Νέα «κραυγή» αγωνίας απευθύνουν οι εθελοντές που βρίσκονται στην άτυπη δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στα παλιά σφαγεία της Ρόδου, καθώς χτες, συμπληρώθηκαν 27 ολόκληροι μήνες (!) από την λειτουργία τους.
Η κοινωνία της Ρόδου, επιχειρηματίες, απλοί πολίτες αλλά και οι τοπικές αρχές και φορείς, στήριξαν και στηρίζουν εμπράκτως μέχρι και σήμερα την δομή αυτή, η οποία όμως, δεν φαίνεται να έχει περισσότερα περιθώρια για να παραμείνει ως έχει.
Παρά το γεγονός πως ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι δεν πρόκειται να δεχτεί την ίδρυση και λειτουργία hotspot στο νησί, οι συνθήκες που επικρατούν απαιτούν την εξεύρεση μιας οριστικής λύσης.
Η θέση την οποία είχε εκφράσει ο Σύριζα διά της Νομαρχιακής Επιτροπής του στο πρόσφατο παρελθόν, δεν ήταν η δημιουργία μίας τέτοιας δομής, όπως τα hotspot στα νησιά της Λέρου και της Κω, αλλά η δημιουργία μίας δομής φιλοξενίας που να μπορέσει να εξασφαλίσει την φιλοξενία σε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων αυτών. Κι αυτό γιατί οι πρόσφυγες και οι παράτυποι μετανάστες που μεταφέρονται στην άτυπη δομή φιλοξενίας στα παλιά σφαγεία της Ρόδου, είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία όσοι, είτε έχουν άσυλο, είτε έχουν κάνει αίτηση για χορήγηση ασύλου. Επίσης, πολλοί είναι εκείνοι που έρχονται στην Ρόδο από άλλα νησιά , όπως το Καστελόριζο και η Κως, και περιμένουν αυτή την διαδικασία.
Ο κ. Χατζηδιάκος πάντως, αν και έχει ξεκαθαρίσει σε δηλώσεις του ότι είναι στις προθέσεις του να κλείσει την συγκεκριμένη δομή (λόγω των σχεδίων για την συνολική ανάπλαση του μετώπου και την αξιοποίηση αυτού του χώρου) κρατά κλειστά τα χαρτιά του για την εναλλακτική πρόταση μετεγκατάστασης σε άλλο χώρο, ή δημιουργίας άλλης δομής.
Υπάρχει βέβαια και η άλλη άποψη, που λέει ότι εάν δημιουργηθεί χώρος για hotspot στο νησί, θα εξασφαλιστεί η σίτιση (η οποία επιχορηγείται από την Ευρώπη) και η φύλαξη. Με αυτή την θέση όμως, όλοι είναι πολύ επιφυλακτικοί.
«Κραυγή» αγωνίας από τους εθελοντές
Την ίδια ώρα, οι εθελοντές έχουν πλέον σηκώσει τα χέρια… ψηλά.
«Για 27 ολόκληρους μήνες, βρισκόμαστε εδώ λίγα άτομα, προσπαθώντας καθημερινά να εξασφαλίσουμε τροφή για όσους έρχονται στη Ρόδο και τους φιλοξενούμε σε αυτή την δομή. Υπάρχουν βέβαια ακόμη αρκετά μεγάλες προσφορές από επιχειρηματίες της Ρόδου, με ή χωρίς τη μεσολάβηση του Δήμου, όμως εδώ και καιρό αντιμετωπίζουμε δυσκολίες στην εξασφάλιση των απαιτούμενων ποσοτήτων τροφίμων. Σήμερα δεν έχουμε τις προσφορές που δεχόμασταν πριν. Και κάνουμε συνεχώς εκκλήσεις για βρεφικές τροφές και για άλλα τρόφιμα ώστε να μπορέσουμε να ταΐσουμε τους ανθρωπους αυτούς…» δήλωσε χτες ο εθελοντής και «ψυχή» αυτής της δομής, κ. Ντίνος Μαντικός, που είναι και ο επικεφαλής της ομάδας συμπολιτών μας η οποία στηρίζει εθελοντικά και αφιλοκερδώς όλες τις προσπάθειες για την φιλοξενία των προσφύγων και μεταναστών στο νησί της Ρόδου, από τον Αύγουστο του 2015.
