Τοπικές Ειδήσεις

Κλείνει οριστικά κάθε συζήτηση για τη διάσπαση του ενιαίου Δήμου της Ρόδου

• Οι δήμοι της χώρας παραμένουν 332 με τα σημερινά τους όρια και δεν τίθεται ζήτημα αλλαγής του αριθμού και των ορίων των σημερινών Δήμων • Το ζήτημα είχε ανοίξει εκ νέου τον Ιούνιο του 2022 όταν πρόεδροι των δημοτικών κοινοτήτων της Ρόδου αποφάσισαν να κινήσουν διαδικασίες για τη διάσπαση του ενιαίου δήμου της Ρόδου σε πέντε

Αλλάζουν εκ βάθρων όλα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση εκτός από το χωροταξικό των δήμων όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος στη διάρκεια του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ που διεξάγεται στη Ρόδο, κλείνοντας οριστικά το θέμα της διάσπασης του ενιαίου δήμου του νησιού μας, που αιωρείται ήδη από το 2010 οπότε και εφαρμόστηκε ο Καλλικράτης.
Παρότι το θέμα του Καλλικράτη και η διερεύνηση των προθέσεων της κυβέρνησης να προχωρήσει στη διάσπαση μεγάλων Δήμων της χώρας ετέθη από δημάρχους που τοποθετήθηκαν στο ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ, το ζήτημα κλείνει με την παρουσίαση των σαρωτικών αλλαγών σε όλο το πλαίσιο εκλογής, διακυβέρνησης και λειτουργίας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης που παρουσίασε ο Θεόδωρος Λιβάνιος.

Όπως ξεκάθαρα αναφέρεται στον νέο ενιαίο κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι δήμοι της χώρας παραμένουν 332 με τα σημερινά τους όρια και δεν τίθεται ζήτημα αλλαγής του αριθμού και των ορίων των σημερινών Δήμων. Επίσης στον ενιαίο κώδικα προτείνεται να καταργηθεί η Δημοτική Ενότητα ως ξεχωριστή διαίρεση του Δήμου.
Υπενθυμίζεται ότι στη Ρόδο, τον Ιούνιο του 2022 πρόεδροι των δημοτικών κοινοτήτων της Ρόδου, κατά τη γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν και στην οποία παρέστη η πλειονότητα των εκπροσώπων των 42 κοινοτήτων είχαν αποφασίσει να κινήσουν τις διαδικασίες για τη διάσπαση του ενιαίου Δήμου, σε πέντε.
Η πρόταση της πλειονότητας των προέδρων την οποία πολλά από τα τοπικά συμβούλια είχαν υπογράψει, ήταν η διάσπαση του ενιαίου Δήμου της Ρόδου σε πέντε ως εξής:
-Συνένωση Δημοτικής Ενότητας Ρόδου με τη Δημοτική Ενότητα Καλλιθέας
-Συνένωση Δημοτικής Ενότητας Αρχαγγέλου με τη Δημοτική Ενότητα Αφάντου
-Συνένωση Δημοτικής Ενότητας Καμείρου με τη Δημοτική Ενότητα Αταβύρου
-Συνένωση Δημοτικής Ενότητας Ιαλυσού με τη Δημοτική Ενότητα Πεταλούδων
-Συνένωση Δημοτικής Ενότητας Νότιας Ρόδου με τη Δημοτική Ενότητα Λινδίων.
Η πρόταση μάλιστα είχε προωθηθεί απευθείας στο Υπουργείο Εσωτερικών και στο Γραφείο του Πρωθυπουργού με παράλληλη κοινοποίηση στους βουλευτές.
Παραλλήλως η ίδια διαδικασία ακολουθήθηκε και από Δήμους των Περιφερειών Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ηπείρου που ήταν σε ανοικτή γραμμή με αυτοδιοικητικούς της Ρόδου για να συντονίσουν τις ενέργειές τους, σχηματίζοντας ενιαίο μέτωπο διεκδίκησης της επαναχάραξης των διοικητικών ορίων των Δήμων τους με τη διάσπασή τους σε μικρότερους.
Οι πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων πρόταξαν, πέρα από την ενιαία πρότασή τους για τη διάσπαση του ενιαίου Δήμου Ρόδου σε πέντε, και την απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τον Μάρτιο του 2019 για τη διάσπαση των Δήμων Κέρκυρας, Κεφαλλονιάς, Λέσβου, Σάμου και Σερβίων – Βελβεντού στους οποίους μάλιστα υπήρχε έντονη φημολογία ότι θα περιληφθεί και η Ρόδος, όμως τελικά αυτό δεν συνέβη και το νησί μας έμεινε εκτός της σχετικής τροπολογίας.
Όπως είχε αποκαλύψει η «δημοκρατική» τον Ιανουάριο του 2023, και οι Δημοτικές Ενότητες Μακρύ Γιαλού του Δήμου Ιεράπετρας, Σοχού του Δήμου Λαγκαδά, Φιλιατρών του Δήμου Τριφυλίας, Κρύας Βρύσης του Δήμου Πέλλας και Κλειτορίας, Αροανίας και Παΐων του Δήμου Καλαβρύτων (με την προτεινόμενη ονομασία “Δήμος Ορεινής Αχαΐας”) είχαν συνταχθεί με τους προέδρους των Δημοτικών Ενοτήτων του ενιαίου Δήμου της Ρόδου ο οποίος άνοιξε πρώτος το ζήτημα που έλαβε πανελλαδικές διαστάσεις.
Οι εν λόγω δημοτικές ενότητες με κοινή επιστολή των προέδρων τους προς το Γραφείο του Πρωθυπουργού, ζήτησαν συνάντηση προκειμένου να υποβάλουν το αίτημά τους για επανεξέταση των διοικητικών τους ορίων, καθώς συστρατευόμενοι με τους προέδρους των δημοτικών κοινοτήτων της Ρόδου επισήμαναν ότι οι συνενώσεις που έγιναν με τον ν. 3852/2010 είχαν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω υποβάθμιση των παρεχόμενων προς τους πολίτες υπηρεσιών λόγω της έλλειψης πόρων και προσωπικού, στοιχείο που έγινε ιδιαίτερα αισθητό στους κατοίκους των Δήμων που προέκυψαν από εκτεταμένες και σε κάποιες περιπτώσεις, δυσλειτουργικές συνενώσεις.
Σε ό,τι αφορά στον ενιαίο Δήμο της Ρόδου η διαδικασία της λήψης αποφάσεων των τοπικών συμβουλίων ολοκληρώθηκε, με την συντριπτική πλειοψηφία να τάσσεται και επισήμως υπέρ της διάσπασης.
Ο ενιαίος δήμος, υποστήριξαν στην πρότασή τους, δεν μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες στους πολίτες, απουσιάζει η αμεσότητα στη δράση και η ευελιξία και δεν μπορεί να αναλάβει τοπικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, γιατί δεν μπορεί να συγκεράσει τους διαφορετικούς αναπτυξιακούς προσανατολισμούς και τις ιδιαιτερότητες των πρώην δήμων και των διαφορετικών χωρικών ενοτήτων που αποτελούν το νησί.
Στην κοινή επιστολή των προέδρων είχε γίνει ιδιαίτερη αναφορά στα προβλήματα που δημιούργησε η εφαρμογή του Καλλικράτη στους νησιωτικούς Δήμους:

