Ειδήσεις

Ξέμειναν από ρευστό τα νοσοκομεία

Τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, σε φάρμακα, αναλώσιμα υλικά, αναγκαίο εξοπλισμό και υποδομές συνθέτουν την εικόνα που παρουσιάζουν τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Σύμφωνα δε με την καταγραφή της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, ήδη έχουν εξαντληθεί για φέτος τα κονδύλια των λειτουργικών δαπανών, ενώ από τα 600 εκατ. ευρώ που δίνει ο ΕΟΠΥΥ για τα νοσοκομεία, έχουν αυτή τη στιγμή εκταμιευτεί μόλις τα 200 εκατ.

Την ίδια ώρα, παρά την έγκριση 483 εκατ. ευρώ από την τελευταία δόση για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, η οικονομική ασφυξία του ΕΣΥγίνεται όλο και πιο έντονη: όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, τα χρέη των δημόσιων νοσοκομείων ανέρχονται σε 907 εκατ. ευρώ (στοιχεία Αυγούστου), εντούτοις προμηθευτές και εργαζόμενοι των νοσοκομείων εκτιμούν πως  οι οφειλές μέχρι το τέλος του χρόνου θα εκτοξευτούν στο 1,5 δισ. ευρώ.

Η αιτία της έκρηξης των χρεών (το Δεκέμβριο του 2015 τα νοσοκομεία είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές 931 εκατ. ευρώ, οι οποίες εκτοξεύτηκαν στο 1,12 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, στο 1,14 δισ. το Μάιο, στο 1,18 δισ. τον Ιούνιο και στο 1,12 τον Ιούλιο) βρίσκεται, όπως εξηγεί η Ομοσπονδία, στο χαμηλό προϋπολογισμό, που για το σύνολο του έτους δεν ξεπερνά το 1.156 δισ. ευρώ, μειωμένος δηλαδή κατά 350 εκατ. σε σύγκριση με το 2015.

Σύμφωνα μάλιστα με το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού, η επιχορήγηση των νοσοκομείων δεν πρόκειται να ανέβει ούτε τη χρονιά, γεγονός που θα συντηρήσει τη δημιουργία νέων χρεών λόγω της περιορισμένης ρευστότητας.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ παραδέχθηκε εμμέσως και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός σε ομιλία του σε συνέδριο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, λέγοντας πως παρά την κρίση, εξακολουθούμε να έχουμε ένα πολύ ισχυρό ιδιωτικό τομέα και υψηλή ιδιωτική δαπάνη υγείας: η συμμετοχή των πολιτών στο συνολικό κόστος υγείας, πιο συγκεκριμένα, είναι περίπου στο 35% με 40%, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στις ευρωπαϊκές χώρες είναι στο 20% με 25%. Και τα ποσοστά αυτά αυξάνονται όσο τα νοσοκομεία αδυνατούν να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση.

Βέβαια ο Α. Ξανθός, παρά τις ελλείψεις στα νοσοκομεία, επιμένει στο σχέδιο του για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και αύξηση της “χωρητικότητας” του ΕΣΥ, το οποίο θα  συμπληρώνεται μόνο όπου χρειάζεται  από τον  ιδιωτικό τομέα

Όπως αναφέρουν τέλος οι εργαζόμενοι, η προκήρυξη 2.000 θέσεων μόνιμων γιατρών για το 2017 τις οποίες έχει προαναγγείλει ο αναπλ. υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης δεν φτάνουν για να καλύψουν τις ελλείψεις που υπάρχουν. Υπολογίζεται ότι  τα κενά σε ειδικευμένους γιατρούς φτάνουν τα 6.600 και οι ανάγκες είναι πολλαπλάσιες.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου