσης απαιτεί παράταση της διάρκειας της σύμβασης για την απόδοση επαρκούς υλοποίησης των έργων. Κερδίσαμε επίσης μια σειρά σημαντικών αντισταθμιστικών & ανταποδοτικών οφελών τα οποία θα αποτυπωθούν εγγράφως και με συγκεκριμένες δεσμεύσεις.
Για τους παραπάνω λόγους, την Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2024 κρατήσαμε, μαζί με τον Δήμαρχο Ρόδου, μια γενναία πολιτική στάση και εντοπίσαμε το ζήτημα στη σωστή του βάση πέρα από προσωπικά συμφέροντα. Όπως αναφέρω και στον τίτλο του άρθρου: εμείς την υπογραφή μας προσέχουμε καλά που την βάζουμε. Δεν παρασύρουμε ούτε και παρασυρόμαστε.
Η μέχρι πρότινος δημόσια συζήτηση για τη Μαρίνα Ρόδου προκάλεσε κύμα κινητοποίησης, το οποίο όμως θα έπρεπε να αναφέρεται και σε άλλους τομείς όπου η Ρόδος «υποφέρει», όπως η κυκλοφοριακή διαχείριση και ο πολεοδομικός σχεδιασμός.
Καταλήγοντας, οι ενέργειες της αντιπολίτευσής μας, μια μέρα ακριβώς μετά την πρώτη επέτειο από τις περσινές αυτοδιοικητικές εκλογές, δείχνουν τη δέσμευσή μας για υπεύθυνη και λογική συμμετοχή στα κοινά. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για το καλό του νησιού της Ρόδου και ευχαριστώ θερμά όσους μας στηρίζουν σε αυτή την οδό.
Με εκτίμηση
Νίκος Ιακ. Γερονικόλας
Επικεφαλής
Αρχή Οργάνωσης, για το νησί μας