«Η πανδημία στη χώρα μας εμφανίζει σαφή ύφεση για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα», ανέφερε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.
Αύξηση των νέων κρουσμάτων παρατηρείται κυρίως στην Ευρυτανία, το Λασίθι, την Αργολίδα και τη Δυτ. Αττική, επεσήμανε η κ. Παπαευαγγέλου προσθέτοντας ότι σαφή μείωση εμφανίζει τόσο η θετικότητα των εργαστηριακών ελέγχων που διενεργήθηκαν την τελευταία εβδομάδα όσο και η θετικότητα που προκύπτει από τις μαζικές ανοιχτές δειγματοληψίες που οργανώνει ο ΕΟΔΥ. Συγκεκριμένα, είναι στο 2,8% ενώ στις αρχές Νοεμβρίου είχε φτάσει στο 4%.
Η υψηλότερη θετικότητα καταγράφεται στις Περιφερειακές Ενότητας Έβρου, Ευρυτανίας, Γρεβενών, Κοζάνης, Θεσσαλονίκης και Κιλκίς.
Σύμφωνα με τη πρόσφατη εβδομαδιαία του ΕΟΔΥ, η περασμένη εβδομάδα, δηλαδή η εβδομάδα 48 του 2021 ήταν η πρώτη μετά από 8 εβδομάδες συνεχούς αύξησης νέων νοσηλειών στην οποία παρατηρήθηκε σαφής μείωση στις νέες εισαγωγές.
Ωστόσο, δεν χωράει κανένας εφησυχασμός, τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας παραμένει ιδιαίτερα υψηλό με τα ενεργά κρούσματα στην επικράτεια να ξεπερνούν τις 50.000.
Το ΕΣΥ συνεχίζει να πιέζεται σημαντικά λόγω μεγάλου αριθμού νοσηλευόμενων που υπολογίζονται στην επικράτεια στις 4.800.
Τρεις στους τέσσερις που χρειάζονται εισαγωγή στο νοσοκομείο είναι άνω των 55, ενώ σταθερά χαμηλός παραμένει ο αριθμός των παιδιών και εφήβων που νοσηλεύονται και αποτελούν το 1,17% των ασθενών στην επικράτεια.
Παρά την αύξηση των διαθέσιμων κλινών, απλών και ΜΕΘ, η πληρότητα στην επικράτεια βρίσκεται στο 67% στις απλές κλίνες και στο 80% στις ΜΕΘ Covid, με τη Βόρεια Ελλάδα να βρίσκεται συνεχώς σε πληρότητα 100%, σημείωσε η κ. Παπαευαγγέλου.
«Το Rt με τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα και με τη χρήση των σκληρών δεικτών της πανδημίας (εισαγωγές, διασωληνώσεις, θανάτους) είναι 0,96. Με βάση αυτό υπολογίζεται ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του Δεκεμβρίου θα έχουμε 650-700 διασωληνωμένους», είπε η κ. Παπαευαγγέλου και επανέλαβε πόσο σημαντικό είναι όλοι και ιδιαίτερα οι ενήλικες άνω των 50-60 να προσέλθουν άμεσα για την 3η δόση.
«Σήμερα, με τη μεγάλη διασπορά σε όλη την επικράτεια, ενόψει των Χριστουγέννων και με τον υπαρκτό κίνδυνο επικράτησης της παραλλαγής Όμικρον, η ανάγκη άμεσης χορήγησης 3ης δόσης γίνεται πιο επιτακτική», τόνισε.
Η χορήγηση της αναμνηστικής δόσης είναι ασφαλής όχι μόνο από τα βιβλιογραφικά δεδομένα αλλά και σύμφωνα με την ενημέρωσή μας από την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ. Μέχρι σήμερα δεν είχαμε κανένα σοβαρό σύμπτωμα από πολίτη που έλαβε την 3η δόση, ενώ δεν έχουμε κανένα θάνατο σε άτομο που κόλλησε τον ιό μετά από 14 μέρες από την 3η δόση, είπε η κ. Παπαευαγγέλου.
Όσον αφορά τέλος την εμβολιαστική κάλυψη των εφήβων 12-18 ετών, αυξάνει με σταθερούς ρυθμούς και σήμερα έχει εμβολιαστεί με 1 δόση τουλάχιστον, το 31,5% των παιδιών 12-14 ετών και το 47,65% των εφήβων 15-17 ετών στην επικράτεια.
«Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα του ΕΟΔΥ ξεκινάμε να βλέπουμε την αποτελεσματικότητα εμβολιασμού των εφήβων αφού σε περιφερειακές ενότητες με αυξημένη εμβολιαστική κάλυψη όπως η Αττική, σαφώς καταγράφεται μείωση κρουσμάτων στην ηλικιακή ομάδα 13-17 ετών σε σύγκριση με περιοχές χαμηλής κάλυψης όπως Θεσσαλονίκη, η Αχαία, η Λάρισα και η Καρδίτσα», τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου.