Ανησυχία προκαλεί η τεράστια αύξηση στη ζήτηση για καυσόξυλα που καταγράφεται στη Ρόδο, καθώς ελλοχεύει κίνδυνος για έκρηξη παράνομης υλοτομίας που θα αποτελέσει ακόμα ένα σοβαρό πλήγμα στον λαβωμένο δασικό πλούτο της Ρόδου.
Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της «δημοκρατικής» η ζήτηση για καυσόξυλα στη Ρόδο έχει σχεδόν διπλασιαστεί, αφού οι κάτοικοι αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης ενόψει του χειμώνα και με τους λογαριασμούς ρεύματος πλέον, να προκαλούν ίλιγγο παρά τις διευκολύνσεις από το κράτος.
Τζάκια – ενεργειακά και μη- ξυλόσομπες και σόμπες Pellet, βρίσκονται ανάμεσα στις πρώτες επιλογές των Ροδίων με τα καταστήματα να ξεπουλούν και τις ηλεκτρονικές παραγγελίες να καλύπτουν τα κενά την ίδια ώρα που όσοι πωλούν καυσόξυλα τρέχουν και δεν φτάνουν για να καλύψουν τη ζήτηση, τόσο εντός όσο και εκτός πόλεως Ρόδου.
Τζάκια που μέχρι πρότινος ήταν μόνο διακοσμητικά πλέον με τις πρώτες βροχές γίνονται η βασική πηγή θέρμανσης, ξυλόσομπες παίρνουν ξανά τη θέση τους μέσα στο σπίτι και σόμπες Pellet επιστρατεύονται προς εξοικονόμηση ρεύματος, αφού η αγορά καυσόξυλων και pellet παραμένει ο πιο οικονομικός τρόπος παρά τις αυξήσεις που καταγράφονται στις τιμές σε σχέση με πέρυσι.
Η μεγάλη έκρηξη στις ανάγκες για καυσόξυλα οδηγεί στα δάση όμως και τους ασυνείδητους, οι οποίοι πέρα από το γεγονός ότι δεν διαθέτουν άδεια για υλοτομία, εκμεταλλευόμενοι τις περιστάσεις και τις ανάγκες, θανατώνουν δέντρα για εμπορική εκμετάλλευση με τον κίνδυνο να προκαλέσουν βλάβες στους δασικούς πνεύμονες της Ρόδου που θα απαιτηθούν αρκετά χρόνια για να επουλωθούν.
Όπως δήλωσε στη «δημοκρατική» η διευθύντρια Δασών Δωδεκανήσου Καίτη Μπαλατσούκα, η παράνομη υλοτομία δυστυχώς δεν είναι φετινό φαινόμενο και ότι πράγματι φέτος καταγράφεται μεγάλη αύξηση στη ζήτηση για καυσόξυλα γι’ αυτό και εκδίδονται συνεχώς άδειες για την κάλυψη ατομικών αναγκών από την Υπηρεσία, με προτεραιότητα στους συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.
Όπως εξήγησε, οι άδειες που χορηγούνται αφορούν στα καμένα δέντρα από τη φωτιά του 2021 στην περιοχή Πεταλούδων, καθώς δεν υπάρχουν πλέον άλλα ξερά ή καμένα δέντρα σε περιοχές που είχαν πληγεί παλαιότερα από πυρκαγιές για τα οποία εκδόθηκαν ατομικές άδειες υλοτομίας σε προηγούμενα χρόνια.
Πέρα από την περιοχή των Πεταλούδων, όπου ξέσπασε η φωτιά το 2021 και τα ξερά ή καμένα δέντρα εξαντλούνται, μεμονωμένες άδειες μπορεί να εκδοθούν μόνο αν πέσει, σπάσει ή ξεριζωθεί κάποιο δέντρο λόγω των καιρικών συνθηκών ή για τα δέντρα που είναι κοντά σε δρόμους και είναι επικίνδυνο να πέσουν και να δημιουργήσουν προβλήματα, σε ιδιώτες που είχαν ακίνητα μέσα στην πυρκαγιά και κάηκαν τα δέντρα αλλά και από δημόσια.
Η Δασική Υπηρεσία βρίσκεται σε επαγρύπνηση προκειμένου να βάλει φρένο στη παράνομη υλοτομία που εξελίσσεται στα δάση της Ρόδου καθώς υπάρχει ο φόβος ότι θα αυξηθούν τα συμβάντα λόγω της ενεργειακής κρίσης και της επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών.
Ηδη υπάρχουν καταγγελίες αλλά και μαρτυρίες προς την «δ» για επιτήδειους που σπεύδουν στα δάση παρανόμως με αλυσοπρίονα και φορτώνουν φορτηγά και κλούβες με πολλά από τα φορτία αυτά να καταλήγουν στο εμπόριο και μάλιστα σε ιδιαιτέρως τσιμπημένες τιμές σε σχέση με προηγούμενες χρονιές.
Καμπανάκι κινδύνου για την ρύπανση της ατμόσφαιρας
Επιπλέον, η διευθύντρια Δασών Δωδεκανήσου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη ρύπανση του ατμοσφαιρικού αέρα καθώς η καύση ξυλείας αποτελεί τη χειρότερη μορφή καυσίμου.
Όπως εξηγούν οι ειδικοί, τα καύσιμα, όσο πιο στερεά είναι, δηλαδή όπως παράδειγμα το ξύλο ή το κάρβουνο, είναι πολύ πιο επικίνδυνα και λιγότερο θερμιδογόνα σε σχέση με ένα καύσιμο το οποίο είναι σε αέρια μορφή και ιδίως η ατελής καύση στα τζάκια έχει ως αποτέλεσμα να εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα όλες οι ενώσεις οι οποίες υπάρχουν στο ξύλο.
Μάλιστα, εκτιμάται ότι ένα παραδοσιακό τζάκι εκλύει στην ατμόσφαιρα περίπου 30 φορές περισσότερα αιωρούμενα σωματίδια απ’ ότ,ι ένας καλά συντηρημένος καυστήρας μεγάλης πολυκατοικίας, ενώ συνεισφέρει ελάχιστα στη συνολική θέρμανση του σπιτιού, καθώς η θερμαντική απόδοση ενός ανοιχτού τζακιού δεν υπερβαίνει το 20-25% και επιπλέον η αυξημένη χρήση τζακιών μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα επιδείνωση του φαινομένου της αιθαλομίχλης, ακόμα και στη Ρόδο, επιβαρύνοντας σημαντικά την ποιότητα του αέρα.
Ομοίως και οι περιβαλλοντολόγοι κρούουν των κώδωνα του κινδύνου και για τις επιπτώσεις στα δάση σημειώνοντας πως μόνο υπό συγκεκριμένες συνθήκες μπορεί να θεωρηθεί η καύση δέντρων ουδέτερη προς το κλίμα και πως για να φθάσει η φύση σε αυτό το σημείο χρειάζονται δεκαετίες.