Ειδήσεις

Plan B: «Βάζουν χέρι» σε ΟΑΕΔ για να μην μειωθούν οι συντάξεις

Εναλλλακτικό σχέδιο του υπουργείου Εργασίας εάν οι θεσμοί επιμείνουν μέχρι τέλους στο «όχι» στην αύξηση των εργοδοτικών εισφορών. Ποιο βάρος καλείται να σηκώσει ο ΟΑΕΔ και ο ΕΟΠΥΥ. Σίγουρες οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις.

Εναλλακτικές προτάσεις προκειμένου να επιτευχθεί η δέσμευση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και τελικά να μην μειωθούν οι κύριες συντάξεις, στο πλαίσιο της προωθούμενης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης αναζητούν στο υπουργείο Εργασίας.

Στο τραπέζι έχει πέσει πρόταση για αύξηση των εσόδων του ΙΚΑ μέσα από την μη απόδοση σημαντικού μέρους από τις εισφορές υπέρ ανεργίας που εισπράττει το Ταμείο για λογαριασμό του ΟΑΕΔ.

Αν και πρόκειται για λογιστική μεταφορά που δεν θα προσφέρει και πολλά στα συνεχώς μειούμενα έσοδα του ΙΚΑ, στο υπουργείο Εργασίας επεξεργάζονται το “plan B” καθώς όπως όλα δείχνουν, οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν φαίνονται διατεθειμένοι να δεχθούν την κυβερνητική πρόταση για αύξηση των εισφορών.

Πρακτικά, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αναζητεί έσοδα προκειμένου να καλύψει το 0,4% του ΑΕΠ, ήτοι περίπου 700 εκατ. ευρώ, χωρίς να οδηγηθεί σε περικοπές κύριων συντάξεων. Δεδομένες πάντως, θεωρούνται οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, οι οποίες μάλιστα θα είναι μεγαλύτερες, εφόσον δεν “περάσει” η αντίστοιχη πρόταση για αύξηση εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων κατά μισή μονάδα για κάθε έναν.

Στο υπουργείο Εργασίας θεωρούν ότι οι παρακρατούμενες εισφορές, για παράδειγμα υπέρ του ΟΑΕΔ, είναι υψηλές σε σχέση με τις παροχές που ισχύουν στον Οργανισμό. Είναι χαρακτηριστικό, ότι στον προϋπολογισμό του νέου έτους, που φέρει την έγκριση του κουαρτέτου των δανειστών, ο ΟΑΕΔ εμφανίζεται με πλεόνασμα, το οποίο μάλιστα, μαζί με το πλεόνασμα του ΕΟΠΥΥ μειώνει το συνολικό έλλειμμα των φορέων κοινωνικής πολιτικής.

Μάλιστα, όπως φαίνεται και από τον προϋπολογισμό του 2016 που ψηφίστηκε το περασμένο Σάββατο, κάτι αντίστοιχο επιδιώκεται και με τις εισφορές των ήδη συνταξιούχων υπέρ του ΕΟΠΥΥ, οι οποίες σχεδόν κατά το ήμισυ (355,3 εκατ. ευρώ) εγγράφονται ως έσοδα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Και αυτές οι εισφορές εισπράττονται από το ΙΚΑ και προφανώς δεν θα αποδοθούν.

Αυτό είναι και το πρόβλημα στην περίπτωση των συνεισπραττόμενων εισφορών. Το ΙΚΑ εισπράττει για λογαριασμό τρίτων, δεν αποδίδει όμως. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2010 και μετά, με νόμο, παρακρατεί το 30% των εσόδων που εισπράττει για λογαριασμό του ΟΑΕΔ. Βάσει του νέου σχεδιασμού, το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί στο 60%.

Το συνολικό ποσό που εισπράττει για λογαριασμό του ΟΑΕΔ το ΙΚΑ ανέρχεται σε κάτι παραπάνω από 400 εκατ. ευρώ. Βάσει του νόμου, θα έπρεπε να καταθέτει στον Οργανισμό τουλάχιστον 280 εκατ. ευρώ και να παρακρατεί 120 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα βέβαια με ασφαλείς πληροφορίες, το ποσό που για το τρέχον έτος έχει καταβληθεί στον ΟΑΕΔ, δεν ξεπερνά τα 120 με 150 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα χρησιμοποιούνται για να καλύψουν έκτακτες ανάγκες του ΙΚΑ που βαίνουν αυξανόμενες.

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του Ιδρύματος για το 2016 αναμένεται έλλειμμα που ενδέχεται να ξεπερνά και τα 2 δισ. ευρώ, έναντι πρόβλεψης ελλείμματος 930 εκατ. ευρώ για το τρέχον έτος.

euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου