Ρεπορτάζ

Ελληνίδες οι πιο… θεριακλούδες του πλανήτη

Παγκόσμια πρωτιά στο κάπνισμα κατέχουν οι Ελληνίδες, σύμφωνα με έρευνα του αμερικανικού Ινστιτούτου Μέτρησης και Αξιολόγησης της Υγείας (ΙΗΜΕ), που καταγράφει τις διεθνείς καπνιστικές τάσεις. Σύμφωνα με τα ευρήματα, που αφορούν το 2012, η πατρίδα μας κατακτά μια ακόμα θλιβερή πρωτιά, καθώς εμφανίζει το υψηλότερο ποσοστό καπνιστριών παγκοσμίως (34,7%) ενώ ακολουθούν η Βουλγαρία με 31,5%, το Κιριμπάτι με 31,3%, η Αυστρία με 28,3%, η Γαλλία με 27,7% και η ΠΓΔΜ με 26,7%. Το αρνητικό ρεκόρ που κατέχουν οι γυναίκες στην πατρίδα μας γίνεται ακόμα πιο εμφανές αν αναλογιστεί κανείς πως το ίδιο έτος κάπνιζε κατά μέσο όρο το 31% των ανδρών και μόλις το 6% των γυναικών διεθνώς. Η έρευνα του Ινστιτούτου ΙΗΜΕ, με επικεφαλής την ελληνικής καταγωγής καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Washington Εμμανουέλα Γακίδου φανερώνει επίσης πως καθημερινά καπνίζονται στην υφήλιο περισσότερα από έξι τρισεκατομμύρια τσιγάρα, καθώς σε τουλάχιστον 75 χώρες οι θεριακλήδες ξεπερνούν ημερησίως τα 20 τσιγάρα. Τα πρόσφατα ευρήματα δείχνουν επίσης ότι σε όλες τις χώρες, με εξαίρεση τη Σουηδία, οι άνδρες καπνιστές ξεπερνούν σε ποσοστό τις γυναίκες, κάτι που ισχύει και στην Ελλάδα. Στους άνδρες θεριακλήδες το ρεκόρ των καπνιστών το κατέχει το μικρό αναπτυσσόμενο κρατίδιο Τιμόρ-Λέστε με ποσοστό 61,1% και ακολουθεί η Ινδονησία με 57%, ενώ 8η στην παγκόσμια κατάταξη και πρώτη μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών φιγουράρει η Κύπρος με ποσοστό 48%.

Στην Ελλάδα πριν από την κρίση κάπνιζε το 50% των ανδρών αλλά τώρα το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται περίπου στο 43%, καθώς αρκετοί Ελληνες κόβουν το κάπνισμα για οικονομικούς κυρίως λόγους. Σύμφωνα πάντως με τα ευρήματα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, η χώρα μας έρχεται 6η στον κόσμο σε κατανάλωση προϊόντων καπνού και το κάπνισμα κοστίζει ετησίως 3,27 δισεκατομμύρια ευρώ στο δημόσιο κορβανά με τις συνολικές άμεσες δαπάνες Υγείας να ξεπερνούν τα 1,76 δις ευρώ ετησίως. Από πρόσφατη μελέτη εργασίας της ΕΣΔΥ, την οποία παρουσίασε ο ερευνητής κ. Κώστας Αθανασάκης, προκύπτει ότι αν το κάπνισμα μειωνόταν στην Ελλάδα κατά 10%, θα εξοικονομούνταν 180 εκατομμύρια ευρώ από τις δαπάνες Υγείας και θα αποφεύγονταν 96.000 θάνατοι από το τσιγάρο. Παγκοσμίως, το κάπνισμα σκοτώνει 5,7 εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο, εκ των οποίων τουλάχιστον 600.000 είναι παθητικοί καπνιστές, ενώ μέχρι το 2020 οι θάνατοι θα ξεπερνούν τα 10 εκατομμύρια ετησίως.

Νέα γενιά
Στην πατρίδα μας μελέτη της ΕΚΕ καταγράφει την ανησυχητική διάδοση του καπνίσματος και στη νέα γενιά, η οποία αποτελεί φυτώριο των μελλοντικών θεριακλήδων. Οπως επισημαίνει ο επίκουρος καθηγητής Καρδιολογίας και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, κ. Στέφανος Φούσας, το 14% των κοριτσιών ηλικίας 13-15 ετών και το 17% των αγοριών ίδιας ηλικίας καπνίζουν συστηματικά, όταν ο μέσος όρος των έφηβων καπνιστών σε άλλα κράτη δεν υπερβαίνει το 11 %. Μένει τώρα να διαπιστωθεί αν η αύξηση της τιμής των τσιγάρων κατά 5 λεπτά του ευρώ, σαν αντιστάθμισμα για την κατάργηση του επαχθούς εισιτηρίου των 25 ευρώ για νοσηλεία στα δημόσια νοσοκομεία, θα ευνοήσει τη διακοπή του καπνίσματος στην Ελλάδα των θεριακλήδων. Πάντως, οι ειδικοί υπενθυμίζουν ότι ποτέ δεν είναι αργά να κόψει κανείς το κάπνισμα. «Δύο μήνες μετά το τελευταίο τσιγάρο βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος, πέντε χρόνια μετά περιορίζεται κατά 50% ο κίνδυνος για καρδιαγγειακό επεισόδιο και δέκα χρόνια μετά απομακρύνεται ο κίνδυνος του καρκίνου καθώς τα προκαρκινικά κύτταρα που έχουν αναπτυχθεί στον οργανισμό αντικαθίστανται με φυσιολογικά, ενώ όσοι εξακολουθούν να καπνίζουν θα χάσουν 5-10 χρόνια ζωής», επισημαίνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας κ. Ιωάννης Καλλικάζαρος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου