Συνάντηση με την διοίκηση της ΔΕΥΑΡ πραγματοποίησαν χτες οι βυτιοφορείς της Ρόδου, με αφορμή το κλείσιμο της φετινής τουριστικής περιόδου.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κ. Αλέξανδρος Μανωλάκης:
«Είχαμε συνάντηση με τους βυτιοφορείς του νησιού, καθώς δέχονται τηλεφωνήματα από τους ξενοδόχους προκειμένου να μαζέψουν τα λίπη που έχουν συσσωρευτεί καθ’ όλη την διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου. Την Τετάρτη παρουσιάστηκε πρόβλημα στον ΒΙΟΚΑ επειδή συγκεντρώθηκαν πολλοί τόνοι λίπους. Αυτό, πέραν του ότι νομικά είναι απαγορευτικό διότι δεν υπάρχει τέτοιου είδους περιθώριο για επεξεργασία στον Βιολογικό της Ρόδου, προκαλεί παράλληλα και τεράστια προβλήματα –τόσο στις εγκαταστάσεις και στην λειτουργία του Βιολογικού όσο και στο περιβάλλον, καθώς έχει επιπτώσεις στην θαλάσσια ρύπανση. Προλάβαμε και σταματήσαμε οποιοδήποτε ενδεχόμενο να γίνουν διαρροές προς την θάλασσα. Στη συνάντηση προσπαθήσαμε να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτή δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση. Όσοι βυτιοφορείς θελήσουν θα πρέπει να απευθύνονται σε επιχειρήσεις που έχουν την δυνατότητα να επεξεργάζονται αυτά τα λίπη ώστε να μεταφέρονται στις ιδιωτικές εγκαταστάσεις και όχι στον ΒΙΟΚΑ» όπως είπε.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα και συμφωνήθηκε εκατέρωθεν πως αυτό το πρόβλημα πρέπει να λυθεί εν τη γενέσει του, δηλαδή να μεριμνήσουν οι ίδιοι οι επιχειρηματίες να βρουν μια λύση χωρίς να περιμένουν να κλείσει η σεζόν και να μεταφέρονται τέτοιες ποσότητες από λίπη στον Βιολογικό.
«Εκτιμώ πως και οι ίδιοι οι βυτιοφορείς αντιλήφθηκαν το πρόβλημα και τις συνέπειες που μπορεί να λάβει σε περίπτωση συσσώρευσης μεγάλων ποσοτήτων λίπους στον ΒΙΟΚΑ» είπε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ.
Νέες γεωτρήσεις
σε εξέλιξη
Με αφορμή το γεγονός πως η δημοτική αρχή Ρόδου είχε λάβει σχετική απόφαση για να διαθέσει 1 εκ. ευρώ στην ανόρυξη νέων γεωτρήσεων, ο κ. Μανωλάκης είπε πως η κατάσταση έχει εξομαλυνθεί:
«Με το κλείσιμο της τουριστικής σεζόν, η κατάσταση εξομαλύνθηκε. Βεβαίως εμείς δεν σταματάμε τις προσπάθειες και προχωράμε στην προετοιμασία ενόψει της επόμενης σεζόν. Ετοιμαζόμαστε να προχωρήσουμε σε ένα νέο διαγωνισμό για 23 γεωτρήσεις στο νησί, ώστε να στηρίξουμε περιοχές όπου δεν έχει αποκατασταθεί 100% η υδροδότηση. Μέχρι στιγμής μόνον σε τρεις περιπτώσεις, υπήρξαν προβλήματα και οι γεωτρήσεις δεν έδωσαν νερό (Μανδρικό, Κρητηνία και Δαματριά). Στο υπόλοιπο νησί, είχαμε θετικά αποτελέσματα. Ωστόσο, η Ρόδος απαιτεί πολύ μεγάλες ποσότητες και βέβαια, οφείλουμε να τις εξασφαλίσουμε με κάθε τρόπο. Μας ενδιαφέρει να έχουμε εναλλακτικές λύσεις ώστε να ‘ξεκουράζεται’ μία γεώτρηση και να λειτουργεί μία άλλη ώστε να περιορίσουμε το φαινόμενο της υφαλμύρωσης» όπως είπε.
Να σημειωθεί τέλος, πως όσον αφορά την ποιότητα του νερού ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ διαβεβαίωσε πως γίνονται τακτικά αναλύσεις καθώς λόγω της απότομης μείωσης στη ζήτηση που σημειώθηκε με το κλείσιμο της τουριστικής περιόδου, παραλαμβάνονται πολύ λιγότερες ποσότητες από το Φράγμα Γαδουρά με συνέπεια να έχει ‘διαταραχθεί’ το σύστημα και να απαιτείται μια εξομάλυνση και εξορθολογισμός στα επίπεδα του χλωρίου.