Πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο «πλασάρονται» οι ελληνικοί προορισμοί ως προς την αξιολόγησή τους από τους ξένους επισκέπτες με την πολιτιστική εμπειρία και τη γαστρονομία να λαμβάνουν την υψηλότερη βαθμολογία. Από πλευράς εθνικοτήτων οι Αμερικανοί τουρίστες είναι αυτοί που δηλώνουν πιο ευχαριστημένοι, ενώ οι Ιταλοί είναι αυτοί που βαθμολογούν αυστηρότερα τη χώρα μας.
Τα στοιχεία προκύπτουν από την τελευταία μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), που στο πλαίσιο παρακολούθησης της τουριστικής δραστηριότητας μέσα από διαφοροποιημένες πηγές, συνεργάζεται με την εταιρεία TCI Research (που πλέον αποτελεί τμήμα της εταιρείας MMGY) σχετικά με τη συλλογή δεδομένων για την Ελλάδα και ανταγωνιστικούς προορισμούς (Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Κροατία) ώστε να είναι δυνατή η σύγκριση της συνολικής εικόνας της χώρας με τον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό.
Περαιτέρω, η ανάλυση είναι εμπλουτισμένη και με στοιχεία για τις 13 Περιφέρειες της χώρας, που αποτυπώνουν την τουριστική εμπειρία ως προς την εστίαση και τα αξιοθέατα. Στα πλαίσια της ανάλυσης έχουν αξιολογηθεί 220 χιλ. σχόλια για αξιοθέατα και 138 χιλ. για εστιατόρια/ bar στην Ελλάδα και 7,7 εκατ. και 12,9 εκατ. αντίστοιχα για ανταγωνιστικούς προορισμούς.
Αναλυτικότερα ως προς την τουριστική εμπειρία στην Ελλάδα, διατηρεί μια ανταγωνιστική συνολική βαθμολογία (9,1) σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (8,6). Αυτό ισχύει για όλες τις ελληνικές Περιφέρειες, καθεμία από τις οποίες έχει βαθμολογία άνω του 9 εκτός από τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου (8,8) και τις Κυκλάδες (8,9). Ενδεικτικά, στην Ηπειρωτική Ελλάδα, υψηλές βαθμολογίες με 9,3 συγκεντρώνει η Θεσσαλία με κορυφαίο προορισμό το Πήλιο, όπως και η Ηπειρος με την Πελοπόννησο με 9,2.
Για το σύνολο της χώρας και ανά αγορά οι Αμερικανοί είναι οι πιο ευχαριστημένοι τουρίστες με μία συνολική βαθμολογία στο 9,2 και ακολουθούν Βρετανοί και Ολλανδοί με κάτω του 9. Γερμανοί, Γάλλοι και Ιταλοί ακολουθούν με ελαφρώς χαμηλότερες βαθμολογίες, ωστόσο κάθε εθνικότητα βαθμολογεί διαφορετικά τους προορισμούς. Ενδεικτικά, οι ταξιδιώτες από ΗΠΑ και Γαλλία δίνουν την υψηλότερη βαθμολογία στην Ήπειρο (9,8 και 9,6 αντίστοιχα), από το Ηνωμένο Βασίλειο (10) στην Στερεά Ελλάδα, και από την Ιταλία και την Ολλανδία (9,2 και οι δύο) στην Δυτική Ελλάδα, και οι ταξιδιώτες από τη Γερμανία στην Πελοπόννησο (9,5).
Από την ανάλυση προκύπτει ότι οι ταξιδιώτες στην Ελλάδα εκτιμούν πολύ τους εργαζόμενους αποδίδοντας εξαιρετική βαθμολογία, στο 9,4, σχεδόν σε όλους τους προορισμούς. Αρκετά ικανοποιητική βαθμολογία καταγράφεται επίσης και στη σχέση «ποιότητας-τιμής» το λεγόμενο ‘’value for money’’ με βαθμολογία που σε όλες τις Περιφέρειες υπερβαίνει το 8 και συχνά αγγίζει ή υπερβαίνει και το 9. Όσον αφορά τα βιώσιμα ταξίδια, η συνολική εικόνα της χώρας είναι θετική (8,3) με τις περισσότερες Περιφέρειες να έχουν βαθμολογία μεγαλύτερη του 8 και μέγιστη βαθμολογία (9,1) στην Κεντρική Μακεδονία. Βαθμολογία μικρότερη του 8 σε αυτή τη διάσταση παρουσιάζουν οι Κυκλάδες (7,7) και η Θεσσαλία (6,9). Παρόμοια τάση παρατηρείται για την υγιεινή (8,1 συνολικά), με βαθμολογίες 8,5 και άνω στην Κεντρική Μακεδονία, την Ήπειρο και την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Βαθμολογία μικρότερη από 8 καταγράφεται στην Θεσσαλία, τα Ιόνια Νησιά, το Βόρειο Αιγαίο και την Κρήτη.
Οι αξιολογήσεις ως προς την πολιτιστική εμπειρία έλαβαν την υψηλότερη βαθμολογία, με βαθμολογία 9,3 και ακολουθούν η γαστρονομία (9) και η εμπειρία θάλασσα (8,8). Αυτό το μοτίβο ήταν παρόμοιο στους περισσότερους προορισμούς με επαρκή όγκο αξιολογήσεων προς ανάλυση. Ωστόσο, στην Κρήτη, η γαστρονομία έλαβε υψηλότερη βαθμολογία από τις πολιτιστικές εμπειρίες, ενώ στην Ήπειρο και την Πελοπόννησο, η εμπειρία στη θάλασσα κατέλαβε τη δεύτερη θέση στις αξιολογήσεις.
Πηγή newmoney.gr