τoν κίνδυνο της δημιουργίας δύο κατηγοριών ασθενών, αυτών που θα έχουν προσωπικό γιατρό έναν ειδικευμένο παθολόγο ή γενικό γιατρό και αυτών που θα έχουν είτε αγροτικό γιατρό είτε ειδικευόμενο, επισημαίνουν φορείς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και πολίτες που σχολίασαν, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας για τον προσωπικό γιατρό. Τα σχόλια εστιάζουν επίσης στο εφάπαξ οικονομικό κίνητρο των 40.000 ευρώ μεικτά σε νέους γιατρούς που θα επιλέξουν το 2025 την ειδικότητα της παθολογίας ή της γενικής – οικογενειακής ιατρικής, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για υποχρεωτική θητεία στο ΕΣΥ στους γιατρούς που θα το λάβουν. Προβληματισμός εκφράζεται και για τη συμμετοχή των ιδιωτών γιατρών χωρίς σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ στο δίκτυο των προσωπικών, το πλαίσιο λειτουργίας αυτών και το ενδεχόμενο δημιουργίας συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) που θα ενισχύει την ανισότητα στην πρόσβαση αναλόγως εισοδήματος.
Το χρονικό πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης του σχεδίου νόμου έκλεισε χθες το βράδυ και σε γενικές γραμμές αναγνωρίζεται η προσπάθεια διεύρυνσης της δεξαμενής των προσωπικών γιατρών. Ωστόσο, η μετατροπή των θέσεων υπηρεσίας υπαίθρου σε θέσεις προσωπικών γιατρών, η δυνατότητα επιλογής των αμιγώς ιδιωτών γιατρών ως προσωπικών και το κίνητρο επιλογής της ειδικότητας γενικής – οικογενειακής ιατρικής και παθολογίας από νέους γιατρούς προκάλεσαν τις περισσότερες αντιδράσεις.
Εργαστηριακοί γιατροί: Ζητούν διαγραφή χρεών, εντείνουν τις κινητοποιήσεις
«Οι μόλις αποφοιτήσαντες νέοι γιατροί καλούνται ως υπόχρεοι προσωπικοί γιατροί, έπειτα από μόλις έναν μήνα εκπαίδευσης, να αναλάβουν έναν από τους δυσκολότερους ρόλους στην ιατρική και ενώ η απαιτούμενη εκπαίδευση ενός γενικού – οικογενειακού γιατρού φθάνει πλέον τα πέντε έτη ειδικότητας. Κάποιοι πολίτες θα υποχρεωθούν, είτε λόγω έλλειψης διαθέσιμων ειδικευμένων ιατρών είτε λόγω οικονομικής αδυναμίας, να έχουν προσωπικό γιατρό έναν μη κατάλληλα εκπαιδευμένο πτυχιούχο ιατρικής σχολής, που θα αδυνατεί να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις του ρόλου και να λειτουργεί αποτελεσματικά ως σημείο πρώτης επαφής. Παράλληλα, κάθε 12 μήνες θα είναι υποχρεωμένοι να αλλάζουν προσωπικό γιατρό, με αποτέλεσμα να ακυρώνονται θεμελιώδεις αρχές και χαρακτηριστικά της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας», αναφέρουν από κοινού η Ελληνική Ακαδημία Γενικής – Οικογενειακής Ιατρικής και ΠΦΥ, η Εταιρεία Γενικής – Οικογενειακής Ιατρικής Ελλάδος «Ιπποκράτης», η Ελληνική Εταιρεία Ερευνας και Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδας Υγείας και το Ελληνικό Κολέγιο Γενικής Ιατρικής. Σε άλλα σχόλια επισημαίνεται ο κίνδυνος οι ανειδίκευτοι γιατροί απλώς να παραπέμπουν τους πολίτες σε άλλους γιατρούς.
Ιδιωτικό έργο από γιατρούς του ΕΣΥ: Διευρύνεται η «δεξαμενή»
Ειδικά σε ό,τι αφορά τη διάταξη για το επίδομα των 40.000 ευρώ, πολλοί επισημαίνουν ότι είναι άδικο αυτή να περιορίζεται σε όσους κάνουν αίτηση για ειδικότητα σε Παθολογία και Γενική Ιατρική το 2025 και να μην περιλαμβάνει και όσους κάνουν ήδη αυτές τις ειδικότητες. Πολλά εκ των σχολίων εστιάζουν στην ανάγκη αύξησης των αποδοχών των προσωπικών γιατρών, που σήμερα υπολογίζεται στα 27 ευρώ ανά πολίτη κατ’ έτος, αλλά και του αριθμού των πολιτών που είναι εγγεγραμμένοι σε αυτούς. Ειδικά για τις αμοιβές αναφέρεται ενδεικτικά ότι στην Κύπρο ο μέσος όρος ετήσιων απολαβών των προσωπικών γιατρών ήταν το 2022 132.665 ευρώ, με μέσον όρο ασθενών ανά γιατρό τους 1.264. Στην Ελλάδα η αμοιβή για έναν προσωπικό γιατρό με αντίστοιχο αριθμό ασθενών είναι περίπου 27.600 ευρώ. Ερωτήματα τίθενται και για τη συμμετοχή των αμιγώς ιδιωτών γιατρών (μη συμβεβλημένοι με ΕΟΠΥΥ) ως προσωπικοί, καθώς αναφέρεται ότι δεν προβλέπεται κίνητρο για τον γιατρό να δηλώνεται προσωπικός γιατρός, ενώ δεν γίνεται σαφές εάν θα έχει συγκεκριμένες υποχρεώσεις – δεσμεύσεις ή θα πρέπει να παρέχει συγκεκριμένες υπηρεσίες αυτός ο γιατρός.
Πηγή: kathimerini.gr