«Αντέξαμε μέχρι σήμερα και έχουμε ακόμη κουράγιο. Ωστόσο θα πρέπει να καταλάβουν κάποιοι ότι ο εθελοντισμός δεν μπορεί να συνεχιστεί με αυτή την κατάσταση. Μόνον σήμερα, έχουμε 57 άτομα και πριν δύο ημέρες, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ανέλαβε την μετεγκατάσταση τεσσάρων οικογενειών με πέντε – έξι άτομα η καθεμία σε σπίτια. Οι ροές όμως, δεν σταματούν. Ήδη αποβιβάστηκαν κι άλλοι, ενώ αναμένεται να έρχονται συνεχώς. Με τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις που καλώς ή κακώς υπάρχουν εδώ, στα παλιά σφαγεία και με τις παρούσες συνθήκες δεν μπορούμε να συνεχίσουμε άλλο. Πρέπει να βρεθεί οριστική λύση. Βεβαίως πρέπει να βρεθεί λύση για την προώθησή τους και από το κεντρικό κράτος. Ωστόσο, η δομή εδώ δεν μπορεί να λειτουργήσει άλλο έτσι….», δήλωσε ο κ. Μαντικός. Πάντως παρά τις προσπάθειες, τις δωρεές σε τρόφιμα και ρούχα και την φιλοξενία, η κατάσταση με τις ροές συνεχίζεται. Και είναι μια πραγματικότητα με την οποία η Ρόδος βρίσκεται αντιμέτωπη.
Στην άτυπη δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στα παλιά σφαγεία της Ρόδου, φιλοξενούνται σήμερα 57 άτομα, εκ των οποίων 21 παιδιά και αρκετά βρέφη.
Ο κ. Μαντικός, περιέγραψε την καθημερινή προσπάθεια και την ανησυχία που διακατέχει τους εθελοντές που προσπαθούν να βρουν τρόφιμα για τους μετανάστες, και φάρμακα για τα οποία έχει αναλάβει την ευθύνη ο ιατρός κ. Σάββας Καραγιάννης, ενώ το Νοσοκομείο Ρόδου, βοηθάει για την ιατρική τους περίθαλψη, τις εξετάσεις κ.λπ. καθώς και η προϊσταμένη της Παιδιατρικής Κλινικής, κα Ντίνα Μαχαιρίδου.
«Ξεκινήσαμε στις 16 Αυγούστου 2015 με 50 άτομα. Ο αριθμός των μεταναστών που βρίσκουν στέγη στα παλιά σφαγεία αυξομειώνεται διαρκώς. Η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχισθεί ως έχει. Ο χώρος των παλιών σφαγείων δεν πληροί βασικές συνθήκες διαβίωσης, παρά τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλονται. Όλοι το γνωρίζουμε αυτό. Σε κάθε περίπτωση, είχα επισημάνει στις αρμόδιες αρχές ότι είναι απολύτως αναγκαίο να βρεθεί ένας νέος χώρος για τη φιλοξενία των μεταναστών. Θα πρέπει να παρθούν κάποιες αποφάσεις. Καλώς ή κακώς υπάρχει η ανάγκη μίας δομής φιλοξενίας μεταναστών στη Ρόδο. Ας την ονομάσουν αυτή τη δομή όπως θέλουν, ας την αποκαλέσουν hotspot ή πρόχειρο κατάλυμα φιλοξενίας. Στην ουσία για ένα άτυπο hotspot πρόκειται… Ως συνήθως όμως παίζουμε με τις λέξεις και χάνουμε την ουσία. Το πρόβλημα είναι υπαρκτό και απαιτεί ουσιαστικές λύσεις. Δεν μπορεί να λειτουργεί αυτός ο χώρος φιλοξενίας πάντα σε εθελοντική βάση. Αυτά τα δύο χρόνια κάνουμε υπεράνθρωπες προσπάθειες για την άψογη λειτουργία του και ευχαριστούμε όλη τη ροδιακή κοινωνία που μας συμπαραστέκεται. Πολλές ευχαριστίες θέλουμε να εκφράσουμε τόσο στους γιατρούς του νοσοκομείου, στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, στους επιχειρηματίες και στους μεμονωμένους εθελοντές. Χωρίς αυτούς δεν θα είχαμε καταφέρει τίποτε. Καταφέραμε να διαχειριστούμε το πρόβλημα χωρίς να γίνει ευρέως αντιληπτό ότι υπάρχει μία τέτοια δομή στη Ρόδο. Δεν ξέρω όμως για πόσο μπορούμε να συνεχίσουμε κάτω από αυτές τις συνθήκες» όπως ανέφερε.