Η πρωτοπορία του Δήμου Ρόδου σχετικά με την προσέλκυση των Ψηφιακών Νομάδων αναδείχθηκε στο ψηφιακό “1ο Digital Mobilities Conference: Nomads & Remote Workers”. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στις 8 & 9 Νοεμβρίου από τη Savvy Reps σε συνεργασία με το Παρατηρητήριο Ψηφιακών Νομάδων και τέθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Ρόδου. Παρουσιάστηκαν σε αυτό οι επικείμενες τάσεις, οι καλές πρακτικές, οι ανάγκες της αγοράς και αξιοποιήσιμα στοιχεία σχετικά με το φαινόμενο των Ψηφιακών Νομάδων και της απομακρυσμένης εργασίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Δημοτική Αρχή έχει συνάψει σύμβαση με το Παρατηρητήριο Ψηφιακών Νομάδων του οποίου η έδρα βρίσκεται στη Ρόδο, για την εκπόνηση μελέτης σχετικά με την προσέλκυση τους. Η μελέτη αυτή είναι η πρώτη που εκπονείται για Δήμο της χώρας και αναμένεται να ολοκληρωθεί το προσεχές διάστημα.
Τους λόγους για τους οποίους η Ρόδος μπορεί να καταστεί ιδανικός προορισμός για τους ψηφιακούς νομάδες, τόνισε ο κ. Ταρασλίας στην ομιλία στο 1ο Digital Mobilities Conference. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι η Ρόδος αποτελεί ήδη ένα καθιερωμένο προορισμό για αρκετούς “expatriates”, για άτομα δηλαδή από άλλες χώρες που επιλέγουν τη Ρόδο ως το μέρος που θέλουν να ζήσουν το υπόλοιπο της ζωής τους.
Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Ρόδου, παρουσίασε το σχέδιο της Δημοτικής Αρχής σχετικά με την προσέλκυση των ψηφιακών νομάδων και των remote workers στο νησί. Αναφέρθηκε σε μια σειρά από δράσεις η οποίες ήδη ετοιμάζονται προς υλοποίηση και αφορούν μεταξύ άλλων τη συμβολή στην ίδρυση “co-working spaces” και “co-living spaces”, τα οποία αποτελούν απαραίτητες υποδομές για τα συγκεκριμένα κοινά, καθώς και τη δημιουργία σχετικού ενημερωτικού portal, όπως επίσης και ψηφιακού κέντρου εξυπηρέτησης και υποδοχής τους (infodesk). Επιπλέον, αναφέρθηκε σε μελλοντικές δράσεις όπως τη δημιουργία εναλλακτικών χώρων εργασίας καθώς και σε ενέργειες που αφορούν στην καλλιέργεια μιας κοινότητας ψηφιακών νομάδων στο νησί, η οποία θα αποτελέσει και από μόνη της ισχυρή διαφήμιση για τον προορισμό.
Ο Κωνσταντίνος Ταρασλιάς τόνισε ότι ένας από τους λόγους που η Ρόδος πρέπει να παραμείνει μπροστά και στο συγκεκριμένο τομέα, είναι ότι ένα μέρος της μελλοντικής τουριστικής κίνησης παγκοσμίως θα απορροφηθεί από τέτοιου κινητικότητες, όσο τα κοινά αυτά αυξάνονται σε μέγεθος.
Σύμφωνα με τον κ. Ταρασλιά, η παρούσα Δημοτική Αρχή και ο Δήμαρχος Αντώνης Καμπουράκης, έχουν αποδείξει ότι όλες τους οι δράσεις στρέφονται προς την καινοτομία και την βιωσιμότητα, δίνοντας έμφαση στην τεχνολογική προσαρμογή, το περιβάλλον, την προσβασιμότητα καθώς και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών.
Μάλιστα, στον κύριο Ταρασλιά αναφέρθηκε και ο κ. Οlumide Gberno, ένας από τους ομιλητές του συνεδρίου και ένας από τους «key opinion leaders» του κινήματος των
ψηφιακών νομάδων παγκοσμίως. Ο κ. Gberno, ο οποίος πρόσφατα επισκέφθηκε τη Ρόδο προσκεκλημένος από το Παρατηρητήριο Ψηφιακών Νομάδων και το Δήμο Ρόδου, αναφέρθηκε για τη συνάντηση του με τον Αντιδήμαρχο τον οποίο χαρακτήρισε ως τον πιο «ευγενικό και καλόκαρδο Έλληνα που έχει γνωρίσει ποτέ», ενώ εντύπωση του έκανε το πάθος και το όραμα του κ. Ταρασλιά για την καινοτομία καθώς και τη διάθεση του να αποκτήσει η Ρόδος νομαδική κοινότητα.
