Η τράπεζα έχει «πακετάρει», συνολικού ύψους 200-230 εκατ. Σε ποιες περιοχές εδρεύει η πλειονότητα των επιχειρήσεων. Πώς φορτώθηκαν τεράστιες οφειλές για το μέγεθός τους.
Πρόκειται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, για δάνεια που δεν εξυπηρετούνται πάνω από 5 χρόνια και η πλειοψηφία των επιχειρήσεων δραστηριοποιείται στους χειμερινούς τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας. «Το 90% ασχολείται με τον χειμερινό τουρισμό και το υπόλοιπο 10% αφορά παραθεριστικά καταλύματα και ενοικιαζόμενα δωμάτια», αναφέρει στο Euro2day.gr πηγή με γνώση της υπόθεσης.
Το συγκεκριμένο πακέτο, η σύνθεση του οποίου είναι σχεδόν έτοιμη, αναμένεται να βγει προς πώληση εντός του πρώτου 3μήνου του 2019, καθώς η τράπεζα επιδιώκει να ολοκληρώσει προηγουμένως την πώληση του χαρτοφυλακίου ναυτιλιακών δανείων, με την επωνυμία «Nemo».
Μέσω αναπτυξιακού
Τα κόκκινα δάνεια που είναι συνδεδεμένα με εταιρείες όπως καταλύματα, πανσιόν και ενοικιαζόμενα δωμάτια αποτελούν, σύμφωνα με τους τραπεζίτες, ένα από τα πιο μεγάλα αγκάθια στη μεγάλη εικόνα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) και η σύσταση και λειτουργία των εν λόγω εταιρειών στηρίχθηκε στους αναπτυξιακούς νόμους, χωρίς σοβαρό business plan και πραγματική ανταποδοτικότητα.
Συνολικά, οι εταιρείες αυτές χρωστούν στο τραπεζικό σύστημα 1,2 δισ. ευρώκαι σύμφωνα με τα υψηλόβαθμα στελέχη των τραπεζών, ήρθε η ώρα να «φύγουν από τα χαρτοφυλάκια καθώς δεν διαφαίνεται καμία προοπτική αποπληρωμής, κυρίως όσα από αυτά βρίσκονται στην ηπειρωτική Ελλάδα, δηλαδή σε χειμερινούς τουριστικούς προορισμούς».
Τραπεζική πηγή εξηγεί στο Euro2day.gr ότι τα περισσότερα από τα τουριστικά καταλύματα που πήραν δάνεια και δεν τα εξυπηρετούν επί χρόνια, χρηματοδοτήθηκαν «ασκόπως», όπως υπογραμμίζουν, από τους διαδοχικούς αναπτυξιακούς νόμους, χρησιμοποιώντας ως όπλο γνωριμίες και «κόλπα», και όχι τις πραγματικές οικονομικές προοπτικές της επιχείρησης που ίδρυσαν.
Ετοιμες και οι άλλες τράπεζες
Αντίστοιχες κινήσεις πώλησης αμιγώς κόκκινων δανείων που έχουν λάβει εταιρείες τουριστικών καταλυμάτων και ενοικιαζόμενων δωματίων ετοιμάζουν και άλλες τράπεζες. Το πακέτο της Εθνικής έχει καθυστερήσει, καθώς η συλλογή των συγκεκριμένων δανείων είχε ξεκινήσει από τα τέλη του 2017, με τον σχεδιασμό να προέβλεπε την πώληση δανείων -της κατηγορίας- ύψους 300-400 εκατ. ευρώ.
Η Alpha Bank ΑΛΦΑ -0,47% έχει ήδη εντάξει σε προς πώληση πακέτο κόκκινων εταιρικών δανείων με εξασφαλίσεις ένα σημαντικό κομμάτι από τη συγκεκριμένη κατηγορία NPLs.