Ειδήσεις

«Πάτωσε» η Ελλάδα για το κλίμα

ην έκτη θέση από το τέλος, ανάμεσα στις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και την 33η θέση παγκοσμίως καταλαμβάνει φέτος η Ελλάδα ως προς τις πολιτικές της για την κλιματική αλλαγή, διατηρώντας τη θέση της ανάμεσα στην ομάδα κρατών με «κακές» κλιματικές πολιτικές.

Αυτή η δυσμενής κατάταξη για την Ελλάδα προκύπτει από την ετήσια έκθεση «Δείκτες Κλιματικών Επιδόσεων (CCPI)» που πραγματοποιούν κάθε χρόνο η οργάνωση Germanwatch και το δίκτυο οργανώσεων CAN (Climate Action Network) και η οποία βαθμολογεί τις πολιτικές 61 κρατών που, αθροιστικά, είναι υπεύθυνα για το 90% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τον τομέα της ενέργειας.

Οι βασικοί λόγοι που για ακόμη μια χρονιά η χώρα μας καταλαμβάνει τις τελευταίες θέσεις της κατάταξης αφορούν την εμμονή στην εκμετάλλευση του λιγνίτη για τις ανάγκες της χώρας σε ηλεκτρισμό, την απουσία επενδύσεων στον τομέα των καθαρών μορφών ενέργειας, τη στασιμότητα στην εφαρμογή πολιτικών μείωσης του αποτυπώματος του τομέα των μεταφορών και τους αυξανόμενους κίνδυνους για τα δάση.

Ως μικρά, θετικά βήματα από την πλευρά της χώρας μας αξιολογούνται η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών και η προώθηση της αυτοπαραγωγής από μικρά φωτοβολταϊκά (net metering), που όμως δεν στάθηκαν αρκετά.

Η θέση που καταλαμβάνει η Ελλάδα γίνεται ακόμη δυσμενέστερη καθώς τις 19 από τις 20 πρώτες θέσεις στη βαθμολογία καταλαμβάνουν ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και η Κύπρος, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία (9η, 12η και 19η θέση αντίστοιχα), ενώ στο βάθρο με τις καλύτερες επιδόσεις βρίσκονται η Δανία, η Βρετανία και η Σουηδία.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, για πρώτη φορά από το 2014, η εγκατάσταση μονάδων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (περίπου το 59% της πρόσθετης ισχύος στην ηλεκτροπαραγωγή) ξεπέρασε την αντίστοιχη ισχύ μονάδων πυρηνικής ενέργειας και ορυκτών καυσίμων.

Περίπου οι μισές από τις επενδύσεις σε καθαρές μορφές ενέργειας πλέον γίνονται σε αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Βελτιωμένη επίδοση πέτυχαν οι ΗΠΑ λόγω των τεράστιων επενδύσεων που υλοποίησαν στον τομέα των ΑΠΕ, ενώ σε ό,τι αφορά την Κίνα καταγράφεται ως ενθαρρυντική η αποσύνδεση οικονομικής ανάπτυξης και εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που πετυχαίνει σιγά σιγά η χώρα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου