Σε οριακό σημείο βρίσκονται τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά, καθώς οι μεταναστευτικές ροές δεν έχουν σταματήσει, παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες
Σε οριακό σημείο βρίσκονται τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά, καθώς οι μεταναστευτικές ροές δεν έχουν σταματήσει, παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες. Με δηλώσεις του μετά την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, προχθές, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης φάνηκε αισιόδοξος ότι μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα η Τουρκία θα καταφέρει να ελέγξει τις μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα.
Ο υπουργός ανέφερε ότι η τουρκική πλευρά δήλωσε αποφασισμένη να περιορίσει τις παράνομες διελεύσεις προς την Ελλάδα. «Υπάρχει επικοινωνία του ελληνικού ναυτικού με το τουρκικό λιμενικό, κάτι που δεν συνέβαινε πριν από τις 19 Σεπτεμβρίου» (σ.σ. συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη), δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καιρίδης.
Ηδη έχουν πραγματοποιηθεί πολλές σχετικές συναντήσεις τόσο σε πολιτικό όσο και σε τεχνικό επίπεδο το τελευταίο χρονικό διάστημα. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Καιρίδη, στις 19 Ιανουαρίου έχει προγραμματιστεί μια ακόμη συνάντηση σε τεχνικό επίπεδο στην Αλεξανδρούπολη, ενώ ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης αναμένεται να πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Αγκυρα. «Εφόσον υπάρξει συνεργασία, εμείς είμαστε εδώ για να προχωρήσουμε σε κινήσεις καλής θέλησης, όπως η συμφωνία που αφορά τα νησιά», σημείωσε εμφατικά ο υπουργός.
Επικοινωνία με την Τουρκία και αισιοδοξία ότι μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα η γειτονική χώρα θα καταφέρει να ελέγξει τις μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα.
Διπλάσιες αιτήσεις
Την ίδια στιγμή, όμως, στην Ελλάδα έφτασαν 42.676 άτομα μέσα σε έναν χρόνο, με αποτέλεσμα να έχει διπλασιαστεί ο πληθυσμός αιτούντων άσυλο που διαμένει στη χώρα. Οι περισσότεροι αφιχθέντες βρέθηκαν στη Λέσβο (11.895) ενώ 8.724 άτομα έφτασαν ή περισυλλέχθηκαν από δυνάμεις του Λιμενικού σε άλλα νησιά. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετοί από όσους επιχειρούν να περάσουν στην Ελλάδα και να ζητήσουν άσυλο διαλέγουν την οδό διά ξηράς μέσω του Εβρου, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία 7.236 άτομα καταγράφηκαν στο Κέντρο Υποδοχής και Φιλοξενίας στον Εβρο.
Χαρακτηριστικά, τον Οκτώβριο του 2022 στα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου διέμεναν 3.828 αιτούντες άσυλο, ενώ τον ίδιο μήνα φέτος οι διαμένοντες έφτασαν τους 15.824, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 313% μέσα σε έναν μόλις χρόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Ηδη 21.000 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί στην ενδοχώρα, με αποτέλεσμα να μειώνονται διαρκώς και οι διαθέσιμες θέσεις στα κέντρα φιλοξενίας.
Πάνω από τη χωρητικότητα
Επιπλέον, μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου στα ελληνικά νησιά έφτασαν ακόμη 1.353 άτομα από την Τουρκία, στοιχείο που δείχνει ότι η ροή μεταναστών δεν έχει στην πράξη ανακοπεί. Ετσι, τα κέντρα υποδοχής στα νησιά βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο από πλευράς διαμενόντων των τελευταίων ετών, με τη χωρητικότητα κάποιων να έχει ξεπεραστεί. Στο κέντρο διαμονής στη Λέσβο βρίσκονταν προχθές 5.241 άτομα, αριθμός που έχει ξεπεράσει τις δυνατότητες φιλοξενίας της δομής.
Στη Χίο παραμένουν 969 άνθρωποι, ενώ τυπικά η δομή χωράει 1.014 άτομα, στη Σάμο η χωρητικότητα της δομής είναι στο όριο, με τους διαμένοντες να έχουν φτάσει τους 3.646. Στη Λέρο το όριο έχει ξεπεραστεί, με τους διαμένοντες να έχουν φτάσει τους 2.553, ενώ στη δομή κανονικά μπορούν να φιλοξενηθούν 2.150 άτομα. Αν και το νησί δέχεται τις λιγότερες αφίξεις, ωστόσο μεταφέρονται διαμένοντες από αλλού, στο πλαίσιο της διαχείρισης του πληθυσμού. Το ίδιο συμβαίνει και στην Κω όπου στη δομή που μπορεί να φιλοξενήσει 2.900 άτομα μένουν 3.900.
Πηγή kathimerini.gr