Συνεχίζονται οι «ουρές» στον ΟΑΕΔ Ρόδου καθημερινά, καθώς με το κλείσιμο της τουριστικής περιόδου, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και γενικώς οι εποχιακώς εργαζόμενοι σε τουριστικές επιχειρήσεις, σπεύδουν να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους για να λάβουν το επίδομα ανεργίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «δ» το κατάστημα του ΟΑΕΔ Ρόδου δέχεται καθημερινά 250 αιτήσεις, ενώ μέχρι και χτες, για όποιον υπέβαλλε τα χαρτιά του, η πιο κοντινή ημερομηνία είναι η….1η του Δεκέμβρη, ενώ υπάρχει έντονη ανησυχία για το αν θα καταβληθούν εγκαίρως τα επιδόματα και τα δώρα μέχρι την περίοδο των Χριστουγέννων.
Ωστόσο, η διοίκηση του ΟΑΕΔ (και σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της «δ») ξεκαθαρίζει πως έχει ενισχυθεί η υπηρεσία με ένα άτομο –εναλλάξ- κάθε εβδομάδα προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των δικαιούχων.
Το θέμα έφερε στη δημοσιότητα τον περασμένο μήνα, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ρόδου και σύμφωνα με τον πρόεδρο κ. Σάββα Χατζησάββα, και τον πρόεδρο του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου κ. Θανάση Σταμούλη πέρσι τέτοια εποχή με το κλείσμο της τουριστικής περιόδου, οι εργαζόμενοι αντιμετώπισαν τα ίδια προβλήματα και μάλιστα σημειώθηκαν καθυστερήσεις, σε σημείο να μην προλάβουν να πληρωθούν μέχρι τα Χριστούγεννα.
Όπως δήλωσε στην «δ» ο κ. Χατζησάββας, οι καθυστερήσεις που σημειώθηκαν πέρσι στην καταβολή των επιδομάτων ανεργίας, οφείλονταν στο σύστημα, αλλά κυρίως στην έλλειψη προσωπικού στον ΟΑΕΔ Ρόδου -ενώ στον ΟΑΕΔ Αρχαγγέλου δεν σημειώθηκαν ανάλογα περιστατικά- με αποτέλεσμα να περιμένουν οι εργαζόμενοι πολλούς μήνες και μετά τα Χριστούγεννα!
Ο ΟΑΕΔ Ρόδου, με 21 υπαλλήλους σήμερα, πρέπει να εξυπηρετήσει 13.000 εποχικά εργαζόμενους –πέραν των άλλων αντικειμένων που έχει, όπως τα οικοδομικά επιδόματα, τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, ενώ πρόσφατα προστέθηκαν και οι πρώην δικαιούχοι του ΟΕΚ.
Ωστόσο, κατά το 2017, το 95% των επιδομάτων για τους εποχικά εργαζόμενους στον τουρισμό, πληρώθηκαν μέχρι και τον Φεβρουάριο, ενώ το 50% των επιδομάτων είχε καταβληθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2016.
Το Εργατικό Κέντρο Ρόδου
Σήμερα, εξάλλου ο πρόεδρος του ΕΚΡ κ. Σάββας Χατζησάββας θα βρίσκεται στην Αθήνα και μαζί με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ κ. Παναγόπουλο, θα έχουν επαφές με την διοίκηση του ΙΚΑ και του ΟΑΕΔ με μια ‘γεμάτη’ ατζέντα:
«Το ένα θέμα το οποίο έχουμε επισημάνει, είναι πολύ σοβαρό και αφορά κάποιες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις οι οποίες, επειδή οφείλουν πολλά χρήματα προς το ΙΚΑ, δεν τους καταχωρεί τα ένσημα των εργαζομένων –με αποτέλεσμα να είναι όμηροι: αφενός δεν μπορούν να πάρουν τα ένσημά τους καθώς ο ΟΑΕΔ δεν δέχεται τα δικαιολογητικά τους για το επίδομα ανεργίας και αφετέρου, δεν έχουν ασφάλιση υγείας. Αυτό το έχουμε καταγγείλει και είμαστε σε συνεχείς επαφές με την διοίκηση του ΙΚΑ στην Αθήνα. Μιλάμε για πάνω από 2.500 εργαζόμενους που απασχολούνται και σε άλλες επιχειρήσεις πέραν των ξενοδοχείων. Σχετική παρέμβαση κάναμε με επιστολή την οποία κοινοποιήσαμε σε όλους τους βουλευτές της Δωδεκανήσου και αναμένουμε την παρέμβασή τους επί του θέματος.
Όσον αφορά το επίδομα ανεργίας, εμείς κάναμε ήδη παράσταση τόσο στο ΙΚΑ όσο και στον ΟΑΕΔ και ζητήσαμε επιτακτικά, φέτος να μην υπάρξει πρόβλημα με τις καθυστερήσεις. Τελικά, έστειλαν έναν υπάλληλο για κάθε εβδομάδα (εναλλάξ). Εμείς θα θέσουμε το θέμα και στην συνάντηση ώστε να ενισχυθεί το κατάστημα με προσωπικό. Προσφερθήκαμε να συνεισφέρουμε εθελοντικά για να εξυπηρετηθούν οι εργαζόμενοι. Αυτό έγινε ήδη στον ΟΑΕΔ του Ηρακλείου, μετά από παρέμβαση του τοπικού Εργατικού Κέντρου και του τοπικού Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, που συγκεντρώνουν τα δικαιοληγητικά και τα μεταφέρουν στον ΟΑΕΔ βοηθώντας στην αποσυμφόρηση των υπηρεσιών. Εδώ, δυστυχώς δεν έγινε δεκτό. Ο ΟΑΕΔ Αρχαγγέλου, όμως, δέχτηκε την βοήθειά μας και η ροή εξυπηρέτησης είναι καλύτερη. Πολύ φοβούμαι ότι η κατάσταση θα είναι χειρότερη από πέρσι.
Δεν θα δεχτούμε, κανένας εργαζόμενος να κάνει Χριστούγεννα χωρίς επίδομα ανεργίας, φέτος. Εμείς θα είμαστε σε επιφυλακή και θα παρακολουθούμε αυτά τα θέματα. Δεν είμαστε πολίτες β’ κατηγορίας», ανέφερε.
Ωστόσο, η δοίκηση δηλώνει πως αυτό απαγορεύεται και δεν είναι εφικτό να έχει οποιοσδήποτε πρόσβαση στο σύστημα του οργανισμού –εάν δεν είναι υπάλληλος διότι διαχειρίζεται χρήματα του δημοσίου.