Ειδήσεις

Αύξηση του ποσοστού κατάσχεσης από μισθό ή σύνταξη

Σχέδιο για κατάσχεση μεγαλύτερου μέρους μισθών και συντάξεων (από το 25% που ισχύει σήμερα), όσων χρωστούν στο δημόσιο, χωρίς όμως να θίγεται το ακατάσχετο όριο των 1500 ευρω, εξετάζει η κυβέρνηση, ως μέτρο κάλυψης του δημοσιονομικού κενού!

Με το υφιστάμενο καθεστώς οι εφορίες μπορούν να κατάσχουν, από οφειλέτες του δημοσίου, μέχρι και το 25% μισθών και συντάξεων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς, εφόσον το ποσό που απομένει είναι τουλάχιστον 1.500 ευρω. Ο περιορισμός βέβαια, ισχύει μόνο για τους τραπεζικούς λογαριασμούς που έχουν δηλωθεί από τον φορολογούμενο στο υπουργείο Οικονομικών, ως μισθοδοσίας ή σύνταξης, ώστε να εφαρμόζεται το ακατάσχετο των 1.500 ευρω. Στους υπόλοιπους τραπεζικούς λογαριασμούς, που περιλαμβάνονται καταθέσεις η άλλα ποσά, οι κατασχέσεις ξεκινούν απο το πρώτο ευρώ!

Στις προτάσεις μέτρων που απέστειλε προς την τρόικα η κυβέρνηση δεσμεύεται οτι θα επανεξετάσει το μέτρο και συγκεκριμένα το αν θα πρέπει να αυξηθεί το ποσοστό 25% που στις κατασχέσεις σε μισθούς και συντάξεις, υπό την προϋπόθεση οτι, θα παραμείνει σε ισχύ το ακατάσχετο οριο των 1.500 ευρω.

Mια από τις προτάσεις που βρίσκεται στα συρτάρια του υπουργείου Oικονομικών προβλέπει σύμφωνα με πληροφορίες την αύξηση του ποσοστού κατάσχεσης πάνω από το ακατάσχετο όριο των 1.500 ευρώ από 25% στο 50%. H αύξηση αυτή, εφόσον πραγματοποιηθεί, θα επηρεάσει όσους λαμβάνουν υψηλό μισθό ή σύνταξη.

Στο μεταξύ η τρόικα επιμένει στην καθιέρωση περιουσιακών και εισοδηματικών κριτηρίων για την υπαγωγή των οφειλετών στη ρύθμιση, ενώ η ελληνική πλευρά συζητά μόνο κίνητρα για τους οφειλέτες που βρίσκονται ήδη σε προηγούμενες ρυθμίσεις των 12 έως 48 δόσεων ώστε να μην μεταπηδούν στις 72 και 100 δόσεις.

Πηγήcapital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου