Ανοιγμα σε ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και κάλεσμα συστράτευσης σε ψηφοφόρους των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, πέρα από τα «κομματικά σύνορα», απηύθυνε χθες το βράδυ από το Ρέθυμνο ο Κυρ. Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. κάλεσε ειδικά τις ομάδες που δεν έχουν εμπιστευθεί ακόμα τη Ν.Δ. να κάνουν την υπέρβασή τους προκειμένου να διαμορφωθεί ένα ισχυρό πλειοψηφικό ρεύμα για την ανασυγκρότηση της χώρας. Στο μέτωπο της Πειραιώς, δεν αποκλείεται η επιστροφή του κ. Μητσοτάκη από την Κρήτη να σηματοδοτήσει και αλλαγές στη «βιτρίνα» του κόμματος.
Στην ομιλία του Ρεθύμνου, που σε πολλά στελέχη της Ν.Δ. θύμισε έναρξη προεκλογικής περιόδου, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε όσους απογοητεύθηκαν από τις ψεύτικες υποσχέσεις του Αλ. Τσίπρα να εμπιστευθούν τη Ν.Δ. «Σας ζητώ να μη μένετε στην απογοήτευση και την αγανάκτησή σας. Δεν έχει καμιά σημασία τι ψηφίζατε τα προηγούμενα χρόνια. Σε αυτή την κατάσταση που έχει βρεθεί η χώρα μας όλοι πρέπει να κάνουμε υπερβάσεις. Δεν θέλω να μας διχάζει το χθες, θέλω να μας ενώσει το αύριο», σημείωσε χαρακτηριστικά. Προηγουμένως, ο πρόεδρος της Ν.Δ., ο οποίος επιδιώκει να διεισδύσει σε απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στον μεσαίο χώρο, έθεσε τα κομματικά σύνορα των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων ως σύνορα μεταξύ αλήθειας και ψέματος, υποσχέσεων και αποτελεσματικότητας. «Η καταστροφική φωτιά του ΣΥΡΙΖΑ θάμπωσε ήδη τις ιδεολογικές διαφορές μεταξύ των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων», είπε χαρακτηριστικά, περιγράφοντας λακωνικά το διακύβευμα των επόμενων εκλογών. Επιπλέον, κατέστησε σαφές ότι η Ν.Δ., της οποίας ηγείται, είναι ένα κόμμα ανοιχτό σε νέες ιδέες και νέα πρόσωπα, προκειμένου να ηγηθεί και ως κυβέρνηση ενός ισχυρού ρεύματος ανασυγκρότησης της χώρας.
Η χθεσινοβραδινή παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη δεν αφήνει ανοιχτό σε πολλές ερμηνείες το τι πρόκειται να συμβεί την Πέμπτη στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, καθώς κατέστησε σαφές ότι η Ν.Δ. δεν πρόκειται να συναινέσει σε ένα ΕΣΡ που θα είναι υποχείριο του ΣΥΡΙΖΑ. Τόνισε δε ότι όχι μόνο ο πρόεδρος, αλλά και τα μέλη της ανεξάρτητης αρχής «θα πρέπει να σηματοδοτούν την ανεξάρτητη, αξιόπιστη, αμερόληπτη και τεχνοκρατική λειτουργία του». Σε κάθε περίπτωση, έθεσε ως προαπαιτούμενο την εγκατάλειψη της «δογματικής εμμονής» του Ν. Παππά για τέσσερα κανάλια. Την ίδια ώρα, η Πειραιώς απαντούσε με οξύτητα στο Μαξίμου ότι επιχειρεί και πάλι να παρακάμψει το ΕΣΡ και καλούσε την κυβέρνηση να επιστρέψει τις αρμοδιότητες στην ανεξάρτητη αρχή αν πράγματι επιθυμεί τη συγκρότηση ενός ισχυρού ΕΣΡ.
«Εθνική γραμμή»
Απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στις διαρροές του Μαξίμου που κατηγορούσαν την Πειραιώς ότι επιθυμεί την αποσταθεροποίηση προκειμένου να επανέλθει στην εξουσία και να εφαρμόσει ένα τέταρτο μνημόνιο, ο Κυρ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ν.Δ. θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει τα χειρότερα και δεσμεύθηκε ότι θα «βάλει πλάτη» στη διεθνή σκηνή για τη διασφάλιση των καλύτερων συμφωνιών για τη χώρα. Εμφανίστηκε μάλιστα με «εθνική γραμμή» για το ζήτημα της ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, σημειώνοντας ότι η χώρα πρέπει να ενταχθεί το συντομότερο δυνατόν, ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση για την απομείωση του χρέους.
Διακομματικό γεύμα με Παυλόπουλο στο Αρκάδι
Για δεύτερη φορά μέσα σε οκτώ ημέρες συναντήθηκαν Πρ. Παυλόπουλος και Κυρ. Μητσοτάκης. Δεν είχαν, βέβαια, τετ α τετ. H συνάντηση έγινε στο πλαίσιο γεύματος στο Ρέθυμνο με αφορμή τις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 150 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Αρκαδίου. Στο ίδιο τραπέζι κάθισαν, εκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου Κρήτης, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και σχεδόν το σύνολο των τοπικών βουλευτών όλων των κομματικών αποχρώσεων. Ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε, σύμφωνα με πληροφορίες, συνομιλία με την κ. Γεννηματά. «Η ιστορία μας είναι ένας αιώνιος αγώνας για την ανεξαρτησία», δήλωσε νωρίτερα ο κ. Παυλόπουλος από την Ιερά Μονή Αρκαδίου, επισημαίνοντας ότι «είμαστε ένας λαός ελεύθερος για τον οποίο η αντίσταση είναι παράδοση αιώνων». Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως στο Αρκάδι, πριν από 150 χρόνια, γράφτηκε «ίσως το πιο ένδοξο κεφάλαιο στον εθνικό απελευθερωτικό αγώνα της Κρήτης». Πρόσθεσε ακόμη ότι η θυσία του Αρκαδίου είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρη παρά ποτέ.
Καθημερινή