«Η εφαρμογή του δόγματος, “κάθε νησί και δήμος”, έχει δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία του ενιαίου δήμου Ρόδου τα τελευταία 11 χρόνια και στην πραγματικότητα λειτούργησε ως το «μνημόνιο» στην αυτοδιοίκηση και προκάλεσε πλήθος αρνητικών εξελίξεων σε βάρος της τοπικής οικονομίας και σε βάρος των πολιτών.
Στο νησί των 160 χιλ. κατοίκων και των 42 κοινοτήτων καθίσταται εμφανές ότι απαιτείται ένας νέος χωροταξικός, διοικητικός και λειτουργικός σχεδιασμός, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν ανακύψει από την μέχρι τώρα λειτουργία του ενιαίου Δήμου. Ενός υδροκέφαλου, δημαρχοκεντρικού Δήμου που το μόνο που απέφερε στην Ροδίτικη ύπαιθρο, ήταν η τερατώδες άμβλυνση των προβλημάτων.
Η συζήτηση για να επανασχεδιαστεί ο χάρτης της αυτοδιοίκησης στο νησί, επιβάλλεται από τις ίδιες τις συνθήκες και από τα τραγικά αδιέξοδα που δημιούργησε ο Ενιαίος Δήμος. Η συζήτηση αυτή άνοιξε γιατί οι ίδιοι οι πολίτες βιώνουν αυτά τα αδιέξοδα.
Ο επιβεβλημένος χωροταξικός επανασχεδιασμός του Δήμου Ρόδου αποτελεί βούληση της πλειοψηφίας των Ροδίων. Η διάσπαση του ενιαίου Δήμου Ρόδου σε μικρότερους πιο ευέλικτους και λειτουργικούς Δήμους αποτελεί μονόδρομο.
Εμείς, οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων, άνθρωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ενεργοί πολίτες, παίρνουμε ανοιχτή και ξεκάθαρη θέση.
Ζητούμε να θεσπιστεί ένα ευέλικτο και λειτουργικό μοντέλο με την διάσπαση του Ενιαίου Δήμου Ρόδου σε μικρότερους Δήμους με τοπικά γεωγραφικά αναπτυξιακά χαρακτηριστικά, που να μπορούν να λειτουργήσουν από την πρώτη ημέρα και να προσφέρουν υπηρεσίες στους πολίτες.
Δήμοι που να μπορούν να προχωρήσουν και να υλοποιήσουν ένα αναπτυξιακό σχέδιο για την περιοχή τους, να κάνουν τα μικρά αλλά τόσο αναγκαία έργα στα χωριά. Τώρα είναι η ώρα για τη διαμόρφωση ενός νέου και λειτουργικού αυτοδιοικητικού μοντέλου», είχαν επισημάνει μεταξύ άλλων στην κοινή επιστολή τους.
Το ραντεβού με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη δεν έγινε ποτέ και η παρουσίαση του νέου κώδικα της Τοπικής από τον υπουργό Εσωτερικών όπως όλα δείχνουν κλείνει κάθε συζήτηση για τη διάσπαση του ενιαίου Δήμου Ρόδου, παρότι υπάρχουν αρκετοί υποστηρικτές για την ανάγκη δημιουργία περισσότερων Δήμων στο νησί μας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου