Ειδήσεις

Κοινή κάθοδος στην Περιφέρεια Μίκας Ιατρίδη – Χαρ. Κόκκινου;

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του περιβάλλοντος της Βουλευτού Δωδεκανήσου κ. Μίκας Ιατρίδη και του επικεφαλής της παράταξης “ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ” κ. Χαράλαμπου Κόκκινου, για κοινή κάθοδο στις εκλογές του Μαΐου, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Αμφότερες οι πλευρές, αναμένουν πάντως τις τελικές αποφάσεις των κομμάτων τους για να προβούν σε ανακοινώσεις και να επισημοποιήσουν τον επικείμενο “γάμο”.
Ασφαλείς πληροφορίες της “δημοκρατικής” αναφέρουν συγκεκριμένα ότι ο κ. Κόκκινος, που δημοσιοποίησε ότι στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του τρέχοντος μηνός θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση των στελεχών και φίλων του ανεξάρτητου περιφερειακού συνδυασμού του, για να ανακοινώσει την συμμετοχή του στις περιφερειακές εκλογές, βλέπει θετικά το όλο εγχείρημα, όπως και την πρόταση που του έγινε να συμμετέχει με τους συνεργάτες του στον ενιαίο συνδυασμό και ο ίδιος ως χωρικός αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων.
Η κ. Ιατρίδη, που είναι φειδωλή στις δηλώσεις της, αναμένεται να ξεκαθαρίσει, ομοίως τις προθέσεις της, την προσεχή εβδομάδα μετά από συνεργασία που θα έχει με τον πρόεδρο των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» κ. Π. Καμμένο. Ο πατέρας της κ. Γ. Ιατρίδης, βρίσκεται εξάλλου από την 8η Ιανουαρίου 2014 στην Αθήνα και συμμετέχει στις διαβουλεύσεις, που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Οι πληροφορίες αναφέρουν συγκεκριμένα ότι ενόψει και των εξελίξεων που προδιαγράφονται στο εσωτερικό των «Ανεξάρτητων Ελλήνων», η κ. Ιατρίδη έχει αποφασίσει να μεταπηδήσει στο δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης.
Προς τούτο δέχεται εισηγήσεις και από μέλη της Νέας Δημοκρατίας, ενώ οι πληροφορίες φέρουν τον πρώην Βουλευτή των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» κ. Κ. Μαρκόπουλο να έχει εισηγηθεί την στήριξη της ενιαίας παράταξης από το κόμμα.

Ο Βουλευτής Ευβοίας κ. Κώστας Μαρκόπουλος, που επανεντάχθηκε το καλοκαίρι με απόφαση του Αντώνη Σαμαρά στη Νέα Δημοκρατία, φέρεται να ενημερώθηκε για τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που διενήργησε η εταιρεία «Pulse» για λογαριασμό της Συγγρού, που φέρουν την κ. Ιατρίδη να είναι πρώτη στις προτιμήσεις των ερωτηθέντων και να ανέλαβε πρωτοβουλίες για τη στήριξη της υποψηφιότητάς της.
Ο Κώστας Μαρκόπουλος είχε διαγραφεί από τη Νέα Δημοκρατία, καθώς στις 12 Φεβρουαρίου 2012, μαζί με άλλους βουλευτές της ΝΔ είχε αρνηθεί να ψηφίσει το Μνημόνιο 2.
Στις εκλογές του Ιουνίου 2012, εξελέγη βουλευτής με τους «Ανεξάρτητους Έλληνες», από τους οποίους στη συνέχεια αποχώρησε, ενώ ήταν γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Η αποχώρησή του συνοδεύτηκε εξάλλου από σφοδρές επικρίσεις του για το μοντέλο οργάνωσης και λειτουργίας που επελέγη και για τους χειρισμούς που έγιναν, κάνοντας λόγο για έλλειψη σχεδιασμού, χαοτική άσκηση μικροπολιτικής, τακτικές και δράσεις «αντάρτικου πόλεως» δίχως δείγματα «αστικής, σοβαρής και υπεύθυνης αντιπολίτευσης».
Ανάλογες διαπραγματεύσεις με στελέχη της Συγγρού έγιναν και από τον κ. Χ. Κόκκινο ο οποίος βολιδοσκοπεί τις προθέσεις, προκειμένου να λάβει και τις τελικές του αποφάσεις.
Η κ. Ιατρίδη, έχει ξεκινήσει ήδη επαφές με σημαίνοντα πρόσωπα της τοπικής αυτοδιοίκησης προκειμένου να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις τους. Οι μόνοι της ενδοιασμοί στην παρούσα φάση είναι πως θα αντιμετωπίσει ενδεχόμενη δυσαρέσκεια των Κυκλαδιτών για τις απόψεις που έχει εκφράσει κατά καιρούς για τη διάσπαση της ενιαίας Περιφέρειας και για την αδικία στην κατανομή των υπηρεσιών μεταξύ των δύο νομών αλλά και το γεγονός ότι είναι μητέρα και ίσως να μην μπορεί να πραγματοποιεί συχνές μετακινήσεις στα 50 νησιά.

Από την άλλη δημοσκοπικά οι ΑΝΕΛ δεν φέρονται να ανακάμπτουν, γεγονός που θέτει το πολιτικό της μέλλον σε κίνδυνο, ενώ για άγνωστο λόγο δεν επιδιώκει την κάθοδό της στον ενιαίο Δήμο.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει στο μεταξύ και το γεγονός ότι ο τ. Βουλευτής κ. Γιάννης Παππάς, δεν έχει ομοίως ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του, αν και φέρεται να δέχεται πιέσεις για να κατέλθει ως υποψήφιος στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου από τη Νέα Δημοκρατία.
Δημοσκοπικά πάντως δεν έχει συγκεντρώσει τα ποσοστά αποδοχής της κ. Ιατρίδη ενώ το γεγονός ότι επιδιώκεται συσπείρωση στελεχών του κόμματος υπέρ της υποψηφιότητας της δεύτερης, θα λειτουργήσει σε βάρος του κόμματος, πράγμα που ο ίδιος γνωρίζει.
Ο κ. Παππάς, αλλά και οι δύο Βουλευτές του κόμματος κ.κ. Β. Υψηλάντης και Μ. Κόνσολας, φέρονται παραπέρα να βλέπουν με θετικό μάτι την υποψηφιότητα της κ. Ιατρίδη αφού «απελευθερώνονται» ουσιαστικά 15.000 ψήφοι, για υποψηφίους της κεντροδεξιάς, πράγμα θετικό για δικές τους υποψηφιότητες.
Ο κ. Παππάς φέρεται συγκεκριμένα, δεδομένων και των εξελίξεων, να επιθυμεί περισσότερο την κάθοδό του ως υποψήφιος βουλευτής, αν και από χθες ξεκίνησε περιοδεία σε Κω και Κάλυμνο και εν συνεχεία θα έλθει στη Ρόδο, προκειμένου να έχει επαφές με κόσμο και στελέχη του κόμματος και να λάβει και τις τελικές του αποφάσεις.
Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι η Νέα Δημοκρατία του έχει δώσει προθεσμία μέχρι την προσεχή εβδομάδα για να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του.
Σε ό,τι αφορά το Δήμο Ρόδου η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να «μαδά τη μαργαρίτα», αφού ο δικηγόρος κ. Μ. Κουτσούκος απέρριψε την πρόταση να κατέλθει ως υποψήφιος δήμαρχος, ενώ ο ιατρός κ. Β. Δημητρακόπουλος, δεν είναι ακόμη «ζεστός». Εξετάζονται οι περιπτώσεις των κ.κ. Χ. Χατζηευθυμίου και Στρ. Καρίκη.
Ο κ. Γ. Χατζημάρκος, δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του, αν και στη Νέα Δημοκρατία θεωρούν ότι η στήριξη της υποψηφιότητάς του θα ήταν ένα ολέθριο λάθος, αφού αντιπολιτεύεται το κόμμα και την κυβέρνηση, εμφανιζόμενος ως υπερκομματικός, ενώ δεν φέρεται να είναι συνεπής στις συμφωνίες και τα πολιτικά deal του.
Ενδιαφέρον έχει τέλος και το γεγονός ότι έχει αρχίσει να δραστηριοποιείται με επαφές και ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΟΔΕ κ. Στ. Δράκος.
Από την άλλη πλευρά κινητικότητα επιδεικνύει το τελευταίο διάστημα ο δήμαρχος Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς, ο οποίος θα ανακοινώσει έως την 7η Μαρτίου τις τελικές αποφάσεις της παράταξης.
Εχει ξεκινήσει συγκεκριμένα επαφές με σημαίνοντα πρόσωπα της αυτοδιοίκησης, με πρόσωπα με κοινωνική προσφορά και με επιμελητηριακούς.
Προχθές το απόγευμα είχε επαφές με τον κ. Μιχ. Κάρρα και τον κ. Πάνο Βενέρη, ενώ οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε συναντήσεις και με στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει υπάρξει μια πρώτη συμφωνία μεταξύ των κ.κ. Στ. Κουσουρνά, Φ. Χατζηδιάκου και Μ. Κόκκινου για τη διενέργεια δημοσκόπησης στο νησί, που θα καθορίσει ποιος έχει το προβάδισμα για να ηγηθεί κοινού συνδυασμού χωρίς να αποκλείεται συνεργασία και με το ΣΥΡΙΖΑ.

Θόρυβος από δήλωση για τριπλές εκλογές
Γλώσσα λανθάνουσα; Όχι πάντως στην περίπτωση του προέδρου της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος αναφέρθηκε σε… τριπλή εκλογική αναμέτρηση τους επόμενους μήνες στην Ελλάδα.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση είχαμε απλώς ένα περίεργο ευτράπελο καθώς άλλα είπε, κι άλλα εννοούσε ο κ. Μπαρόζο.
Έτσι, προς στιγμήν προκλήθηκε σούσουρο και αμηχανία σε όσους παρακολουθούσαν την τελετή στο Ζάππειο. Καθώς οι εκλογικές διαδικασίες είναι δύο, οι Ευρωεκλογές και οι Δημοτικές – Περιφερειακές εκλογές, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που πιάστηκαν από τα λόγια Μπαρόζο και έσπευσαν να ενισχύσουν την εκλογολογία που επικρατεί τον τελευταίο καιρό, θέτοντας το ερώτημα, μήπως ο πρόεδρος της Κομισιόν ξέρει κάτι παραπάνω.
Η απορία λύθηκε γρήγορα καθώς ο κ. Μπαρόζο διευκρίνισε, πως εννοούσε διπλές εκλογές, απλώς αναφερόταν στις δημοτικές και περιφερειακές ως δύο διαφορετικές αναμετρήσεις.
Η “έμπειρη” μεταφράστρια πάντως μετέφρασε κανονικά τον λόγο του ξένου καλεσμένου ως «διπλές» και όχι «τριπλές» εκλογές.
Σε σημείο-κλειδί στον πολιτικό σχεδιασμό της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την ημερομηνία διενέργειας των εκλογών αναδεικνύεται πάντως ο Απρίλιος, οπότε και θα ξεκινήσει η συζήτηση με τους δανειστές για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, μια συζήτηση που τελικά -λόγω των ευρωεκλογών και παρόλο που η Αθήνα την επεδίωκε για μετά τις γερμανικές εκλογές- θα ολοκληρωθεί στα τέλη του φθινοπώρου.
Η κυβέρνηση, αναλόγως και του πολιτικού κλίματος που θα έχει δημιουργηθεί έως τότε, θα εξετάσει στα σοβαρά τα σενάρια των τριπλών εκλογών τον Μάιο ή, έστω, της ταυτόχρονης διεξαγωγής βουλευτικών και ευρωεκλογών και μετάθεσης των εκλογών για την Περιφέρεια το φθινόπωρο.
Πολλά κορυφαία «γαλάζια» στελέχη, άλλωστε, εκτιμούν πως αν η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές είναι μεγάλη, θα δημιουργηθεί νέο πολιτικό τοπίο και θα τίθεται επιτακτικά θέμα δημοκρατικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης, χωρίς η ίδια να διαθέτει την πρωτοβουλία των κινήσεων, γι’ αυτό και εισηγούνται τριπλές εκλογές.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου