Νεαρή γυναίκα και μητέρα ενός παιδιού κατήγγειλε στο Α.Τ. Ιαλυσού ότι: πρώην σύντροφός της την χτυπούσε με γροθιές στο κεφάλι και παρά τη μήνυση που έχει υποβάλει, εκείνος παρακινούμενος από την παθολογική του ζήλια εξακολουθεί να την παρακολουθεί και να επεμβαίνει στη ζωή της. Όταν η κοπέλα βρίσκεται στο σπίτι με το παιδί της είναι αναγκασμένη να σφραγίζει πόρτες και παράθυρα φοβούμενη εκείνον. Τον ίδιο φόβο βιώνει και το παιδί της, το οποίο έχει πλήρη συναίσθηση του τι ακριβώς συμβαίνει. Όταν η γυναίκα πάει στη δουλειά της ο πρώην σύντροφος είτε την παρακολουθεί στις κοινωνικές της συναναστροφές, είτε παρακολουθεί το σπίτι της. Μάλιστα, όταν κάποια στιγμή στο σπίτι μπήκε ο θείος της κοπέλας, εκείνος εμφανίσθηκε ανέβηκε στο μπαλκόνι κι άρχισε να τον ρωτά «ποιος είσαι εσύ;», «τι θες εδώ;».
Η καθημερινότητα της κοπέλας είναι πλημμυρισμένη από ανησυχία, παρόλα αυτά δεν συνεχίζει με περαιτέρω μηνύσεις, καθώς εκείνος απειλεί ότι θα καταγγείλει στην πολεοδομία ένα αυθαίρετο καμαράκι που έφτιαξε για να μένει η ανήμπορη γιαγιά της. Εκβιασμός, παραλογισμός, εκφοβισμός σε μια κοινωνία που θεωρείται πολιτισμένη. Όπως έχει γίνει γνωστό, ο πρώην σύντροφος, κάτοικος Αρχαγγέλου είναι γνωστός στην κοινωνία του χωριού για τον οξύθυμο χαρακτήρα του και για την ασταθή του προσωπικότητα.
Το παραπάνω περιστατικό, για το οποίο η «δημοκρατική» έχει τα στοιχεία ταυτότητας όλων των εμπλεκόμενων προσώπων, είναι ένα από εκείνα που οι ειδικοί χαρακτηρίζουν ως «κρυφά περιστατικά» και φοβούνται ότι θα μετεξελιχθούν σε κάτι χειρότερο.
Φόβος για έκρηξη
«κρυφών κρουσμάτων»
Τέτοιου είδους αρρωστημένες καταστάσεις υπάρχουν πολλές και η κάθε μια εκκολάπτεται με διαφορετικό ρυθμό στο εσωτερικό της κοινωνίας. Είτε στη Ρόδο, είτε σε οποιονδήποτε άλλο τόπο, το πρόβλημα είναι ακριβώς το ίδιο. Άσκηση βίας η οποία συνήθως καταλήγει με πλημμελή περιγραφή στις οικείες Αρχές ή, χειρότερα, παραμένει στην αφάνεια να σοβεί στο διηνεκές. Σε όλες τις περιπτώσεις βασανισμένοι δεν είναι μόνο οι πρωταγωνιστές, αλλά όλα τα πρόσωπα που τους περιβάλλουν. Γονείς, φίλοι και κοινωνικός περίγυρος λαμβάνουν όλοι ένα ποσοστό του προβλήματος και μάλιστα χωρίς να το αντιλαμβάνονται.
Σε αυτές τις περιπτώσεις «η σιωπή δεν είναι χρυσός» λένε οι ειδικοί και ζητούν από τους πολίτες να μιλούν, να μη μένουν απαθείς σε αυτά που βλέπουν και κυρίως σε αυτά που ζουν. Να κινητοποιούνται και να απευθύνονται για οδηγίες στις δομές ψυχικής υγείας και κοινωνικού λειτουργήματος. Λόγω της όξυνσης των οικονομικών προβλημάτων που έφερε η πανδημία οι ειδικοί φοβούνται έκρηξη των «κρυφών κρουσμάτων».
Ο φόβος των επιστημόνων ψυχικής υγείας και κοινωνικού λειτουργήματος δε στερείται υπόστασης. Όλοι τους, αλλά και οι αστυνομικές αρχές καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με αναρίθμητες καταγγελίες. Είναι ίσως η πρώτη φορά που η βία εμφανίζεται σε όλα της τα πρόσωπα: Έμφυλη, οικογενειακή, λεκτική, ψυχολογική, σεξουαλική, κοινωνική κριτική, κακοποιητικοί δεσμοί, βία λόγω οικονομικών διαφορών. Αυτός είναι και ο λόγος που οδήγησε τους επιτελείς δικαστικούς λειτουργούς του Αρείου Πάγου να απευθυνθούν με εγκύκλιό τους προς τους εισαγγελείς όλης της χώρας τους οποίους και καλεί: Να κινούν άμεσα διαδικασίες αυτοφώρου, δηλαδή συλλήψεων και παραπομπής σε δίκη των δραστών εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας, που στρέφονται κατά γυναικών, ανηλίκων η άλλων ευάλωτων ατόμων, όπως για παράδειγμα οι υπερήλικοι. Το ζητούμενο του Αρείου Πάγου είναι η πρόληψη ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Αυτές είναι οι δομές
Η Ρόδος είναι σήμερα μια από τις περιοχές με την καλύτερη οργάνωση στην αντιμετώπιση και καταστολή φαινομένων. Μάλιστα, από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχει υπογραφεί συμφωνία δημιουργίας δικτύου συνεργασίας μεταξύ των τοπικών φορέων (Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Δήμος Ρόδου, Αστυνομία, Εισαγγελία, Νοσοκομείο, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, Δομές Πρόληψης κλπ) για τον συντονισμό σε θέματα πρόληψης και την άμεση παρέμβαση σε περιπτώσεις εντοπισμού κάθε μορφής βίας.
Όμως, το δίκτυο αυτό από μόνο του δε μπορεί να είναι αποτελεσματικό εάν οι ίδιοι οι πολίτες δεν αντιδράσουν σε όλα εκείνα που βλέπουν. Οι επιστήμονες θέλουν από τους πολίτες να αποκαλύψουν τα κρυφά προβλήματα, να απευθυνθούν στις δομές και να μιλήσουν για όλα εκείνα που γνωρίζουν. Το ζητούν διότι Σήμερα ο μέσος άνθρωπος βασανίζεται πολύ περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στιγμή του ειρηνικού παρελθόντος. Η ανάγκη για αλληλοβοήθεια και αλληλοκατανόηση είναι μεγάλη.
Οι βασικές δομές κατά της βίας που λειτουργούν στη Ρόδο είναι οι ακόλουθες:
– Συμβουλευτικό Κέντρο Ρόδου
– Ξενώνας φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας
– Υπηρεσία αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας της Ελληνικής Αστυνομίας
– Γραφείο Εισαγγελέα
Η «δημοκρατική» στις προσεχείς εβδομάδες θα αφιερώσει σειρά ρεπορτάζ παρουσιάζοντας μία προς μία τις δομές αυτές, τον τρόπο λειτουργίας τους και τα περιστατικά που αντιμετωπίζουν.
https://www.dimokratiki.gr/09-12-2021/skliri-via-kata-gynaikon-kai-paidion-sta-kryfa-peristatika-tis-kathimerinotitas/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.