Της Νεκταρίας Μπίλλη
Εδώ και μέρες το νησί του Ήλιου δεν είναι τόσο λαμπερό. Η είδηση της άγριας, της αποτρόπαιης δολοφονίας ενός νέου κοριτσιού έχει συγκλονίσει την επικράτεια. Έχει παγώσει την κοινωνία μας. Φρίκη και αηδία. Πρωτοφανή δεδομένα για την περιοχή μας. Όλοι θρηνούν τον άδικο και βίαιο χαμό της ωραίας Ελένης που βίωσε τα πιο ζωώδη και ακραία ένστικτα. Θρηνεί η τοπική κοινωνία, θρηνεί η πανεπιστημιακή κοινότητα. Ένα νέο παιδί που ήρθε στη Ρόδο με τη βαλίτσα του γεμάτη όνειρα και στόχους που όμως δεν κατάφερε να ολοκληρώσει.
Ράγισε καρδιές ο αξιοπρεπής τραγικός πατέρας που ήρθε στην περιοχή μας για να μαζέψει τις αναμνήσεις από το παιδί του. Τραγική φιγούρα και η μάνα που η σπαρακτική κραυγή της ακούστηκε από το Διδυμότειχο μέχρι τη Ρόδο. Τα λόγια παγώνουν στα χείλη. Οι λέξεις δεν έχουν νόημα. Όταν χάνεται ένα παιδί δύο καρδιές παύουν να χτυπούν. Του παιδιού και της μάνας. Ποιος να μιλήσει και τι να πει. Τι να πει κανείς στην μάνα που κοιλοπόνεσε, που έμεινε άυπνη νύκτες πάνω από το παιδικό προσκεφάλι, που ξενυχτούσε περιμένοντας να ακούσει την πόρτα από το εφηβικό δωμάτιο να κλείνει. Την μάνα που περίμενε να ανοίξει η πόρτα του λεωφορείου για να κλείσει στην αγκαλιά της το παιδί της, να το φροντίσει, να το περιποιηθεί τις λίγες ημέρες των Χριστουγέννων. «Το παιδί μου ήταν κοινωνικό, ευαίσθητο, του έλεγα να έχει φιλίες και σχέση γιατί μέσα από τα συναισθήματα αγαπιέσαι».
Δεν θα υπεισέλθουμε στα χαρακτηριστικά της δολοφονίας διότι αυτό είναι δουλειά του δικαστή. Εμείς θα αναλύσουμε τις κοινωνικές προεκτάσεις του πρωτόγνωρου για τα δεδομένα της περιοχής μας συμβάντος. Πολλάκις έχουμε αναφερθεί για την απώλεια του αισθήματος ασφάλειας που είναι εξόχως σημαντική και αποτελεί ακρωτηριασμό για την κοινωνίας μας. Διότι η διάπραξη ενός εγκλήματος είναι πολυπαραγοντική . Πρωτίστως εξαρτάται από τη φύλαξη που έχουν οι πολίτες και από το φόβο της επικείμενης τιμωρίας. Γι΄αυτό όταν ο νόμος επισύρει μεγάλο βαθμό αυστηρότητας μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά στην τέλεση εγκλημάτων. Ένας άλλος άκρως σημαντικός παράγοντας είναι ο βαθμός εκπολιτισμού των πολιτών, οι αρχές και τα πρότυπα μέσα από τους ρυθμιστές της διαμόρφωσης της προσωπικότητας και της συμπεριφοράς και αυτοί είναι η οικογένεια, το σχολείο και η πολιτεία.
Η πολιτεία λοιπόν μέσω των θεσμών και των φορέων της πρέπει να λάβει άμεσα και κατασταλτικά μέτρα. Τα προβλήματα πρέπει να θεραπεύονται και όχι να κρύβονται κάτω από το χαλί γιατί μετατρέπονται σε σκουπίδια μολύνοντας και δηλητηριάζοντας την κοινωνία. Με διάφορες δημόσιες αναρτήσεις κάποιων νταήδων «ηθικολόγων» η Ελένη δολοφονήθηκε και μετά το θάνατο της. Η Ελένη που διέπραξε, τι το μεμπτό; να βρεθεί στον ίδιο χώρο με δύο συνομίληκους της. Οι τραγικοί γονείς βίωσαν και τη δεύτερη δολοφονία του παιδιού τους και το έκαναν με θαυμαστή αξιοπρέπεια.
Στην Ελένη, στον Βαγγέλη, στη Μυρτώ για το κάθε παιδί που βίωσε την πιο απάνθρωπη και τερατώδη συμπεριφορά που τα ΟΧΙ και τα ΜΗ του δεν εισακούστηκαν ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΣΥΓΓΝΩΜΗ. Να χεις καλό παράδεισο αντίο ΕΛΕΝΗ.
ΥΓ. Η Ρόδος αποτελεί διαχρονικά ασφαλή προορισμό. Μια πόλη που κάθε καλοκαίρι φιλοξενεί εκατομμύρια επισκεπτών και που ποτέ μέχρι σήμερα δεν συνέβηκε τέτοιου είδους έγκλημα. Το παρόν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα.
Συγχαρητήρια στην κύρια Μπιλλη για το άρθρο της!!