Βουνό χρεών και σπατάλη υπερσυνταγογράφησης γονατίζουν τον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος βρίσκεται ένα βήμα πριν από την κατάρρευση, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος, να τιναχθεί στον αέρα, τόσο η πρωτοβάθμια όσο και η δευτεροβάθμια περίθαλψη. Μόνο στο 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου, τα ασφαλιστικά ταμεία χρωστούν στο Οργανισμό από εισφορές υγείας ασφαλισμένων που έχουν εισπράξει, αλλά δεν έχουν αποδώσει, 951,2 εκατομμύρια ευρώ.
Τα χρέη του ΙΚΑ ξεπερνούν το μισό δισ. ευρώ και ακολουθούν ο ΟΑΕΕ (318 εκατ. ευρώ), και ο ΟΓΑ (91,2 εκατ. ευρώ). Συνολικά η υστέρηση εισφορών του ΕΟΠΥΥ έχει φτάσει πλέον στα 1,653 δισ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς γιατρούς, φαρμακεία, φαρμακευτικές εταιρείες, διαγνωστικά κέντρα, ιδιωτικές κλινικές κ.ά. ανέρχονται στα 1,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 40% είναι προς φαρμακευτικές εταιρείες που έχουν να πληρωθούν από το 2013.
Ο Οργανισμός καλείται επίσης να καλύψει έναν τεράστιο όγκο παροχών, μέρος του οποίου, σύμφωνα και με τον απερχόμενο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρη Κοντό, είναι καθαρά προϊόν σπατάλης και προκλητικής ζήτησης, όπως σημειώνει η Καθημερινή.
Οπως υπογράμμισε στα πλαίσια του απολογισμού του έργου του ΕΟΠΥΥ, ένα εκατομμύριο αξονικές τομογραφίες τον χρόνο και περισσότερες από μισό εκατομμύριο μαγνητικές τομογραφίες τον χρόνο δεν αντιστοιχούν στις ανάγκες του πληθυσμού.
Το πιο χαρακτηριστικό ίσως στοιχείο αφορά τον αριθμό των συνταγών και συσκευασιών φαρμάκων που χορηγούνται στους ασφαλισμένους. Το πρώτο εξάμηνο αυξήθηκαν κατά 7% οι συνταγές φαρμάκων και κατά 9% ο όγκος των φαρμάκων που χορηγήθηκε.
Ειδικότερα, το πρώτο εξάμηνο του 2015 εκτελέστηκαν 33.653.084 συνταγές ασφαλισμένων έναντι 31.314.251 συνταγών που εκτελέστηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2014 (αύξηση 7%) και συνταγογραφήθηκαν 97.712.918 συσκευασίες φαρμάκων έναντι 89.630.219 το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι (αύξηση 9%). Ο κλειστός προϋπολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης παραμένει ωστόσο ο ίδιος: 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Η υπέρβαση από αυτόν τον στόχο για τους πρώτους μήνες του έτους έχει ήδη φτάσει τα 223,4 εκατομμύρια ευρώ.
Ενα άλλο μεγάλο και ακριβό αγκάθι για τον Οργανισμό είναι και οι μαϊμού συνταγογραφήσεις. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ενός ασφαλισμένου ο οποίος χρησιμοποιούσε περισσότερα του ενός βιβλιάρια υγείας για υπερσυνταγογράφηση φαρμάκων υψηλού κόστους, τα οποία ήταν άσχετα με τις παθήσεις του. Η ζημία για τον ΕΟΠΥΥ ανέρχεται σε 172.000 ευρώ.
Γιατρός γυναικολόγος χρέωνε εικονικές επισκέψεις ασφαλισμένων και συνταγογραφούσε εξετάσεις που δεν εκτελούνταν για να αιτιολογεί τις επισκέψεις. Με τον τρόπο αυτό επιβάρυνε τον ΕΟΠΥΥ με 1.250 ευρώ. Κλήθηκε να πληρώσει πρόστιμο 16.875 ευρώ και διεκόπη η σύμβασή του με τον Οργανισμό για ένα έτος.
Ιδιώτης διώκεται ποινικά, αφού χρησιμοποίησε στοιχεία πέντε ασφαλισμένων, χωρίς αυτοί να το γνωρίζουν, για να συνταγογραφήσει συγκεκριμένη δραστική ουσία χρεώνοντας τον ΕΟΠΥΥ με 38.217 ευρώ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι σε 75 γιατρούς επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 300.802 ευρώ. προσεγγίζει τις 95.000 ευρώ.
thetoc,gr