Χαιρετισμό εκ μέρους του Δημάρχου, Αντώνη Καμπουράκη, απηύθυνε στο συνέδριο ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού, κ. Θανάσης Βυρίνης, ο οποίος ανέφερε ότι στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι να αποτελέσει η Ρόδος το κέντρο της νομαδικής κοινότητας στην Ελλάδα και στη Μεσόγειο. Μεταξύ άλλων, ο κ. Βυρίνης ανέφερε τα εξής:
«Η Νέα Δημοτική Αρχή με επικεφαλής τον κ. Αντώνη Καμπουράκη έχει δώσει έμφαση στην αναδιαμόρφωση της τουριστικής πολιτικής της Ρόδου, στη βιώσιμη ανάπτυξη και στην τεχνολογική προσαρμογή του νησιού σε πολλούς τομείς. Οι ψηφιακοί νομάδες αποτελούν στοιχείο σύγκλισης των επιμέρους αυτών στόχων.
Η Ρόδος είναι από τους πρώτους προορισμούς στην Ελλάδα, αν όχι ο πρώτος που δημόσια ανακοίνωσε την πρωτοβουλία του για την προέλκυση ψηφιακών νομάδων. Στόχος μας είναι, το νησί μας να εξελιχθεί σύντομα σε ένα Κέντρο νομαδικής κοινότητας στην Ελλάδα και στη Μεσόγειο.
Βρισκόμαστε στο τέλος της φάσης σχεδιασμού της στρατηγικής μας με σκοπό να περάσουμε άμεσα στη φάση της υλοποίησης της. Βλέπουμε τη μεγάλη αυτή νέα πρόκληση των καιρών μας ως αντίμετρο στην εποχικότητα. Παράλληλα όμως, διακρίνουμε μία μεγάλη ευκαιρία για την μεταφορά και ανταλλαγή «κουλτούρας» τεχνολογίας και καινοτομίας που διαθέτει το συγκεκριμένο κοινό. Βεβαίως, βρισκόμαστε μπροστά σε μία εξαιρετική ευκαιρία να εμπλουτίσουμε και να ενδυναμώσουμε το brand της Ρόδου ως τουριστικού προορισμού, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτό τους remote workers και τους expatriates, που ανήκουν στη μεγάλη κατηγορία των ψηφιακών νομάδων.
Η Ρόδος είναι ένας προορισμός που μπορεί να ανταποκριθεί στις προσδοκίες και στις ανάγκες των ψηφιακών νομάδων και που θα κερδίσει το στοίχημα αυτό με συστηματική και μεθοδική δουλειά».
O αντιδήμαρχος τουρισμού, κ. Βυρίνης ανέλυσε τα πλεονεκτήματα της Ρόδου τα οποία, όπως είπε εγγυώνται την επιτυχή έκβασης της πρωτοβουλίας της Δημοτικής Αρχής. Σε αυτά κατατάσσεται η ύπαρξη διεθνούς αεροδρομίου με απευθείας συνδέσεις με πολλά αεροδρόμια του εξωτερικού, η ύπαρξη οργανωμένων ξενοδοχείων και καταλυμάτων όλων των κατηγοριών, ο πλούτος πολιτιστικών και θρησκευτικών μνημείων, το ήπιο κλίμα με περισσότερες από 300 ημέρες ηλιοφάνειας, οι επιλογές στον τομέα της διασκέδασης και της γαστρονομίας, η ύπαρξη περιφερειακού νοσοκομείου, πανεπιστημίου και τουριστικών σχολών κλπ.
Mεταξύ των ομιλητών της πρώτης μέρας ήταν o Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Γ.Γ. του υπουργείου Μετανάστευσης κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, ο κ. Αntoni Minkowski ιδρυτής του Remote Camp, καθώς και άλλοι διακεκριμένοι εισηγητές.